31 Οκτ 2013

Βραβεύονται μεταξύ τους τα ιδρύματα του Σόρος

Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιλέχθηκε για βράβευση από το Γερμανικό ίδρυμα Friedrich Ebert, με το ετήσιο βραβείο για τα ανθρώπινα..
δικαιώματα (Human Rights Awards 2013).

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 στο Βερολίνο, ο κ. Kurt Beck πρόεδρος του ιδρύματος Friedrich Ebert παρέδωσε στον κ. Nenad Sebek διευθύνοντα σύμβολο του Κέντρου το βραβείο, αναγνωρίζοντας την 15χρονή προσφορά του Κέντρου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ο κ. Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε στην εγκωμιαστική ομιλία του, την πολύτιμη συνεισφορά του Κέντρου στην κοινωνία των πολιτών στα Βαλκάνια και στην προώθηση της συμφιλίωσης των λαών της περιοχής.

Ακολούθησε δημόσια συζήτηση ενώπιον ενός μεγάλου ακροατηρίου 200 και πλέον προσώπων με θέμα «Διαφορετικές Μνήμες – Κοινή Ιστορία: Για μια ειρηνική διαμορφώση του μέλλοντος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη» στην οποία τις θέσεις του Κέντρου παρουσίασαν ο κ. Κώστας Καρράς, μέλος ΔΣ υπεύθυνος για το Joint History Project, και ο κ. Nenad Sebek. Επίσης έλαβαν μέρος και οι κ.κ. Ulf Brunnbauer, Διευθυντής του Νοτιανατολικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ καθώς και ο Michael Martens, Συγγραφέας και Ανταποκριτής της FAZ στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία

Το βραβείο αυτό αποτελεί σημαντική διεθνή διάκριση και μια επισφράγιση της 15ετους αδιάκοπης παρουσίας του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε με στόχο να προωθήσει την αληθινή συμφιλίωση των λαών των Βαλκανίων, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις διαδίδοντας το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης.

Ως γνωστό, το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ιδρύθηκε από δύο Έλληνες, τον κ. Νίκο Ευθυμιάδη και τον κ. Κώστα Καρρά, ως και τον Ελληνο-αμερικανό πολιτικό και εκπαιδευτικό, κ. John Brademas, που πρωτοστάτησε για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας στην αμερικανική βουλή.

Η τωρινή βράβευση καλύπτει όλες τις πτυχές του έργου του Κέντρου, ιδιαίτερα όμως το Joint History Project, εμπνευστή του οποίου υπήρξε ο Κώστας Καρράς, ενώ επιμελήτρια των τεσσάρων βιβλίων ήταν η καθηγήτρια κα. Χριστίνα Κουλούρη. Τα βιβλία αυτά έχουν ήδη μεταφρασθεί σε δέκα γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ιαπωνικά, και θεωρούνται ως πρότυπα διεθνώς.

Στα πλαίσια του εορτασμού των 15 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου, διοργανώνεται την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 5 μ.μ. στρογγυλή τράπεζα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με θέμα "Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Δημοκρατία στην Ελλάδα". Στην εκδήλωση θα παραστεί ο κ. Erhard Busek, πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και 18 μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου του Graz. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι καθηγητές κ.κ. Νίκος Μουσιόπουλος, Βασίλης Γούναρης, ο επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του Κέντρου κ. Νίκος Ευθυμιάδης και ο δημοσιογράφος κ. Φίλιος Στάγκος.

Το Σάββατο 2/11/2013 στις 12 π.μ. ο κ. Busek και η ομάδα των Αυστριακών φοιτητών θα έχουν συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη στο γραφείο του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη