Γράφει ο Θάνος Τάκης
Χίλιοι (1000) γιατροί λιγότεροι, στο σύστημα υγείας, από σήμερα καθότι ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας σημείωσε,«αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το πρωί απεργούν στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ».
Το χθεσινό αύριο, έφτασε και είναι σήμερα. Κι ο ασθενής, ασθενεί. Κουράγιο παππού, η Δημοκρατία θέλει θυσίες...
Να σημειωθεί ότι η ποινή του υπουργείου Υγείας αφορά πάνω από 1000 γιατρούς οι οποίοι έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με τον ΕΟΠΥΥ και αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές. Ταυτόχρονα, διατηρούν το δικαίωμα λειτουργίας και ιδιωτικού ιατρείου στο οποίο είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι συμφωνήθηκε. Η διακοπή αφορά στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι στη μόνιμη θέση τους στον Οργανισμό. Φυσικά και δεν υπάρχει κάποια ‘πρόνοια’ στη σύμβαση, ότι εφόσον απεργείς το πρωί, χάνεις το δικαίωμα το απόγευμα. Ψιλά γράμματα, θα πει κάποιος κακόβουλος, το δίχως άλλο...
Χθες, τις σχετικές δηλώσεις δεν έκανε, περιέργως πως, ο κ. Γεωργιάδης. Εμφανίστηκε ο Υφυπουργός κ. Μπέζας και του υπεξαίρεσε πέντε-δέκα λεπτά τηλεοπτικής δημοσιότητας. Δεν κάνει να απολύει ο κ. Άδωνις – θυμάστε – είπε πώς αν απολύσω έστω και έναν θα παραιτηθώ. Δεν είμαστε για τέτοια, τώρα! Όμως δεν άντεξε για πολύ, ο Υπουργός, κι έτσι, μετά την καταγγελία των συμβάσεων των 1000 γιατρών και επικαλούμενος «συνταγματικά δικαιώματα και τη νομιμότητα», εμφανίστηκε σήμερα, πλειοδοτών σε «νέα μέτρα» σε βάρος των γιατρών (όχι ‘απολύσεις’ – δεν την λέω την λέξη – δεν την λέω την λέξη!) ώστε να παύσουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Αν συνεχίσουν οι γιατροί το ΕΟΠΥΥ θα πάρουμε κι αλλά μέτρα για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαιώματα τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», είπε και συνέχισε, ««Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν το εννοώ. Δεν μπορεί ο γιατρός να απεργεί το πρωί και το βράδυ να έχει ιατρείο και να πληρώνεται απο τον ΕΟΠΥΥ, διακόπτουμε τις συμβάσεις, και τα ραντεβού θα τα μοιράσουμε στους άλλους συμβεβλημένους γιατρούς». Κι αν απεργήσουν κι αυτοί ρε Άδωνι; Τι θα γίνει τότε, θα απολύσουμε όλους τους γιατρούς της Ελλάδας;
Στάσου λίγο να το καταλάβω: Δηλαδή, όσοι απεργούν το πρωί, στη δουλειά τους στον ΕΟΠΥΥ, και δεν βλέπουν ασθενείς, δεν τους επιτρέπουμε να δουν ασθενείς, ούτε το απόγευμα, στο ιατρείο τους; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να απειλήσουμε τους ασθενείς, να μην αρρωσταίνουν;
Είναι προφανές ότι οι ασθενείς και η ταλαιπωρία που θα υποστούν, ή που ήδη υφίστανται, είναι αδιάφοροι για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και σε λίγο, όπως πάμε, με την κόντρα αυτή, δεν θα έχουμε καθόλου γιατρούς.
Όμως, αγαπητοί αναγνώστες του taxalia, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Υπάρχει λύση και χωρίς έναν γιατρό!
Προς τούτο, αλιεύω χρήσιμη πρόταση, από το βιβλίο του Lionel Casson, με τίτλο «Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο», ωραιότατη έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Σε αυτό υπάρχει αναφορά σε περιγραφή του Ηροδότου, από ταξίδι του στην Βαβυλώνα. Μια συνήθεια που απέσπασε την έγκρισή του, ήταν ο τρόπος που είχαν οι Βαβυλώνιοι για να θεραπεύουν τους αρρώστους. Αντιγράφω:
«Μια και οι Βαβυλώνιοι δεν έχουν γιατρούς, φέρνουν τον άρρωστο στην αγορά. Οι διαβάτες που έχουν περάσει την ίδια νόσο, ή γνωρίζουν κάποιον άλλο που να την έχει περάσει, πλησιάζουν τον ασθενή και τον συμβουλεύουν να κάνει όσα έκαναν κι εκείνοι, ή όσα ξέρουν ότι έκαναν άλλοι για να γίνουν καλά. Δεν επιτρέπεται να προσπεράσεις έναν άρρωστο χωρίς να τον ρωτήσεις από τι πάσχει».
Άδωνι, τι λες;
Το αναφερόμενο βιβλίο είναι αυτό: http://www.miet.gr/web/gr/ ekdoseis/more.asp?id=91