23 Οκτ 2013

Τα χάλια του νοσοκομείου της Βέροιας

ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...
από τον δημοσιογράφο Ζήση Πατσίκα
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όπως πολύ ευγενικά αναφέρει ο
πρωτοσέλιδος τίτλος της «Μ», το Νοσοκοµείο Βέροιας τελεί ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ. Οι κλινικές καταρρέουν η µία µετά την άλλη. Από την αρχή της θητείας της, η υφιστάµενη διοίκηση είχε δώσει ξεκάθαρα δείγµατα γραφής. Απούσα. Απούσα από τους διαδρόµους. Απούσα από τους θαλάµους νοσηλείας. Απούσα από τις κλινικές. Και όταν αποφάσιζε (που λέει ο λόγος) να αναλάβει δράση, ήταν µόνο κατόπιν εορτής. Δεν χωράει καµία αµφιβολία για αυτό. Διαφορετικά το Νοσοκοµείο δεν θα είχε οδηγηθεί στην απαξίωση.

Τι να πρωτοθυµηθεί κανείς;

Τη µαιευτική που εδώ και δύο χρόνια ανοιγοκλείνει; Την ορθοπεδική που από κωλυσιεργία και µόνο, έχει µείνει µε δύο γιατρούς να καλύψει 30 εφηµερίες; Την οφθαλµολογική, που οι ασθενείς πρέπει να περιµένουν 3-4 µήνες για να εξεταστούν;

Ή µήπως να θυµηθούµε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Μ» για τις προµήθειες τροφίµων που πλήρωνε το Νοσοκοµείο πολύ πιο ακριβά από την τιµή λιανικής στα σούπερ µάρκετ! Αλήθεια αυτή η ιστορία τι απέγινε;

Και αντί να µιλάµε για απόδοση ευθυνών, οι πολιτικοί προϊστάµενοι του αποφάσισαν να επιβραβεύσουν τη διοίκηση διατηρώντας την για ακόµα δύο χρόνια! (Ο ίδιος ο διοικητής έκανε µία από τις σπάνιες περαντζάδες του στους διαδρόµους του Νοσοκοµείου, καµαρώνοντας για την ανανέωση της θητείας του, η επιτυχία (!!!) της οποίας θα επισφραγιστεί µε την κατασκευή της νέας πτέρυγας).

Η ιστορία της επέκτασης, αυτός ο τραγέλαφος, ήρθε για να ρίξει στάχτη στα µάτια µας. Να στρουθοκαµηλίσουµε, ώστε να µην δούµε το προφανές: Το Νοσοκοµείο έχει τα κακά του χάλια. Δεν επαρκούν οι γιατροί και το προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες του υφιστάµενου κτιριακού συγκροτήµατος κι εµείς να πανηγυρίζουµε για την επέκτασή του! Εµείς από αυτή εδώ την εφηµερίδα έχουµε πάρει θέση (όπως πάντα κάνουµε) ότι µόνο µε θαύµα θα κατασκευαστεί νέα πτέρυγα µέχρι το 2015 και µακάρι να διαψευστούµε.

Πάµε τώρα στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. 

Είναι γνωστή η αποφασιστικότητα του δηµάρχου και σύσσωµης της πόλης της Νάουσας, να διατηρηθεί πάση θυσία το γειτονικό νοσοκοµείο. Δεν τους ενδιαφέρει πώς, αρκεί να υπάρχει. Φτάσαµε στο σηµείο να ειπωθεί στο Δηµοτικό Συµβούλιο Νάουσας ότι «καλύτερα να κλείσει το Νοσοκοµείο της Βέροιας»!

Και ποιος να αντιδράσει στην κατάπτυστη δήλωση; Οι βουλευτές που πάνε χέρι – χέρι µε τον δήµαρχο Νάουσας στα υπουργεία για να δώσουν τη µάχη για τη σωτηρία του Νοσοκοµείου Νάουσας, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα το µεγάλο Νοσοκοµείο του Νοµού; Οι βουλευτές που έχουν καταντήσει διεκπεραιωτές αιτηµάτων για εσωτερικές µετακινήσεις προσωπικού και προώθηση υµετέρων σε θέσεις προϊσταµένων; Οι βουλευτές που δέχονται ως επιτυχηµένη την υφιστάµενη διοίκηση;

Ή µήπως είναι σοβαρή η αντίδραση της Δηµάρχου Βέροιας, η οποία δηλώνει ότι της αρκεί να γνωρίζει πού λειτουργεί επαρκώς µια κλινική, χωρίς ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ αυτό το «πού» να είναι το Νοσοκοµείο της πόλης που την εξέλεξε ως πρώτη πολίτη!

Και για να είµαστε δίκαιοι. Πέρα από τη θέση του διοικητή (το πλέον πολυπόθητο πολιτικά διορισµένο πόστο της Ηµαθίας), υπάρχει ολόκληρο Διοικητικό Συµβούλιο στο οποίο επίσης διορίζονται πολιτικά πρόσωπα και φυσικά συµµετέχουν εκλεγµένοι εκπρόσωποι γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων. Ποια είναι η δική τους άποψη για τα σηµερινά χάλια του Νοσοκοµείου; Δεν τα βλέπουν; Ποιος είναι ο ρόλος τους; Μόνο να συνυπογράφουν;

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ:

Η τοπική κοινωνία πρέπει να ενεργοποιηθεί, πρέπει να αντιδράσει. Δεν αρκούν οι συζητήσεις στο Δηµοτικό Συµβούλιο, που εξελίσσονται σε µικροπολιτικές κόντρες εντυπώσεων. Κινητοποίηση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, συστράτευση φορέων και πολιτών, οµαδική κάθοδος στο υπουργείο Υγείας. Μπορεί να καθυστερήσαµε, όµως πρέπει να προλάβουµε τα χειρότερα που βρίσκονται µπροστά µας.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών παραπέμπουμε στα:

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη