22 Νοε 2013

Γράφετε ρε σωστές προκηρύξεις

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Πεντηκοστή έκτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της
μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ) και τεσσαρακοστή όγδοη  από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

            Διάβασα σχεδόν όλες τις αναλύσεις που γράφτηκαν για την προκήρυξη των δήθεν επαναστατών που κήρυξαν τον πόλεμο στον φασισμό περιφέροντας τον δικό τους φασισμό. Δεν έχω ξανασχοληθεί με προκηρύξεις, επειδή τις θεωρώ κατασκευάσματα μυστικών υπηρεσιών, εξ ου και δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαι με αυτές. Όμως, πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασε το άρθρο του Μπογιόπουλου, ο οποίος έλουσε τους δολοφόνους κανονικά αποδεικνύοντας με γλώσσα και επιχειρήματα που σπάνε κόκκαλα ότι αυτοί που καταφέρουν τέτοια χτυπήματα στην κοινωνία είναι ο,τιδήποτε άλλο εκτός από κομμουνιστές,  αριστεροί και επαναστάτες. Μετά από το άρθρο αυτό δεν χρειάζεται να πει κανείς ο,τιδήποτε για τους δολοφόνους.
            Εγώ θα γράψω μόνον ότι τα χτυπήματα σε αθώους στόχους δεν είναι ούτε τρομοκρατικά ούτε αριστερά ούτε… ούτε….  Τίποτε απ’ όλ’ αυτά. Είναι απλά δολοφονικά. Να θυμίσω σε όλους αυτούς ότι ο Αλέκος Παναγούλης δεν έβαζε στρακαστρούκες σε κτήρια, όπως ο Σημίτης και οι λοιποί ψευδοαντιστασιακοί, ούτε επετέθη σε  αξιωματικούς που στήριζαν εκόντες άκοντες το χουντικό καθεστώς, πόσω μάλλον σε απλούς φαντάρους που υπηρετούσαν τη θητεία τους. Χτύπησε, ανεπιτυχώς φευ, τον ίδιο τον Παπαδόπουλο, την καρδιά της χούντας.
            Ακολούθως θα περιορισθώ σε ορισμένα γραμματολογικά στοιχεία της προκήρυξης, αφού το 99% του κειμένου αποτελεί αναμασήματα άλλων προκηρύξεων εξ ίσου της πλάκας με αυτήν.
            1] Γράφει κατ’ επανάληψη ο συντάκτης της προκήρυξης «εξ’», όπερ δείχνει ότι έχει αποφοιτήσει από το Λύκειο μετά το 1990, δηλαδή σε εποχή που η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία είχε υποβαθμισθεί τα μέγιστα. Έχω επανειλημμένως γράψει ότι το σωστό είναι «εξ», αφού πρόκειται για την πρόθεση «εκ», το «κ» της οποίας τρέπεται σε «ξ», όταν ακολουθείται από λέξη που αρχίζει με φωνήεν. Χάριν ευφωνίας, δηλαδή. Σημειώνω ότι το λάθος αυτό κάνουν συνήθως δημοσιογράφοι. Άρα, ο συντάκτης πρέπει να είναι ηλικίας 25-35 και να είναι κατά πάσα πιθανότητα δημοσιογράφος. Είναι και το «κι» χωρίς  απόστροφο που επιβεβαιώνει τη θέση μου.
            2] Για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα να γράφεται το DNA ως d.n.a. Πουθενά στο διαδίκτυο δεν το είδα γραμμένο με πεζά και ως ακροστιχίδα. Ρώτησα ιατρό, ο οποίος μου είπε ότι το σωστό είναι d.n.a. Λέτε, λοιπόν, ο συντάκτης να είναι ιατρός ηλικίας 25-35 ετών;
            3]  Πρώτη φορά είδα να γράφεται ότι κάτι δεν αποτελεί «εργαλειακό μέσο, αλλά αυτοσκοπό». Δηλαδή, δεν αρκεί πλέον η αντιδιαστολή του μέσου από τον σκοπό, αλλά το μέσο πρέπει να είναι «εργαλειακό»;
            4] Εντυπωσιακό, επίσης, το «εχτές». Πού το ανεκάλυψαν άραγε; Το «χθες» ή «χτες» δεν αρκεί πλέον για τον ταξικό αγώνα;
            5] Ακολούθως χρησιμοποιείται το ρήμα «διαρρέει» ως μεταβατικό. Αυτό το λάθος κάνουν μόνον οι δημοσιογράφοι. Άρα, ο συντάκτης είναι μέχρι στιγμής γιατρός-δημοσιογράφος-τριαντάρης. Το ίδιο και με το ρήμα «λειτουργώ». Κι’ αυτό αμετάβατο, αλλά χρησιμοποιείται ως μεταβατικό.
            6] Το «ενώπιων» βγάζει μάτι, αλλά επιρρωνύει την άποψή μου περί της ηλικίας του συντάκτη.
            7] «έπειτα από το …. και της ακόλουθης μαζικής πορείας». Προφανώς ήθελε να γράψει για την πορεία που ακολούθησε, αλλά δεν του έβγαινε [η μετάφραση;] και έγραψε  πάλι λάθος.
            8] Το «διλλήματα» αντί «διλήμματα» είναι πταίσμα, αλλά συνήθως το διαπράττουν δημοσιογράφοι.
            9] Οι «συνισταμένες» είναι και αυτές δείγμα αγραμμάτου. Η συνισταμένη, οι συνιστάμενες.  Βλ. όμως και http://www.enl.auth.gr/symposium18/papers/46_Katsouda.pdf.
            10] Το «τείχος» του Βερολίνου δεν γράφεται το «τοίχος», η δε  γενική πτώση του ασφαλώς και δεν είναι «του τοίχους». 
            11] Καλά, δεν είχα την απαίτηση να γνωρίζει ο συντάκτης τη λεπτή διάκριση μεταξύ «χιλιετίας»και «χιλιετηρίδας». Ελάχιστοι τη γνωρίζουν.
            12] Εκείνη η γενική «των πρόσωπων» μου έξυσε τ’ αυτιά.
            13] «Τα βέλη τους αποσκοπούν μόνον εναντίον». Κι’ αυτό το διάβασα πρώτη φορά. Βέλη που στοχεύουν ή κατευθύνονται γνωρίζω, αλλά βέλη που αποσκοπούν δεν είχα την τιμή να γνωρίσω. 
            14] «Συντηρητική λουμπεναρία» χαρακτηρίζονται οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Ωραίο σχήμα οξύμωρο. Να διδάσκεται στα σχολεία. Αλήθεια, τί είδους κοινωνική τάξη είναι αυτή;
            15] «προσπάθεια υφαρπαγής κατ’ ιδίων όφελος της λαϊκής στήριξης». Μάλλον «προς ίδιον όφελος» ήθελε να γράψει επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τη θεωρία μου περί αγραμμάτου.
            Η ουσία του κειμένου είναι ένα παραλήρημα υπέρ των λαθρομεταναστών και κατά των φασιστών-χρυσαυγιτών, κεφαλή των οποίων  [χρυσαυγιτών] αποτελεί ο …… Σαμαράς. Η θεωρία των δύο άκρων κάπως στρεβλωμένη, αλλά εξυπηρετική της εφαρμογής της. Υπηρεσία στους εμπνευστές  της θεωρίας, αλλά και στους εφαρμοστές της. Δεν είδα πουθενά τον Άκη και τ’ άλλα τα παιδιά ως υπαίτιους για τα σημερινά δεινά της εργατικής τάξης. Το όλον ΠΑΣΟΚ απόν. Κάπου το παίρνει ξώφαλτσα μιλώντας σε ένα και μόνο σημείο για ΝΔ-ΠΑΣΟΚρατία. 
            Θα μου πείτε ότι ψάχνω ψύλλους στ’ άχυρα. Όχι, λάθος κάνετε.  Όλα τα λάθη που επεσήμανα δεν έγιναν από παραδρομή. Έγιναν  εξεπιτούτου που λένε οι μορφωμένοι. Είναι σκόπιμα. Για να δείξουν οι συντάκτες ότι κάποιοι άλλοι συνέταξαν το κείμενο και όχι αυτοί που πάντοτε έρχονται την κατάλληλη στιγμή να κάνουν τον κόσμο να τρομάξει και να συσπειρωθεί γύρω από το «μη χείρον βέλτιστον».  Ίσως, όμως, και να είναι κακή η μετάφραση. Πού να ξέρεις έτσι που έχουν περιπλακεί οι μηροί μας. Πάντως, η φλυαρία και οι πλατειασμοί της προκήρυξης θυμίζουν έντονα Βενιζέλο.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του  γιατρού Γωγούση


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη