Επετειακό άρθρο του Γιάννη Ιωαννίδη για τις επετείους της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του «ΟΧΙ».
Οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912 και για το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, όσα χρόνια και να περάσουν, δεν χάνουν ούτε ελάχιστο από τη σημασία και την αίγλη τους.
Στη συνείδηση του λαού μας τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα εθνικής ανάτασης θα παραμένουν αλησμόνητα, είτε έχουν περάσει 50 είτε 200 είτε 500 χρόνια.
Εγγύηση για αυτό αποτελεί η ιστορική συλλογική μνήμη που μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά, όπως άλλωστε έχουμε πράξει και για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μια εμπειρία που τόσα τρομερά επέφερε στην κατοπινή εθνική πορεία μας.
Σύσσωμος ο λαός προσέρχεται κάθε χρόνο στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αναπαριστώντας συνειδητά την τόσο γνωστή εικόνα της εισόδου του ελληνικού στρατού στην πόλη μας το 1912, με τις χιλιάδες του κόσμου να τον επευφημούν.
Η 26η Οκτωβρίου εκείνου του έτους ήταν η πρώτη ημέρα ελευθερίας μετά από αιώνες σκλαβιάς. Πρωτόγνωρες εμπειρίες και συναισθήματα για όσους δεν είχαν νοιώσει ποτέ ελεύθεροι και δεν γνώριζαν ούτε τι σημαίνει αυτή η λέξη.
Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τους επικούς βαλκανικούς πολέμους εδραιώθηκε η ελληνική παρουσία στη Μακεδονία, που πλέον είχε ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό. Αληθινά, εκείνα τα κατορθώματα του ηρωικού ελληνικού στρατού άλλαξαν το «στάτους κβο» σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάς είχε καθιερωθεί ως ισχυρή δύναμη.
Όμως και η ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου συμβολίζει, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, το ισοδύναμο της Ελευθερίας. Ήταν το «ΟΧΙ», μία μόνο λέξη με τρία μόνο γράμματα, που όμως γέμισε αμέτρητες σελίδες ιστορίας.
Μικρός ήταν ο λαός μας το 1940, μεγάλος όμως ο Αγώνας του. Όχι μόνο απέκρουσε ιταμές προκλήσεις, όχι μόνο αψήφησε αντιξοότητες, όχι μόνο αμύνθηκε του πατρίου εδάφους αλλά έγραψε εποποιία στα βουνά της Ηπείρου, κυνηγώντας τον εισβολέα.
Η συμμετοχή μας στον τριήμερο εορτασμό της Θεσσαλονίκης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δηλώνουμε έτσι, αλλά και το δείχνουμε έμπρακτα, ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, ότι τιμούμε κάθε ένα γνωστό και άγνωστο στρατιώτη που θυσιάστηκε και ότι διδασκόμαστε από κάθε πτυχή της ιστορίας μας, ανεξάρτητα εάν αφορούν σε δύσκολες ή ευχάριστες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης