19 Νοε 2013

Στυλιανίδης από Θεσσαλονίκη : η επιχείρηση να χρηματοδοτεί την εκπαίδευση

Αποσπάσματα από Ομιλία – Παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, βουλευτή Ροδόπης – τ. Υπουργού Εσωτερικώνσε εκδήλωση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της
Γ.Σ.Ε.Ε. με θέμα: «Σύνδεση της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση»:
«…..Το διακύβευμα και παράλληλα η ευκαιρία για το συνδικαλισμό είναι να κατοχυρώσει τώρα, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους εκτός απ’ τη συμμετοχή  τους στον πόνο και το ρίσκο, και την αναλογική τους  συμμετοχή στο όφελος, στο κέρδος και στην προοπτική της επιχείρησης που δουλεύουν. Να τους διασφαλίσει το δικαίωμα της κινητικότητας και της μετεξέλιξης, με την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον το μπορούν και το επιθυμούν να μετεξελιχθούν  από εξαρτημένοι εργαζόμενοι σε συμμέτοχοι, συνιδιοκτήτες ή και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αυτή η μετάβαση στην πολιτική μας μεταφέρει απ΄τον ολιγοπωλιακό καπιταλισμό που σταδιακά μας επιβάλλεται, στην Κοινωνική Οικονομία της Αγοράςπου μπορεί να είναι και η κεντρική κοινή μας επιδίωξη.
Το μόνο εργαλείο που μπορεί στην πράξη να βοηθήσει τους εργαζόμενους να παραμείνουν ή τους άνεργους να μπουν εκ νέου στην αγορά εργασίας είναι η κατάρτιση και η δια βίου μάθηση.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος , ώστε να εξαρτάμε απ΄αυτή τον αριθμό των θέσεων που θα ανοίγουμε ανά ειδικότητα στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ και τα ΚΕΚ, αλλά και να προσαρμόζουμε το έιδος των ειδικοτήτων που προσφέρουμε ως πολιτεία.
Είναι αναγκαίο για μένα να οργανωθεί σε νέες βάσεις το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμούκαι να συμπληρωθεί από έγκαιρα τεστ δεξιοτήτων, ώστε τα παιδιά μας να γνωρίζουν από νωρίς που θέλουν και που μπορούν να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν. Δεν είναι λογικό να εμφανίζουμε ως χώρα έναν υπερπληθωρισμό επιστημόνων και μια υστέρηση τεχνιτών, κυρίως σε επαγγέλματα που η αγορά εργασίας έχει ανάγκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Δυαδική Εκπαίδευσηπου επιχειρήσαμε να προωθήσουμε όταν ήμουν ΥΠ.ΕΣ., όπου η επιχείρηση χρηματοδοτεί την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση των εργαζομένων σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και τους σχεδιασμούς της, έχοντας όμως εκ των προτέρων διασφαλίσει γι’ αυτόν τη θέση εργασίας.»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη