20 Νοε 2013

Να μια σοβαρή και υπεύθυνη φωνή...

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τους 13 σημαντικότερους λόγους που δεν «πέφτουν» οι τιμές στην ελληνική αγορά, παρά την κρίση και είναι οι εξής:

1. Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).
2. Ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing),  οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλίεται μέσω των υψηλών τιμών, στους καταναλωτές.
3. Ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, ο εξαναγκασμός δηλαδή των λιανεμπόρων να μην αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.
4. Στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές όπως στις μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), οι οποίες, εξαιτίας της ιδιομορφίας τους, απαγορεύουν συνδυαστικές μεταφορές νωπών με άλλα προϊόντα.
5. Πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτηρίων που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων και λοιπά, γραφειοκρατικού τύπου προσκόμματα, για την αδειοδότηση τους.
6. Ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού εμπορίου με αρκετά παραδείγματα  "καρτέλ" στην ελληνική αγορά.
7. Διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
8. Μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τιμών υπάρχει από τις αυξητικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Οι 13 αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ στα επαγγελματικά τιμολόγια από το 2009 μέχρι σήμερα δημιουργεί σοβαρές αυξητικές πιέσεις στις τελικές τιμές.
9. Η πεπατημένη πως οι βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις και προσφορές λειτουργούν περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές παρά οι μόνιμα χαμηλές τιμές. Επίσης, η εσφαλμένη επιλογή των ταχέως και βραδέως κινούμενων εμπορευμάτων, οδηγεί σε λάθος υπολογισμό αντικατάστασης (stock replacement).
10. Η πτώση του μισθολογικού κόστους αντί του μη μιςθολογικού κόστους αλλά και της μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, αντισταθμίστηκε πλήρως, αφενός από τον ακριβό δανεισμό των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες και της μετρητοίς αγοράς εμπορευμάτων πριν την παραλαβή (country risk).
11. Αδυναμία πλήρους αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας, αφού σε πολλές περιπτώσεις άτυπες εκπτώσεις και «παζαριού» του υψηλού ΦΠΑ λαμβάνουν χώρα στο ταμείο, πριν την έκδοση της απόδειξης, ανάλογα μάλιστα και με τον τρόπο πληρωμής, γεγονός που οδηγεί σε διαμόρφωση διαστρεβλωμένων στοιχείων.
12. Μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην επιβολή νέων χρεώσεων. Οι επιβάρυνσεις με τέλη, δασμούς, κρατήσεις υπέρ τρίτων, διατήρηση των έκτακτων φόρων καθώς και η μετατροπή του φόρου ακινήτων σε μόνιμο  είναι όλοι εκείνοι οι παράγοντες που επιβαρύνουν το κόστος και διαμορφώνουν το ποσοστό κέρδους.
13. Η έλλειψη μελέτης «ελαστικότητας» από τα αρμόδια Υπουργεία και η μη έγκαιρη αξιολόγηση της καταγραφής των επιπτώσεων από τους «σοφούς» τής Τρόικας, διαμόρφωσε τις τιμές της αγοράς σε πολλούς κλάδους του εμπορίου χαμηλότερα από την τιμές του τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης περισσότερο κοντά στις τιμές μονοπωλίων.
Στους παραπάνω 13 λόγους της «ελληνικής ακρίβειας» θα πρέπει να προστεθεί το ανεπιτυχές "πείραμα" της εσωτερικής υποτίμησης που έχει προκαλέσει ανισορροπία και αναντιστοιχία στο τρίπτυχο: "εισόδημα, φόροι και τιμές".
Οι διαρκώς αυξανόμενες τάσεις νέων μέτρων και υπεροφορολόγησης, σε συνδυασμό με νέες αυξήσεις των διεθνών τιμών κυρίως σιτηρών, κρέατος και πετρελαίου, απειλούν το 2014 τις τιμές των τροφίμων, με αυξήσεις 3%.
λοι οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο υγιές εμπόριο το περιθώριο κέρδους δεν βρίσκεται στην τιμή λιανικής πώλησης, αλλά στην τιμή αγοράς και κάποιοι δεν επιτρέπουν στις ανταγωνιστικές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να αγοράσουν και να πουλήσουν φθηνά.

του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη