31 Οκτ 2013

Αύριο ξεκινάει η παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Πετάξτε τα σκονόγαλα και θηλάστε τα παιδιά σας! 

Ένα γάλα σκόνη κοστίζει περίπου...
19 ευρώ από το σούπερ μάρκετ και κρατά μάξιμουμ μια εβδομάδα κι αυτό όταν το παιδί είναι μικρό.

Προστατεύει από αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσει το αγελαδινό γάλα!

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού θωρακίζοντάς το απέναντι σε μολύνσεις.


Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα.

Το αγελαδινό γάλα θεωρείται υπεύθυνο για την ανάπτυξη της τερηδόνας

Αναπτύσσονται καλύτερα οι μύες, τα οστά και τα δόντια του παιδιού.
Είναι πιο εύπεπτο το μητρικό γάλα από το αγελαδινό και αυτό γιατί είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανθρώπους!

Συχνός θηλασμός από την πρώτη στιγμή, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα μωρά που θηλάζονται κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον ξαφνικό νεογνικό θάνατο, οι ακριβείς αιτίες του οποίου, δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

Ο θηλασμός έχει και πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σας. Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι ο θηλασμός προφυλάσσει από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας!

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1- 7 Νοεμβρίου):

Στη χώρα μας από το 1996 η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Σε περισσότερες όμως από 170 χώρες  εορτάζεται την εβδομάδα  1-7 Αυγούστου. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα τιμάται η επέτειος της Διακήρυξης του Innocenti που τον Αύγουστο του 1990 δημιουργήθηκε από τον Π.Ο.Υ. και την UNICEF με στόχο τη χάραξη πολιτικών υγείας που θα βοηθούσαν στην προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού.
Το 2002 οι δύο οργανισμοί ανέπτυξαν μία παγκόσμια στρατηγική για τη νεογνική και παιδική διατροφή στηριζόμενοι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα,  κάνοντας έκκληση για ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών σχετικά με τη  βρεφική και παιδική σίτιση, την οποία και προώθησαν παγκοσμίως. Εντόπισαν την ουσιαστική και βασική ανάγκη για άριστες πρακτικές σχετικά με τη σίτιση των βρεφών, ώστε να μειωθεί ο βρεφικός υποσιτισμός και η φτώχεια.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι: «Υποστήριξη του θηλασμού: Κοντά στις μητέρες». Στόχος ήταν και είναι να προστατευτεί και να προωθηθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού, ο οποίος να συνεχίζεται για δύο και πλέον χρόνια,  παράλληλα με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών.
Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και είναι μια διαδικασία που απαιτεί αγάπη, υπομονή, επιμονή καθώς και την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων.
Το μητρικό γάλα είναι η φυσική πρώτη τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και επί πλέον προάγει την αισθητηριακή και γνωστική ανάπτυξη και το προστατεύει από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στο παιδί, ο μητρικός θηλασμός :
  • Βοηθά στην υγεία των μητέρων, στην προστασία  από τον  καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
  • Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διατροφής των βρεφών
  • Συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό με την εξοικονόμηση χρημάτων
  • Συμβάλλει στην αύξηση των εθνικών πόρων
  • Μειώνει τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα
  • Ενισχύει τον δεσμό μητέρας  και παιδιού
  • Είναι οικολογικός
Παραδοσιακά,  η υποστήριξη του θηλασμού παρέχεται από την οικογένεια, αλλά με την αστικοποίηση των κοινωνιών είναι απαραίτητη η συνδρομή των εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας στην προώθησή του και στην εκπαίδευση των μητέρων.
Διεθνώς οι κύκλοι υποστήριξης του θηλασμού είναι 5:
  • Η οικογένεια και τα κοινωνικά δίκτυα
  • Ο χώρος εργασίας και η απασχόληση
  • Η νομοθεσία και  η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης
  • Η κυβέρνηση, η νομολογία
  • Τα συστήματα υγείας
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα μέλη του,  έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη, ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή. Αυτό έγινε στην 65η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας,  το Μάιο του 2012. Το σχέδιο στοχεύει στο να επιτευχθεί  μέχρι το 2025  τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκόσμια να θηλάζει αποκλειστικά. Αυτήν την στιγμή, μόνο στο 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός. Επίσης, στόχος του σχεδίου είναι η μείωση της παιδικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 20 θανάτους /1.000 γεννήσεις έως το 2035”.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη