28 Νοε 2013

Δήμος δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του ο δήμος Συκεών

●27 εκατ. ευρώ στο ταμείο το 2012 ●Έμφαση στην κοινωνική πολιτική
Η περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, λόγω και της κρίσης, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών, όπως προκύπτει από τις θέσεις που ανέπτυξε ο...
δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής (27.11) ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό Έργου του έτους 2012, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.
«Αναπροσαρμόσαμε τον προϋπολογισμό μας και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ενίσχυση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής πολιτικής. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η ενίσχυση του κοινωνικού εισοδήματος των οικογενειών, η καταπολέμηση της ανεργίας, η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών από τα δημοτικά τέλη, αποτελούν τομείς δύσκολους και πολύπλοκους, αλλά ταυτόχρονα σημαντικούς και κρίσιμους για την ευημερία των πολιτών, και σε αυτούς εστιάζουμε τη δημοτική πολιτική», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
Ενδεικτικό της αποτελεσματικής δημοτικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι το 2012 μέσω των Συμβουλευτικών Σταθμών, που λειτουργούν ολοήμερα και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων, 462 άτομα βρήκαν δουλειά, ποσοστό 24% των ατόμων που ζήτησαν σχετική βοήθεια, ενώ 54 άτομα κατέλαβαν θέση σε επιδοτούμενα προγράμματα. Επίσης, μέσω των δομών Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικοί Λαχανόκηποι, Τράπεζα Χρόνου, υποστηρίζονται καθημερινά πάνω από 1.300 άτομα (άνεργοι, άνεργοι-μονογονείς ή πολύτεκνοι, πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, κ.ά.).
Επιπλέον, 6.801 ηλικιωμένοι λαμβάνουν καθημερινά ως αργά το βράδυ ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας μέσω των 9 ΚΑΠΗ, των 3 ΚΗΦΗ και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Την ίδια ώρα, 1.005 βρέφη και παιδιά, από τα συνολικά 1.685, φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν στους 29 παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν από τις 6.30 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα, ακόμα και στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
«Η φτώχεια, η ανεργία και η κρίση, δεν αντιμετωπίζονται με λόγους, αλλά με υπεύθυνη προσπάθεια, πολλή δουλειά και κόπους πολλών χρόνων. Στο δήμο μας η κοινωνική πολιτική αποτελεί μόνιμα τον ισχυρό πυλώνα της πολιτικής μας», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Πρώτος, με πάνω από 27 εκατ. ευρώ στο ταμείο

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί η μείωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, η κατάργηση αρμοδιοτήτων, η μείωση του προσωπικού και η απαγόρευση προσλήψεων έως το 2016, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καταφέρνει να παραμένει από τους ελάχιστους οικονομικά υγιείς δήμους της χώρας και ο πρώτος δήμος με τα μεγαλύτερα χρηματικά διαθέσιμα, χάρη στη συνετή, νόμιμη, τίμια, χρηστή, διαφανή και αποτελεσματική οικονομική διαχείριση που ασκεί.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που κατέθεσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ.Δανιηλίδης αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του δήμου το 2012, τα έσοδα του προϋπολογισμού, μαζί με το χρηματικό υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης, ανήλθαν σε 58.359.050,54€. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 30.800.755,56€, ενώ το χρηματικό υπόλοιπο 2012 ήταν 27.558.294,98€, αυξημένο κατά 4.380.137,58€ ή 18,5% σε σχέση με το 2011.
«Ο μόνος δήμος που μετέφερε υπόλοιπο, όταν την ίδια ώρα το 90% των δήμων σε όλη την Ελλάδα δεν μπορούν να πληρώσουν εργαζόμενους και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και προσφεύγουν στο ταμείο του μνημονίου για δανεισμό, είναι ο δήμος μας. Στο “μαύρο τοπίο” της χώρας εμείς έχουμε πετύχει ένα οικονομικό θαύμα. Ειδικοί οικονομολόγοι και καθηγητές από το Α.Π.Θ. και το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχουν χαρακτηρίσει την οικονομική μας διαχείριση ως άξια μίμησης», ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «όχι μόνο δεν πήραμε δάνεια, όχι μόνο δεν έχουμε χρέη, όχι μόνο δεν έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους, αλλά χρηματοδοτούμε τα έργα, τις κοινωνικές δομές και προγράμματά μας, και καταφέρνουμε να έχουμε στο ταμείο και ένα μεγάλο απόθεμα».
Ειδική αναφορά έκανε στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τα οποία το 2012 μειώθηκαν για το 80% του πληθυσμού, πολιτική που συνεχίζεται και το 2013 με νέα μείωση 10% σε όλους. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να ισχύουν τα μειωμένα κατά 50% τέλη στους πολύτεκνους και τους ανάπηρους.
«Η προσπάθεια που κάνουμε για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων στον τομέα της καθαριότητας έχει αποδώσει, γι’ αυτό και μπορούμε να μειώνουμε τα τέλη», διευκρίνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι ενέργειες που κάνει η δημοτική αρχή για την καταγραφή των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των μεγάλων στεγασμένων επιχειρηματικών κυρίως χώρων, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δηλωμένα και τα πραγματικά τ.μ. «Δεν χαριστήκαμε σε κανέναν. Εφαρμόζουμε το νόμο. Επιβάλλουμε πρόστιμα και εισπράττουμε τους πόρους που κάποιοι προσπαθούν να κλέψουν από την Αυτοδιοίκηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Έργα- Επενδύσεις

Οι δαπάνες για απαλλοτριώσεις και αγορές οικοπέδων για την εφαρμογή του Πολεοδομικού Σχεδίου (ρυμοτομία, σχολική στέγη, κ.λπ.) ήταν το 2012 1.633.749,57€, δηλαδή 5,3% των συνολικών δαπανών. Οι δαπάνες για έργα και μελέτες ανήλθαν σε 6.479.728,07€ και κάλυψαν το 21,1% των δαπανών.
«Καμία απαλλοτρίωση δεν γίνεται εύκολα. Χρειάζονται δικαστικές μάχες που διαρκούν χρόνια και επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, η αντιπολίτευση τάσσεται μονίμως υπέρ των καταπατητών και παρανόμων. Εμείς, όμως, παραμένουμε αμετακίνητοι και κάνουμε επενδύσεις για το μέλλον», κατέστησε σαφές ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
Το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 είχε συνολικό προϋπολογισμό 39,5 εκατομμυρίων ευρώ και συμπεριλάμβανε έργα οδικού δικτύου, αναπλάσεων, δικτύων κοινής ωφέλειας, πρασίνου, σχολικής στέγης, αθλητικών εγκαταστάσεων υποδομών κοινωνικής φροντίδας, κτιρίων διοίκησης και εξυπηρέτησης πολιτών.
Αξίζει, επίσης, να προστεθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών παραμένει «πρωταθλητής» στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το 2012 υποβλήθηκαν 23 προτάσεις για χρηματοδότησης προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 25.531.510€ και εγκρίθηκαν 8 προγράμματα προϋπολογισμού 14.687.916,44€

Αποπαίδι του κράτους η Τ.Α.
Σε κεντρικό επίπεδο αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατέστησε σαφές ότι η μόνη ελπίδα για να στηριχτεί η πατρίδα είναι η ενίσχυση των δήμων και ο «Καλλικράτης», που αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συνοδευτεί από όλα τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνώντες.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”. Εξαιτίας ελάχιστων επίορκων έχει στοχοποιηθεί σαν χώρος διαφθοράς και σπατάλης, κακής διοίκησης και διαχείρισης, προκειμένου να στραγγαλιστεί θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά», τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Αντί να προκριθεί ως χώρος ανάσχεσης της κοινωνικής κρίσης, επιλέγεται ως χώρος αφαίμαξης πόρων και αρμοδιοτήτων για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων του κράτους, για να γίνει το αποπαίδι του κράτους. Από την αρχή της κρίσης έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, συνεισφέροντας περισσότερο από το 60% των θεσμοθετημένων πόρων της. Δεν μπορεί και δεν έχει να δώσει άλλα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη