22 Οκτ 2013

Παρατυπίες στα Ληξιαρχεία: οι ανεγκέφαλοι που μας κυβερνούν θα αυξήσουν τη γραφειοκρατία!

Με την υπόθεση της 4χρονης στον Τύρναβο, ήρθε στην επιφάνεια ένα βαθιά κρυμμένο μυστικό: ότι στα Ληξιαρχεία είσαι ό,τι δηλώσεις! Και ξέρετε γιατί; Γιατί, αυτοί που κυβερνούν αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση της χώρας ως ανταλλαγή χαρτιών. Δουλεύουν μόνο με χαρτιά. Και ξέρετε τι θα κάνουν..
για να θεραπεύσουν το πρόβλημα; Θα αυξήσουν τα χαρτιά ! Τη γραφειοκρατία.

Να εξηγηθώ:

Μια από τις πιό βασικές λειτουργίες του δημοσίου σε ανεπτυγμένες χώρες (η δική μας είναι μπανανία εξαιτίας της γραφειοκρατίας), οι δημόσιο λειτουργοί δεν ζητάνε να λύσουν όλα τα προβλήματα με χαρτιά. Πηγαίνει κάποιος ας πούμε στις ΗΠΑ και λέει "θέλω επίδομα για την κατάκοιτη μητέρα μου". Ο δημόσιος υπάλληλος (κοινωνικός λειτουργός ας πούμε) πηγαίνει στο σπίτι -τονίζω: στο σπίτι- του πολίτη, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αλήθεια των ισχυρισμών.
Πάει ο άλλος και ζητά επίδομα επειδή φιλοξενεί ανήμπορους γονείς στο σπίτι. Ο δημόσιος υπάλληλος πηγαίνει κάποια στιγμή σπίτι να ελέγξει δια ζώσης. Και μάλιστα όλες τις ώρες της ημέρας.

Στην Ελλάδα τώρα:

Επειδή βγήκε στην επιφάνεια ότι με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, μπορείς να εγγράψεις ένα παιδί, που γεννήθηκε σε σπίτι, ξέρετε τι θα κάνουν; Δεν θα τους περάσει από το μυαλό η ιδέα να πεταχτεί 10 λεπτά κάποιος δημόσιος λειτουργός να διαπιστώσει, να πάρει δείγμα DNA ή κάποια άλλη λύση, αλλά θα καταλήξουν σε μια βαθύτατα ελληνική λύση: καμιά δεκαριά ηλίθιοι γραφειοκράτες, θα μαζευτούν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων Υπουργείου και ο ένας ηλίθιος θα προσθέτει ένα ακόμη "χαρτί", σε αυτά που είπαν οι προηγούμενοι ηλίθιοι.

Ο πρώτος ηλίθιος θα πεί "να προσκομίζουν και ένορκη βεβαίωση", ο δεύτερος θα πεί "να προσκομίζουν και ένορκη κατάθεση δύο μαρτύρων", ο τρίτος ηλίθιος θα προσθέσει "να του βγάλει και ΑΦΜ πρώτα", ο τέταρτος θα σκεφτεί ακόμη ένα δικαιολογητικό κι ακόμη ένα δικαιολογητικό κι έτσι για να δηλώσει κανείς το παιδί του, θα πρέπει να τρέχει κανένα εξάμηνο από μπουρδέλο -συγνώμη, δημόσια υπηρεσία- ήθελα να πώ, σε δημόσια υπηρεσία, περιμένοντας σε ατέλειωτες ουρές της ταλαιπωρίας.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη, σε αυτή τη χώρα. Αν υπήρχε, κάποιος δικαστής έπρεπε να στείλει φυλακή, όσους λύνουν προβλήματα κάθε είδους, με την "προσκόμιση δικαιολογητικών" και δεν σκέφτηκαν ποτέ, ότι πρέπει επιτέλους να σηκωθούν κάποιοι κώλοι, από τις πολυθρόνες και να πάνε σε σπίτια να δουν αν όντως ο πολύτεκνος έχει τα 5 παιδιά.

Με χαρτιά μόνο, δεν γίνεται δουλειά. Φτάνει πια με το χαρτοβασίλειο, που αυξάνεται συνεχώς. Φτάνει πια με αυτή τη λατρεία στα "δικαιολογητικά". Φτάνει πιά με τις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες. 
Άλλωστε, η λατρεία στα δικαιολογητικά, δεν εμπόδισε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους να προσληφθούν στο δημόσιο, με πλαστά δικαιολογητικά..... 

Φώτης Μακρίδης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη