Με την κάρτα υγείας ΕΟΠΥΥ θα καταγράφεται όλη η διαδρομή από την ιατρική επίσκεψη μέχρι τη χορήγηση παραπεμπτικών και συνταγογραφήσεων, αλλά και θα παρέχει διευκόλυνση της ..
πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας και την άμεση εξασφάλιση παροχής αναγκαίων πληροφοριών και δεδομένων σχετικών με την υγεία που αφορούν στον κάτοχο της κάρτας.
Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας μπορεί να περιέχει και άλλες πληροφορίες που διευκολύνουν την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας Συγκεκριμένα στο πόρισμα για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παραδόθηκε την Παρασκευή στον Υπουργό Υγείας Α Γεωργιάδη περιλαμβάνεται πρόταση για την θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ΕΟΠΥΥ όπου θα χρησιμοποιεί ο ασφαλισμένος σε όλες τις συναλλαγές υγείας που θα έχει και θα καταγράφει όλο το ιστορικό του διαχρονικά.
Συγκεκριμένα με σημείο αναφοράς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προτείνεται όπως ξεκινήσει άμεσα η προοπτική συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας του ΕΟΠΥΥ και θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Η σχετική πρωτοβουλία όπως αναφέρει το η πρόταση της επιτροπής πρέπει να αναληφθεί από κοινού από τον ΕΟΠΥΥ και τις ΥΠΕ.
Η επιτροπή αιτιολογεί την θέσπιση της κάρτας υγείας του ΕΟΠΥΥ όπως παρουσιάζει το dikaiologitika.gr, με βάσει τη διεθνή εμπειρία όπου η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης είναι υψίστης σημασίας στο σχεδιασμό των πολιτικών υγείας, η χρήση έξυπνων καρτών (βλ. ενδεικτικά: Γαλλία, κάρτα SESAM Vitale, Γερμανία, κάρτα eGesundheitskarte, Φινλανδία, κάρτα FINEID, Μεγάλη Βρετανία, κάρτες HIC και PDC, Αυστρία, Ιταλία κοκ), αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση των πρώτων. Σε χρήση στην ΕΕ υπάρχει επίσης η μη έξυπνη κάρτα ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), για λήψη υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα από τη χώρα προέλευσης του κατόχου.
Ποια θα είναι τα οφέλη από την κάρτα υγείας του ΕΟΠΥΥ
Συγκεκριμένα μπορούν:
- Να οδηγήσουν στη συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων με τη χρήση του ΑΜΚΑ.
- Να συστήσουν από κοινού με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση μια ενιαία πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας (eHealth), διευκολύνοντας ταυτόχρονα λόγω της αποκτούμενης τεχνογνωσίας, τη δημιουργία εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σε άλλες λειτουργίες του κράτους.
- Να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε άυλη μορφή. Να οδηγήσουν σε ασφαλή πιστοποίηση των χρηστών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Να βελτιώσουν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των διακινούμενων πληροφοριών.
- Να μειώσουν τη γραφειοκρατία και τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν τη διαφάνεια.
Επισημαίνεται ότι ο αυτόματος έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας του ασφαλισμένου σημαίνει κατάργηση της ανάγκης για ετήσια θεώρηση των βιβλιαρίων και άρα της αναγκαστικής προσέλευσης εκατομμυρίων ασφαλισμένων στις υπηρεσίες των ΦΚΑ. Να συστήσουν το ασφαλές εργαλείο πρόσβασης, μελλοντικά, σε ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, αναγκαίο βήμα για την επίτευξη του διαχρονικού στόχου της φορητότητας των ιατρικών αρχείων. Να προσφέρουν ισχυρότερη διασφάλιση της παρουσίας του ασφαλισμένου στα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας τη δυνατότητα για πλαστή συνταγογράφηση.
Επίσης σύμφωνα με το πόρισμα για την κάρτα υγείας του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζει το ΄΄΄δικαιολογητικά΄΄ η κάρτα μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες προστασίας της Δημόσιας υγείας μέσω βασικών ιατρικών πληροφοριών που θα περιέχονται σε αυτές (πχ ομάδα αίματος, αλλεργίες σε σκευάσματα, λήψη αντιπηκτικών κοκ). Παράλληλα μπορεί να συνεισφέρουν στοιχεία για την κινητικότητα του πληθυσμού στο πλέγμα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την κατανόηση της πλοήγησης των ασφαλισμένων στο σύστημα υγείας στην πράξη και την κατάλληλη προσαρμογή των πολιτικών υγείας. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται αφορούν: την εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών, τη αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας, τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τη συνεργασία των κρατών μελών ώστε να ληφθούν κοινά μέτρα ταυτοποίησης και πιστοποίησης των χρηστών, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση των συνταγών που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος