Φοιτήτριες καταγγέλουν! Σοκαριστικές λεπτομέρειες! Διαβάστε μόνο στο taxalia:
Τα ελληνικά πανεπιστήμια απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων για την λειτουργία βιβλιοθηκών που ιδρύουν τα ίδια χωρίς κανένα ορθολογικό επιχείρημα και σε αντίθεση με την σύγχρονη πρακτική των αρίστων πανεπιστημίου του εξωτερικού.
Ο κ. Πελεγκρίνης ανέφερε ως επιχείρημα ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών συντηρεί 88 βιβλιοθήκες καθώς οι περισσότερες σχολές διαθέτουν τουλάχιστον μία για κάθε ένα από τα Τμήματα (μερικά πανεπιστημιακά Τμήματα έχουν παραπάνω από μία βιβλιοθήκες!).
Αυτό κοστίζει στο κράτος (τον έντιμο Έλληνα φορολογούμενο πολίτη δηλαδή) και δημιουργεί,
α) ένα υψηλό κόστος που διατίθεται σε μισθούς και συντάξεις του προσωπικού που προσλαμβάνεται,
β) ένα επιπλέον κόστος για την αγορά από την κάθε βιβλιοθήκη του ιδίου συγγράμματος (κοινά συγγράμματα).
γ) αυξημένο κόστος συντήρησης
δ) αυξημένο κόστος σε εξοπλισμό (που οφείλει κάθε βιβλιοθήκη να έχει ξεχωριστά)
Τα προβλήματα όμως δεν είναι μόνον κόστους αλλά ακαδημαϊκά και λειτουργίας.
α) Οι περισσότερες βιβλιοθήκες λειτουργούν ΜΟΝΟΝ το πρωί γιατί έχουν έλλειψη προσωπικού(!) και δεν βοηθούν ουσιαστικά στην έρευνα. Το προσλαμβανόμενο προσωπικό εργάζεται ΜΟΝΟΝ πρωινές ώρες.
β) Δεν βοηθούν την διεπιστημονική έρευνα (απόλυτο καθεστώς σε σύγχρονα πανεπιστήμια) καθώς ένας ερευνητής αναγκάζεται να τρέχει από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη.
γ) δεν διαθέτουν πολλούς και διαφορετικούς τίτλους (τα χρήματα εξαντλούνται για την αγορά του ίδιου τίτλου / βιβλίου από διαφορετικές βιβλιοθήκες και για την συντήρηση και πληρωμή προσωπικού).
δ) Αρκετές δεν έχουν χώρους αναγνωστηρίου καθώς είναι μικρές σε μέγεθος.
Ενώ
α) αποτελούν κυρίως χώρους κουτσομπολιού των μελών του Τμήματος.
Ρώτησε την κάθε βιβλιοθηκονόμο και θα μάθεις τα πάντα για κάθε μέλος ΔΕΠ (αρκετές φορές διογκωμένα ή και ψευδή αλλά και με ελαφριά πικάντικη δόση για να κεντρίζουν την περιέργεια)
β) τα μέλη των βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται από όσους έχουν εξουσία για κάθε λογής χάρες (ρωτήστε στον ΕΟΠΠΥ για παράδειγμα αν βλέπουν συχνά πανεπιστημιακό στην ουρά τους).
Η εσωστρέφεια των Τμημάτων και η κακοδιαχείριση των πόρων, ειδικά αυτήν την εποχή, αποτελεί οικονομικό έγκλημα που στρέφεται όχι μόνον εναντίον της έννοιας του κράτους, αλλά δείχνει παράλληλα και την αδυναμία των ‘επαϊόντων’ να λάβουν αποφάσεις που να δείχνουν έμπρακτα ότι σέβονται τα πάθη στα οποία έχουν και αυτοί συμβάλλει να εισέλθει ο ελληνικός λαός.
Ακόμη και σε πανεπιστήμια με ιδιαίτερα υψηλό budget (που προέρχεται και από την πληρωμένη έρευνα του ιδιωτικού τομέα που στα ελληνικά ΑΕΙ θεωρείται έγκλημα), όπως αυτών που αναφέρονται πρώτα στην λίστα των καλύτερων του κόσμου δεν υπάρχει το αντίστοιχο χάλι. Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών πανεπιστημίων αντί να προάγουν την αριστεία μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας λειτουργούν ως εκφραστές πολιτικής φορέων και κομμάτων που τους χαϊδεύουν τα αυτιά (ή και κάτι άλλο) κα προσλαμβάνουν ασύστολα με κομματικά κριτήρια όταν δεν βρίσκουν κάποιον από τον ευρύτερο οικογενειακό τους χώρο (δυστυχώς όμως συνήθως βρίσκουν).
Τέλος, η ανικανότητα των μελών ΔΕΠ και η ιδιαίτερη εσωστρέφεια που τους διακατέχει τους εμποδίζει να δουν τις καλές πρακτικές των καλών πανεπιστημίων του εξωτερικού (ακόμα και όταν τις μαθαίνουν από τις συχνότατες επισκέψεις τους πλέον σε Τμήματα του εξωτερικού εκμεταλλευόμενοι τις διακρατικές συμφωνίες) για κοινές βιβλιοθήκες ανά Σχολή τουλάχιστον. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε να μειωθεί το κόστος, να αγοραστούν περισσότεροι τίτλοι με τα ίδια χρήματα και να διευρυνθεί το ωράριο και κατά τις απογευματινές ώρες καθώς και η ποιότητα των υπηρεσιών.
Η έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία των φοιτητών τους γίνεται εγκληματική όταν αυτό επιβάλλεται και από συνθήκες σεισμικής προστασίας. Αποτελούν βροντερό παράδειγμα οι βιβλιοθήκες του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στους ψηλούς ορόφους ενός κτιρίου αμφιβόλου ανθεκτικότητας σε σεισμούς όχι μόνον μεγάλου αλλά και μεσαίου μεγέθους.
Υ.Γ.
Αν δεν είναι βιασμός των πανεπιστημίων από τους Πρυτάνεις και σία αυτή η μέθοδος προσλήψεων των υμετέρων, τότε τι είναι;