Προωθεί ο Γιάννης Μπουτάρης "δικούς" του επιχειρηματίες-αρτοποιούς μέσω των "καινοτομικών" καροτσιών;
Στο Δημοτικό συμβούλιο της 22ης Ιουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στις ανακοινώσεις του παρουσίασε δύο αρτοποιούς-επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν μια ωραία ιδέα για έναν πιο μοντέρνο και κυρίως φροντισμένο και ομοιόμορφο τύπο καροτσιού για κουλούρια. Ως εδώ όλα καλά.
Είχε πει τότε ο Δήμαρχος "Είχαμε κάνει διάφορες σκέψεις να κάνει ο Δήμος, να κάνει κάποιου είδους, ένα διαγωνισμό καταρχήν για να προκύψει ένα καροτσάκι, ένα οτιδήποτε που να τα νοικιάζει στους διάφορους μικροπωλητές" όπως διαβάζουμε στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Οι δύο επιχειρηματίες ζήτησαν άδειες προκειμένου να κυκλοφορήσουν τα νέα καροτσάκια. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, όπως τους εξήγησε ο Χασδάι Καπόν, καθώς οι άδειες δίνονται στην αρχή της χρονιάς και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι το ζήτημα νούμερο ένα. Γιατί στην συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου επανέρχεται το ζήτημα και καταγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης:
κ. Δήμαρχος
Είδα παιδιά προχθές το καροτσάκι των κουλουρτζήδων , δεν ξέρω εάν το είδε κανένας,
κ. …….
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο) ……την Καμάρα
κ. Δήμαρχος
αυτό που μας παρουσίασαν εδώ. Το είδα ακριβώς γωνία Αριστοτέλους – Τσιμισκή, το Σάββατο το μεσημέρι, την Παρασκευή το απόγευμα. Είναι πραγματικά πάρα πολύ ωραίο, αξίζει τον κόπο, αυτό έτσι απλώς μία πληροφορία έδωσα. Τι το είδες;
κ. Γκιουλέκας
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Το είδα και εγώ.
κ. Δήμαρχος
Είναι υποδειγματικό, μπορεί να γίνουν χίλια καλύτερα δεν παίζει ρόλο, είναι ένα δείγμα νοικοκυροσύνης, πως το λένε δηλαδή.
κ. Κιοσέογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Ναι, αλλά σε όσους έχουν άδεια.
κ. Δήμαρχος
Καμιά αντίρρηση Λευτέρη μου, καμία αντίρρηση, θα δούμε, έχουμε ένα θεματάκι που περιμένουμε απάντηση από την Αποκεντρωμένη για τις άδειες των μικροπωλητών. Θα το δούμε και αυτό.
Δηλαδή, το καροτσάκι κυκλοφορεί ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ και ο Δήμαρχος το γνωρίζει και το επικροτεί! Αν αυτό όμως το έκανε κάποιος που δεν ήταν "δικός" του, θα του το "'έκλεινε το μαγαζάκι"κατά την προσφιλή του έκφραση.
Το θέμα νούμερο δύο είναι το εξής: στην πρώτη συνεδρίαση που ήρθε το θέμα στις 22 Ιουλίου, η κ. Κολοβού ρώτησε πόσο θα κοστίζει στους κουλουρτζίδες το εν λόγω καροτσάκι. Τι απάντησε ο Δήμαρχος;
κ. Δήμαρχος
Δεν μας αφορά εμάς. Εμάς δεν μας αφορά· οι άνθρωποι έχουν αυτή την πρωτοβουλία.
κα. Κολοβού
Αν το προτείνουμε για να γενικευτεί στην πόλη, τότε μας αφορά.
κ. Δήμαρχος
Δεν μας αφορά το καροτσάκι, αφορά αυτόν που το κάνει που το διαχειρίζεται. Εάν κάνει 1.000 ή 10.000 αυτό αφορά αυτόν, δεν μας αφορά εμάς.
Οπότε:
α) δεν μας νοιάζει αν έχουν άδεια
β) επειδή δεν μας αρέσουν αισθητικά βάζουμε τους κουλουρτζίδες να πάρουν ντε και καλά το καροτσάκι χωρίς να μας νοιάζει αν μπορούν να καλύψουν το κόστος
γ)ξηλώνουμε όσους δεν μπορούν να πάρουν το νέο καροτσάκι
δ) δίνουμε άδεια στους δικούς μας
ε) και ίσως οι κουλουρτζίδες γίνουν υπάλληλοι των επιχειρηματιών ελέω marketing, branding και promotion.
Αυτές οι σκέψεις θα ήταν πολύ καλές για μια ιδιωτική εταιρία άλλα στο πλαίσιο ενός Δήμου μόνο πονηρές σκέψεις για τις σχέσεις Δημάρχου-Επιχειρηματιών γεννούν.