15 Οκτ 2013

.ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

Του Βλάση Γωγούση

Αμάν, βαρέθηκα πια !
Σε ΟΛΑ, σε ΟΛΑ - χωρίς εξαίρεση - επαναλαμβάνω , τα τηλεοπτικά κανάλια, τα ίδια και τα ίδια !:


Δύο συνήθως δημοσιογράφοι – παρουσιαστές, 5-6 προσκεκλημένοι /ες και το….μπάχαλο αρχίζει !

1ον) Τίθεται ένα ( δήθεν) σοβαρό ερώτημα ή θέμα .

2) Ακολουθεί με ( δήθεν ,πάλι ) σειρά να διατυπώνουν ένας –ένας την άποψή του !

3) Αν αυτά που λέει ο ομιλών αρέσουν στον παρουσιαστή, τον αφήνει να συνεχίσει, αλλιώς παρεμβαίνοντας αρχίζει να …«μπλαμπλάρει » αυτός ή επιτρέπει την ( αυθαίρετη) παρέμβαση άλλου προσκεκλημένου !

3) Σε λίγο στη…..συναυλία εμπλέκονται όλοι οι προσκεκλημένοι ( ομιλούντες μη ακουόμενοι –έτσι λέγεται το…μπάχαλο στην.....καθαρεύουσα !).

Πολλοί θεατές- ακροατές, εκνευρισμένοι, αλλάζουν κανάλι αλλά πάλι …προσγειώνονται σε νέο ….πεδίο μάχης ( γιατί την ίδια ώρα παρόμοιο σκηνικό εξελίσσεται σε ΟΛΑ τα κανάλια ! )..

Συνεχίζω λοιπόν :

¨4) Ένα συνηθισμένο φαινόμενο ( εξ αιτίας του οποίου έσπασα - απ`τα νεύρα μου - δυό τηλεοράσεις ) , είναι να καλείται στην εκπομπή ένας διακεκριμένος επιστήμων ( Οικονομολόγος, Συνταγματολόγος, καθηγητής της Φιλοσοφικής, της Ιατρικής κ.α.) και ενώ αρχίζει με εξαιρετική σαφήνεια να αναπτύσσει την άποψή του , πετάγεται σαν….πορδή (με το συμπάθειο ! ) ένας εκ των παρουσιαστών και υποβάλει μια (ανόητη συνήθως ) ερώτηση ή μας κάνει…..διιάλεξη επί του θέματος.

Ο προσκεκλημένος επιστήμων ακούει με γουρλωμένα μάτια τον …μαθητή να κάνει μάθημα στον δάσκαλο και μόλις τολμήσει να ξαναρχίσει πετάγεται ο έτερος Καπαδόκης ( = ο άλλος παρουσιαστής ) για να πεί :
« Ναι κύριε καθηγητά αλλά …. » ( κάπου εδώ είχα σπάσει την πρώτη μου τηλεόρασή ! ).

5) Για να μη σας κουράζω , πολύ συχνά επίσης ( και προς ολοκλήρωση του…σώου !) , μπαίνει σαν…τσόντα ένα : « διακόπτουμε για μια έκτακτη είδηση » , τόσο έκτακτη που - πολλές φορές- την ίδια είδηση την έχει παίξει άλλο κανάλι πρίν….μια δυό ώρες!!

6) Και ενώ η …μάχη συνεχίζεται , την ώρα που - ενδεχομένως- κάποιος συνομιλητής περιγράφει ένα συγκλονιστικό συμβάν κι` όλοι κρεμόμαστε από το στόμα του, αμφότεροι οι παρουσιαστές , με ένα στόμα, με μια φωνή ( εντολή στο αυτί εκ των άνωθεν γαρ , « τώρα, τώρα βρε μ@@@@ς !….. ) λένε :
« διακόπτουμε για διαφημίσεις » και χράπ , νάσου μπροστά στα μάτια μας ένα κουτί με πολύ, μα με πολύ απορροφητικές…..σερβιέτες !!
Και όχι μόνο, γιατί αν- λέει- τις ψωνίσετε μέχρι αύριο παίρνετε και ένα κουτάκι….δώρο ! ( σε μια παρόμοια σκηνή , έσπασα και την δεύτερη τηλεόραση μου !).

Αυτά για σήμερα και με την ευκαιρία σας γνωρίζω πως έψαξα και βρήκα πως :

1) Reporter σημαίνει ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ και

2) Journalist σημαίνει ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ συλλέγει και αναμεταδίδει πληροφορίες της επικαιρότητας ( γενικής φύσεως ή εξειδικευμένες) , ανάλογα με την ανάθεση που του έχει γίνει από τον προϊστάμενο ή τον εργοδότη του .
Εργοδότης μπορεί να είναι εφημερίδα, περιοδικό, ραδιοφωνικός σταθμός, ή τηλεοπτικό κανάλι.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ στηρίζεται σε νέα τα οποία τα επεξεργάζεται, και - βάσει των πορισμάτων του - αρθρογραφεί , κάνοντας αναλύσεις, σχόλια κλπ.

Πολλές φορές ο δημοσιογράφος κάνει ο ίδιος ( με την βοήθεια ενδεχομένως συνεργατών του ) έρευνα (σε αρχεία, μέσω συνεντεύξεων κλπ ) , για την ανακάλυψη πτυχών κάποιου σημαντικού θέματος.

Νάχετε την αγάπη μου

Δρ Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη