Άνοιξε πράσινο φανάρι στην επιτυχία ο πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, με μια ιδέα που δίνει λύσεις σε ..
επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και τους ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία.
SUCCESS STORY
Η επαγγελματική μου ασχολία είχε πάντα να κάνει με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με συγκοινωνιολογικά ή της πολεοδομίας και του περιβάλλοντος θέματα. Συνειδητοποίησα, όμως, από τη στιγμή που τα δεδομένα έχουν αλλάξει, πως έπρεπε να κινηθώ προς άλλη κατεύθυνση. Έτσι έστρεψα το γραφείο προς τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη βοήθειας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεών τους, με εξειδίκευση στον τουρισμό – αυτόν θεωρώ ως βαριά βιομηχανία της χώρας και πως είναι το μέλλον.
Η έμφαση του γραφείου «Gο Licence» είναι στη λύση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που έχουν σχέση, κατά βάση, με χωροταξικά προβλήματα (σχεδιασμός κτιρίων, πολεοδομικές μελέτες, υγειονομικά θέματα, θέματα πυρασφάλισης κ.ά.), σε συνδυασμό με συμβουλευτική καθοδήγηση στο αν πρέπει, για παράδειγμα, κάποιος να δημιουργήσει μια τουριστική μονάδα τριών ή τεσσάρων αστέρων, ανάλογα με τις δυνατότητες του κτιρίου. Η πρωτοτυπία βρίσκεται στο ότι ένα απλό τεχνικό γραφείο το μετέτρεψα σε κέντρο αδειοδότησης, συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες ειδικότητες μαζί ώστε να εξασφαλίσω πιο γρήγορες λύσεις αντιμετώπισης γραφειοκρατικών προβλημάτων στους επιχειρηματίες της περιοχής. Ένα είδος πολυκλινικής με γραφεία στα σημεία αιχμής, που χρησιμοποιεί την εξειδίκευση στην καθολική υπηρεσία.
Είχαμε δύο γραφεία, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα. Με τα νέα δεδομένα ανοίξαμε, πριν από δύο χρόνια, ένα γραφείο στη Σαντορίνη που σήμερα έχει 10 άτομα προσωπικό. Μέσα στην κρίση, λοιπόν, δημιουργήθηκε μια ανάπτυξη, αναπάντεχη ακόμα και για μένα, που μάλιστα δημιούργησε 10 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων – αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, τοπογράφοι… το σύνολο των πολυτεχνικών ειδικοτήτων. Αυτή τη στιγμή είμαι έτοιμος να δημιουργήσω ένα νέο γραφείο στη Μύκονο, ενδεχομένως ένα άλλο στη Χαλκιδική και σε όποιο άλλο νησί χρειαστεί. Μπορείς να το ονομάσεις όπως θέλεις: success story, startup ή μια αισιόδοξη νότα μέσα στην κρίση. Τελικά αποδεικνύεται πως η κρίση μπορεί και να σε στρέψει προς τη σωστή κατεύθυνση οδηγώντας σε και στην επιτυχία.
H ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Η συνέχιση της γραφειοκρατίας οφείλεται στο συντεχνιασμό, που αντιστέκεται σε όποια αλλαγή προκειμένου να κρατήσει για λογαριασμό του αρμοδιότητες για να δικαιολογήσει κεκτημένα. Κάθε μονάδα θεωρεί πως θα είναι ισχυρότερη όσο περισσότερες υπογραφές αφορούν τη δική της αρμοδιότητα. Το λέω και με την εμπειρία μου ως επικεφαλής δημόσιων οργανισμών. Για μένα η λύση της πάταξής της βρίσκεται π.χ. στην κίνηση που έγινε για την επικύρωση των αυθαιρέτων, παραχωρώντας το δικαίωμα αυτής στους ιδιώτες μηχανικούς και κρατώντας για την πολιτεία τον ελεγκτικό και όχι τον αξιολογικό ρόλο. Ο δεύτερος λόγος που διατηρείται η γραφειοκρατία είναι γιατί διευκολύνει τη διαφθορά. Πάντως τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ η μείωση των μισθών έχει δημιουργήσει πιο αμυντικές λογικές στους υπαλλήλους. Ακολουθείται μία πιο αυστηρή τυπικότητα, που με δεδομένο πως η γραφειοκρατία παραμένει η ίδια, ο χρόνος επίλυσης έγινε χειρότερος.
η συνέχεια στο athensvoice