14 Νοε 2013

Μετωπική σύγκρουση Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Άδωνι Γεωργιάδη


Με σκληρή ανακοίνωση απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον Υπουργό Υγείας με αφορμή...
τις χθεσινές του δηλώσεις. Συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «…Αν για παράδειγμα ακολουθήσουμε την πρόταση της Task Force και τους πάμε στη δευτεροβάθμια, θα πάτε να σας χειρουργήσει ένας από αυτούς; Αν πάτε το παιδί σας, θα πάω και το δικό μου. Θα πάτε; Άρα, πρέπει να αξιολογηθούν κιόλας


Διαβάστε την ανακοίνωση:

Οι χθεσινές προσβλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε επιστημονικά ακατάλληλους συλλήβδην όλους τους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) προκαλούν αγανάκτηση και αποστροφή στην ιατρική κοινότητα.

    Τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα αλλιώς παραμένει έκθετος στη συνείδηση του ελληνικού λαού και των ασθενών που καθημερινά αυτοί οι ιατροί με επιτυχία περιθάλπουν.

   Επαναλαμβάνουμε, ότι η αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Υγεία δεν επιτρέπεται να αποτελεί άλλοθι για ενέργειες που οδηγούν στην υποβάθμιση της.

   Οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων δοκιμάζονται, κρίνονται κι αξιολογούνται καθημερινά. Αυτή είναι η αποστολή και το καθήκον που ανέλαβαν ολοκληρώνοντας τις πολυετείς και επίπονες σπουδές τους.

   Απορρίπτουμε λοιπόν τις υποτιμητικές δηλώσεις του υπουργού και υπενθυμίζουμε ότι και οι πολιτικοί άνδρες αξιολογούνται από τα αποτελέσματα του έργου τους και όχι από την ποικιλία των δηλώσεων τους.

Μάλιστα ο ΙΣΘ έστειλε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό:

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωγιάδη.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε εκ νέου στο θέμα της προκλητικής και ιδιαίτερης υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης καθώς έχουν περάσει 2 μήνες από τη συνάντηση μας με τον κύριο πρωθυπουργό στις 7/9/13 και με εσάς στις 11/9 και δεν έχουμε απάντηση στο θέμα παρά τις προφορικές και γραπτές υποσχέσεις σας.
Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε ακόμη να σας υπενθυμίσουμε ότι έχουν περάσει 2 χρόνια από την νομοθέτηση για τις ΜΗΝ χωρίς να έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση τους. Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη σε μια εποχή που η Ελλάδα αναζητά απεγνωσμένα επενδύσεις και που η γειτονική Τουρκία αναπτύσσει στα σύνορα ολόκληρες περιοχές αφορολόγητης δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.
 
Πιστεύουμε ότι κι εσείς συμφωνείτε, ότι ό χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή διαχείριση και βιαστικές λύσεις αλλά απαιτεί σοβαρότητα, νηφαλιότητα, καλή εκτίμηση των δεδομένων και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, μακρόπνοο και ρεαλιστικό σχεδιασμό .
 
Για το λόγο αυτό επιτρέψτε μας ορισμένες επισημάνσεις:
 
  1. Με δεδομένη την παρουσιαζόμενη έλλειψη επαρκών πόρων για την περίθαλψη ασθενών και τις αμοιβές των λειτουργών της υγείας, θα πρέπει να περιοριστούν άμεσα οι δαπάνες της γραφειοκρατίας που συστηματικά συντηρείται από την κομματοκρατία του συστήματος.
 
  1. Η ΠΦΥ είναι φαιδρό να σχεδιάζεται χωρίς πόρους. Πόροι που σήμερα μπορούν να προέλθουν μόνο αν κόψετε τις χρηματοδοτήσεις άμεσες και έμμεσες, επιτροπών, της Task Force και την απλοποίηση του διοικητικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ. Οι διατιθέμενοι πόροι πρέπει ακολούθως να προσδιορισθούν με ακρίβεια και ειλικρίνεια σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεκτά. Στην αντίθετη περίπτωση όση λογοτεχνία και να χρησιμοποιηθεί για να παρουσιαστεί το μαύρο-άσπρο, μόνο τυφλοί ίσως πεισθούν. Σήμερα, η μόνη εφικτή λύση για βιώσιμη ΠΦΥ είναι η συνέργεια και η ενίσχυση όλων των υπαρχουσών δομών δημόσιων (ΙΚΑ-ΕΣΥ) και ιδιωτικών (ιατρεία), οι οποίες πρέπει να διαχωριστούν πλήρως από τη ΔΦΥ (δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία). Αναγκαίο είναι η δυνατότητα διασύνδεσης όλων των ιατρών στο σύστημα και η ελεύθερη επιλογή για τους ασθενείς ιατρού.
 
Είμαστε στη διάθεση σας για τυχόν διευκρινήσεις.




 Ο ΠρόεδροςΟ Γεν. Γραμματέας
 Τσάμης ΔημήτρηςΝίτσας Νικόλαος



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη