22 Νοε 2013

Σχόλιο στην ανάρτηση "Φακελώνουν τους μαθητές !"

Όσον αφορά την ανάρτηση "Φακελώνουν τους μαθητές !" θα πρέπει να γνωρίζετε (εσείς, ο συντάκτης της ανάρτησης, οι σχολιαστές, όλοι...), ότι σε ένα πληροφοριακό σύστημα θα πρέπει...
η κάθε οντότητα (μαθητής, φοιτητής, εργαζόμενος κλπ. κλπ.) να αναγνωρίζεται μοναδικά.

Και αυτό γιατί υπάρχει η περίπτωση να έχουμε δύο ή περισσότερα άτομα με τα ίδια στοιχεία π.χ. Παπαδόπουλος Ιωάννης του Δημητρίου και της Μαρίας, που να φοιτά στην έκτη δημοτικού!

Άρα λοιπόν, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει μια και μοναδική εγγραφή για ένα συγκεκριμένο άτομο. 
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο, είναι η ύπαρξη ενός «αναγνωριστικού» που θα χαρακτηρίζει μοναδικά το κάθε άτομο. Σε ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης π.χ. πολιτών, το αναγνωριστικό αυτό είναι συνήθως ο ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητας, καθώς είναι μοναδικά για κάθε πολίτη (δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν 2 άτομα τον ίδιο ΑΦΜ ή τον ίδιο αριθμό ταυτότητας).

Στην περίπτωσή μας, δηλαδή στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης μαθητών και όπως όλοι γνωρίζουν, οι μαθητές ούτε ΑΦΜ έχουν ούτε ταυτότητα (τουλάχιστον οι μικρότεροι).
Για αυτόν το λόγο και χρησιμοποιείται ο ΑΜΚΑ, που αφενός είναι μοναδικός για κάθε άτομο και αφετέρου τον έχουν όλοι οι μαθητές (από όταν γεννιούνται και δηλώνονται στο ληξιαρχείο).
Φυσικά, ενδέχεται η χρησιμοποίηση του ΑΜΚΑ να γίνεται και για άλλους λόγους, όπως π.χ. ιατρικούς κλπ.

Όσον αφορά τα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, το πρόβλημα δεν είναι στην καταγραφή των δεδομένων, αλλά στον τρόπο χρήσης των δεδομένων αυτών. Το πρόβλημα δηλαδή θα υπήρχε εάν π.χ. τα στοιχεία των μαθητών διέρρεαν π.χ. σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια κλπ. Εκεί θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και να ακολουθούνται οι οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Και κάτι τελευταίο: μου κάνει εντύπωση ότι πολλές φορές, όσοι διαμαρτύρονται για προσωπικά δεδομένα, φακελώματα κλπ, την ίδια στιγμή ανεβάζουν στο Facebook τα πάντα για την προσωπική τους ζωή (που δουλεύουν, που σπουδάζουν, με ποιόν/ποια έχουν σχέση, με ποιόν/ποια είναι φίλοι, τι
μουσική ακούνε, τι ταινίες βλέπουν, πού πήγαν χθες, τι έφαγαν, πώς αισθάνονται κλπ. κλπ.)! Άπειρα επίσης είναι τα παραδείγματα γονιών που ανεβάζουν καθημερινά στο facebook φωτογραφίες με τα παιδιά τους…

Εκεί δεν προβληματίζονται για τα προσωπικά δεδομένα???
Είναι κακό να γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία των παιδιών μας και είναι επιτρεπτό στο facebook να γνωρίζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ σχετικά με την προσωπική ζωή, τη δική μας αλλά και των παιδιών μας???

Ευχαριστώ για το χώρο
Γιάννης Νάνος
MSc Information Systems
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη