Νέες οδοί συνεργασίας διανοίγονται μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της...
οικονομικής συνεργασίας, όπως προκύπτει από τις εργασίες ημερίδας που διεξήχθη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, 100 νέοι άνεργοι επιστήμονες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, θα βρουν απασχόληση στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της πληροφορικής και της διαχείρισης αποβλήτων, μέσω του προγράμματος INTERREG, και της πρόσφατα υπογραφείσης σύμβασης χρηματοδότησης του έργου «TRIGGER». Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχος αριθμός νέων θα βρει απασχόληση και στην πλευρά της Βουλγαρίας, στις επαρχίες Μπλαγκόεβραντ, Σμόλιαν, Κάρντγιαλι και Χάσκοβο.
Στη διάρκεια της ημερίδας απονεμήθηκαν τα βραβεία στους τρεις διακριθέντες φοιτητές που έλαβαν μέρος σε σχετικό διαγωνισμό με θέμα «Ελλάδα-Βουλγαρία: Ένας αιώνας διακρατικών σχέσεων», ενώ υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διπλωματικού Ινστιτούτου του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Ιωάννη Χατζηδημητρίου και τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου, κ. Τάνια Μιχαήλοβα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ιωάννης Χατζηδημητρίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Δημήτριος Κυρκιλής, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βασίλ Βάλτσεφ, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Χάρρυ Παπαπανάγος, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, η κ. Τάνια Μιχαήλοβα, Διευθύντρια του Διπλωματικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο κ. Σταμάτης Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του δ.σ. και ο κ. Μίνκο Γκερτζίκοβ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Χατζηδημητρίου, υπογράμμισε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για ένα κοινό παρόν και μέλλον, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο της σύνδεσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Υπενθύμισε, μάλιστα, το γεγονός της αναγόρευσης του Βούλγαρου Προέδρου της Δημοκρατίας, Rosen Plevneliev, σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σημειώνοντας πως αποτέλεσε κομβικό σημείο στην ανάπτυξη στενών δεσμών συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και σημαντικών φορέων της Βουλγαρίας.
Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η διαρκώς βελτιούμενη πορεία των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ ιδιαίτερα τονίστηκε η θετική πορεία της οικονομίας της γειτονικής χώρας, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά από τη δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτήν.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η κοινή επιθυμία θεσμοθέτησης του φοιτητικού διαγωνισμού σε ετήσια βάση, καθώς και η πρόθεση από την πλευρά του Διπλωματικού Ινστιτούτου του βουλγαρικού ΥΠΕΞ, να διευκολύνει την πρακτική άσκηση Ελλήνων φοιτητών στο Διπλωματικό Ινστιτούτο, καθώς και Βουλγάρων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Διπλωματικό Ινστιτούτο του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία, το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «MA in Politics and Economics of Contemporary Eastern and South - Eastern Europe», του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.