24 Οκτ 2013

Η SIEMENS και η Συμφωνία Συμβιβασμού

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες σε δημοσιεύματα ότι η SIEMENS είναι ξανά, ενεργή, στις διεκδικήσεις δημοσίων έργων. Κάτι που μπορεί να κάνει, εξάλλου, μετά την εξωδικαστική «Συμφωνία Συμβιβασμού» που υπέγραψε πέρσι, με την κυβέρνηση.
Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ορίζονται:


«Με την υπογραφή της συμφωνίας, το ελληνικό Δημόσιο επιτυγχάνει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και όφελος για την πραγματική οικονομία, μέσα από θετικές δράσεις και μιας σειράς παροχών. Ειδικότερα, από τη συμφωνία προκύπτουν: [...]
1. 80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κλπ.
2. 90 εκατομμύρια ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:
- Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.
- Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων...
- 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές ...
- Ιατρικού εξοπλισμού ... για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
3. Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
4. Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων».

Κι αναρωτιέμαι: παρακολουθεί κανείς, την εξέλιξη του Συμβιβασμού; Στο σημείο 3 π.χ., ορίζεται με σαφήνεια ότι η επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθεί εντός του 2012. Έγινε; Διότι αν τυχόν δεν έγινε, τότε πώς συνεχίζει να ισχύει η Συμφωνία Συμβιβασμού;

Μήπως κάποιος βουλευτής θα μπορούσε να ρωτήσει σχετικώς τον Υπουργό που υπέγραψε την ‘Συμφωνία’ αυτή, δηλαδή τον κ. Στουρνάρα;

Η ‘Συμφωνία Συμβιβασμού’ μπορεί να βρεθεί εδώ: 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη