Γράφει ο Θάνος Τάκης
Η φράση (και η αντίληψη) περί «συνωστισμού» των Ελλήνων στο λιμάνι της φλεγόμενης Σμύρνης, έχει μαρκάρει για πάντα την πολιτική υπόσταση της κ. Ρεπούση. Είναι μια λεκτική προσέγγιση για τις στιγμές της καταστροφής του..
ελληνικού ονείρου του ιωνικού πολιτισμού και της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων, που όμοιά της δεν ετόλμησε να εκφέρει κανείς στο παρελθόν. Να μην την κρίνουμε εδώ, έχουν ήδη γραφτεί πάρα πολλά από τόσους πολλούς. Να αναφέρουμε όμως, ότι τουλάχιστον η κ. Ρεπούση είχε την γενναιότητα να υποστηρίξει – επανειλημμένα – την θέση της, στον Τύπο και τα ΜΜΕ της χώρας μας.
Δεν ισχύει το ίδιο για τον σημερινό Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη.
Η αναφορά την οποία θα σας γνωστοποιήσουμε, δεν δόθηκε σε Έλληνα δημοσιογράφο και στον ελληνικό Τύπο. Βρίσκεται σε συνέντευξη την οποία έδωσε ο κ. Μπουτάρης πέρυσι τον Οκτώβριο, στην Γερμανίδα δημοσιογράφο Anna Pötzsch, επ’ευκαιρία του μουσικού φεστιβάλ Womex 2012, για το οποίο είχε αναφέρει, «Θεωρώ δηλαδή, πιο σημαντικό ... ότι θα γίνει το μουσικό φεστιβάλ Womex στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012 από τις όποιες εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα γίνουν, διότι δεν θα γίνουν, για την απελευθέρωση».
Εκείνη την εποχή, η εμμονή του Δημάρχου να αρνείται πεισματικά κάποια εορταστική εκδήλωση σχετικά με τα 100 έτη από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, είχε ξενίσει πολλούς. Και πράγματι, ο Δήμαρχος Μπουτάρης το είπε και (δεν) το έκανε. Δεν έκανε τίποτε. Απελευθέρωση δεν γιορτάστηκε. Ίσως η επόμενη παράγραφος ρίξει λίγο φως, στο γιατί.
Αναφέρει ο κ. Μπουτάρης στη συνέντευξή του: « And from the east, we had the Turks. I said to my fellow Greeks: Period. Let's forget about it. Jews, Turks and Greeks, we all lived here together for 500 years, under the Ottoman umbrella».
Μετάφραση, που είμαι βέβαιος ότι περιττεύει, αλλά, για το τυπικό, «Και από την Ανατολή είχαμε τους Τούρκους. Είπα στους συμπολίτες μου. Τελεία. Ας τα ξεχάσουμε. Εβραίοι, Τούρκοι και Έλληνες, ζούσαμε όλοι μαζί, εδώ, για 500 χρόνια, κάτω από την Οθωμανική ομπρέλα»!
Μπα, σοβαρά; Πότε ακριβώς μας είπε, εμάς τους συμπολίτες του, ότι ζούσαμε 500 χρόνια κάτω από την οθωμανική «ομπρέλα», όπως δηλώνει στην γερμανίδα δημοσιογράφο; Ποτέ, φυσικά! Τολμά να το κάνει, έστω σήμερα;
Και πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτή την απαράδεκτη αντίληψη; Σε πολιτικούς και διπλωματικούς όρους αυτονόητο είναι ότι η αναφορά σε «ομπρέλα» περιγράφει συμμαχία, ασφάλεια, συναντίληψη. Ομπρέλα προστασίας γράφουμε κι εννοούμε, κατοχική «ομπρέλα» ποτέ! Μέχρι και η κ. Ρεπούση, «οθωμανική κατοχή» ονομάζει την περίοδο εκείνη!
Αντίστοιχη αναφορά από Έλληνα πολιτικό, ή ιστορικό, δεν γνωρίζω. Η Θεσσαλονίκη μάλλον δικαιούται να επαίρεται για μια ακόμη πρωτιά! Ο αναθεωρητής της ιστορίας είναι ο σημερινός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ως ο μόνος Έλληνας ο οποίος δεν αναγνωρίζει την οθωμανική κατοχή...
Η συνέντευξη του κ. Μπουτάρη, με την επίμαχη φράση βρίσκεται εδώ: http://www.womex.com/virtual/piranha_womex_expo/news/news_from_with_music