15 Νοε 2013

Θηλιά σε χιλιάδες επιχειρήσεις

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως παραμεθόριων περιοχών, που έχουν πληγεί από την ανεργία και είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις οφειλών με την εγγύηση του
Ελληνικού Δημοσίου, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων. Όπως καταγγέλλει μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στον πταισματοδίκη Ξάνθης και το οποίο κοινοποίησε και στους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου ο Γιώργος Γεωργίου ιδιοκτήτης της ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ και ένας εκ των επιχειρηματιών που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», οι καταγγελίες στην δικαιοσύνη περί ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από τα συγκεκριμένα δάνεια είναι ανυπόστατες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα «ενός μεγάλου αριθμού προσώπων που ανήκουν στον υπηρεσιακό μηχανισμό και στην πολιτική ιεραρχία του Υπουργείου Οικονομικών». Είχαν δε ως συνέπεια να σχηματιστούν δύο δικογραφίες που οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν να διαβιβαστούν στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των Γ. Ζανιά και Φ. Σαχινίδη, κι έτσι έχουν «παγώσει» όλες οι ρυθμίσεις δανείων. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο, οι πρώην υπουργοί με αποφάσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους φέρονται να ευνόησαν εταιρίες όπως του κ.Γεωργίου διαγράφοντάς τους χρέη από φόρους και τέλη και παρέχοντάς τους δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως υποστηρίζει όμως στο υπόμνημά του ο κ.Γεωργίου, απηχώντας τις απόψεις και πολλών άλλων επιχειρηματιών που βρίσκονται στην ίδια θέση, από αυτή την εξέλιξη το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, οδηγείται καθημερινά στα δικαστήρια χωρίς την υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή. Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στόχος όσων θέλουν να φρενάρουν την παροχή και την διαχείριση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των κρατικών ενισχύσεων γενικότερα, προς τις επιχειρήσεις, είναι:

«Να αποσιωπηθεί δια παντός αφενός το συνολικό ύψος της ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, συνεπεία της παράνομης σιωπηρής παραίτησης του Ελληνικού Δημοσίου από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, που απέρρεαν από το ν.2322/1995...και αφετέρου ο αριθμός των επιχειρήσεων, των οποίων οι δίκες υπαγωγής τους στο εθνικό πτωχευτικό δίκαιο διεξήχθησαν κάτω από το δημιουργηθέν αυτό καθεστώς της επιζήμιας, για τα δικαιώματά του, απουσίας του Ελληνικού Δημοσίου». Σύμφωνα με τον κ.Γεωργίου οι εξελίξεις αυτές, «τροφοδοτούν μία απόλυτη ασυδοσία σε ένα τομέα της δημόσιας διαχείρισης όπου διακυβεύονται συμφέροντα δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποθρασυνόμενη και εξαχρειωμένη, επιδιώκει μέσω ατεκμηρίωτων(στημένων) «καταγγελιών» να υποδυθεί το μοναδικό φορέα της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα».

Επίσης επισημαίνει ότι τα εμπόδια που μπαίνουν αποσκοπούν στο «Να αιτιολογηθεί η μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Οικονομικών, έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων, για δάνεια σημερινού ύψους άνω των 5 δις ευρώ, μέσω της ψήφισης του άρθρου 20, του Ν.4151/2013, δια της οποίας ψήφισης το Ελληνικό Δημόσιο:

Α) παραδίδει την ολοσχερή διαχείριση των συμφερόντων του(που συναρτώνται από την εγγύηση που παρείχε στα πιστωτικά ιδρύματα , σε δάνεια υπέρ χιλιάδων επιχειρήσεων) μαζί με υπέγγυο(για τη διασφάλισή του από τον κίνδυνο των καταπτώσεων των εγγυήσεων) επιχειρηματικό και εξωεπιχειρηματικό ενεργητικό στα πιστωτικά ιδρύματα, που «καλούνται» πλέον να το διαχειρισθούν κατά το δικό τους απόλυτο συμφέρον και το δικό τους «δοκούν».

Β) υπονομεύει κατά τρόπο μη ανατάξιμο στο μέλλον, εκτός από το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων, των φορέων τους, των οικογενειών τους,

των εργαζόμενων σε αυτές και το συμφέρον ολόκληρων τοπικών και κλαδικών οικονομιών και κοινωνιών, στο βωμό των συμφερόντων των πιστωτικών ιδρυμάτων και

Γ) απεμπολεί εν γνώση του από σήμερα και εις το διηνεκές κυρίως την δυνατότητα συμμόρφωσής του στις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων, εάν και εφόσον οι παρασχεθείσες κατά τα ως άνω ενισχύσεις, κριθούν ως αντίθετες προς το δίκαιο της εσωτερικής αγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητηθεί η ανάκτησή τους...»

Όπως δηλώνει ο Σάκηs Κεχαγιόγλου στο real.gr,δικηγόρος του επιχειρηματία Γ. Γεωργίου "Σε ένα τόσο σοβαρό για χιλιάδες επιχειρήσεις και κρίσιμο για την επιβίωσή τους οικονομικό και τραπεζικό θέμα, θα πρέπει να εξεταστούν τόσο από τη Βουλή όσο και από την τακτική δικαιοσύνη το σύνολο των στοιχείων και των παραμέτρων που αφορούν την όλη υπόθεση. Αυτό εξυπηρετεί τόσο τη διαφάνεια όσο και την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση Δικαιοσύνης".

www.real.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη