11 Νοε 2013

ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ελπίδας χτίζει το Ισραήλ

(ΦΩΤΟ: ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Άριε Μέκελ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά)
Οι συντονισμένες ενέργειες του Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη του Πρωθυπουργού που..
άνοιξε νέο κανάλι συνεργασίας!
Αναμένεται τουριστικό κύμα από το Τελ Αβιβ!
Ισχυροί δεσμοί φιλίας ενώνουν τη Ζάκυνθο και το Ισραηλ!

Αερογέφυρα ελπίδας χτίζουν οι συντονισμένες ενέργειες του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ φέρνοντας όπως όλα δείχνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά την επιτυχημένη από κάθε άποψη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χώρα του, όλοι είναι βέβαιοι πως άνοιξε ένα νέο κανάλι συνεργασίας. Οι δεσμοί φιλίας που ενώνουν τη Ζάκυνθο και το Ισραηλ γίνονται πιο ισχυροί, ενώ το τουριστικό κύμα προς την Ελλάδα και το νησί μας αναμέενται να είναι τεράστιο.
Εβδομήντα χρόνια μετά τη διάσωση όλης της Εβραϊκής Κοινότητας της Ζακύνθου από το Ολοκαύτωμα, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Άριε Μέκελ παραχωρεί ιστορική και βαρυσήμαντη συνέντευξη στην «Ημέρα», με την οποία επιβεβαιώνει τους ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας που ενώνουν το Ισραήλ με τη Ζάκυνθο αλλά και την Ελλάδα.
Ο έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στις διαβουλεύσεις και τις επαφές για τη σύναψη των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία των δύο χωρών και τονίζει εμφατικά ότι αποτελεί κοινό τους στόχο η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή μας.
Επιπροσθέτως, ο κ. Μέκελ αναφέρεται στα φλέγοντα ζητήματα της κρίσης στη Συρία, του παλαιστινιακού, καθώς και την άνοδο του φασισμού και αντισημιτισμού στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, αναφέροντας, ως ύστατη χειρονομία αντίστασης και θάρρους, τη σωτηρία των Εβραίων της Ζακύνθου στην Κατοχή, γεγονός που δεν ξέχασε ποτέ το Ισραήλ.

«Είναι προνόμιο να υπηρετώ στην Ελλάδα»!
ΕΡ.: Είστε έμπειρος διπλωμάτης και έχετε υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις και σήμερα είστε Πρέσβης στην Ελλάδα. Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη χώρα μας;
ΑΠ.: Πραγματικά είναι προνόμιο να υπηρετώ στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια χώρα ιδιαίτερα όμορφη με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό.
Είναι, επίσης, ένα μεσογειακό κράτος με νοοτροπία και πολύ φιλόξενο λαό, που μου θυμίζει πολύ την πατρίδα μου, το Ισραήλ.
Ανέλαβα τα καθήκοντα του Πρέσβη, ακριβώς τη στιγμή που το Ισραήλ και η Ελλάδα αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα. Είχα τη μεγάλη τύχη να συμμετάσχω και να παρακολουθήσω από κοντά τη ραγδαία ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων Ισραήλ – Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια. Με αυτή την έννοια, νιώθω ότι αποτελώ και μέρος των ιστορικών γεγονότων.

«Οι χώρες εξέρχονται δυνατότερες από τις κρίσεις»!
ΕΡ.: Η Ελλάδα δοκιμάζεται από βαθιά οικονομική ύφεση. Θεωρείτε ότι υπάρχει ελπίδα;
ΑΠ.: Η μεγάλη Ιστορία, τόσο του Εβραϊκού, όσο και του Ελληνικού λαού, αποδεικνύει ότι, παρά τις μεγάλες δοκιμασίες, έχουν επιδείξει σθένος και έχουν εξέλθει δυνατότεροι, σε βάθος χρόνου.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε, πρόσφατα, ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μετά τη συνάντησή του, στο Ισραήλ, με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια του Υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας, καλώντας τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Επίσης, ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σίμον Πέρες, στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι χώρες εξέρχονται δυνατότερες από τις κρίσεις. Αυτά αποτελούν λόγια αισιοδοξίας από τους φίλους σας, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου.

«Σε άνθηση οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ»!
ΕΡ.: Πρόσφατα οι Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις εισήλθαν σε μια περίοδο αγαστής συνεργασίας. Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους συνεργάζονται το Ισραήλ και Ελλάδα;
ΑΠ.: Η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία αφορά πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και οι εξής:
• Πολιτική:Υπάρχουν συνεχείς ανταλλαγές επισκέψεων στο υψηλότερο επίπεδο: Το Υψηλόβαθμο Συμβούλιο Συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οκτώ Υπουργοί ταξίδεψαν στο Ισραήλ και υπέγραψαν δέκα συμφωνίες υπήρξε, απλώς, το επιστέγασμα της συνεχούς ροής υψηλόβαθμων επισκέψεων, τα τελευταία τρία χρόνια.
• Άμυνα: Οι δεσμοί μεταξύ των αρχών άμυνας και ασφάλειας των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα. Γίνονται πολλές από κοινού ασκήσεις, μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Ισραήλ. Έχουν υπάρξει και κοινές ναυτικές ασκήσεις.
• Ενέργεια: Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, στη Λευκωσία, τον Αύγουστο.
Επίσης, εξέδωσαν διακήρυξη, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης με καλώδιο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου σε μια τριγωνική συνεργασία με την Κύπρο.
Σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους, ισραηλινές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, μέσω επίσημων καναλιών.
• Τουρισμός: 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2013. Ταξίδεψαν στα νησιά, με απευθείας πτήσεις τσάρτερ, ενώ γίνονται και κρουαζιέρες, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου διακυβερνητικού συμβουλίου, η Ελληνίδα Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε συμφωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό της κ. Ούζι Λάνταου για την προώθηση της συνεργασίας, μεταξύ Ισραηλινών και Ελληνικών τουριστικών πρακτορείων.
• Επιχειρήσεις: Ένα άκρως επιτυχημένο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ισραήλ – Ελλάδας πραγματοποιήθηκε, στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο του διακυβερνητικού συμβουλίου: 104 Έλληνες επιχειρηματίες, που είχαν συνοδέψει τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά στο ταξίδι του, πραγματοποίησαν πάνω από 350 συναντήσεις με 120 Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Αυτό αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο Ισραήλ για επιχειρηματική συνεργασία με την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Yozma Group, το μεγαλύτερο ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο, για συνεργασία στη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Ισραηλινές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, όπως του παλαιού αεροδρόμιο του Ελληνικού, της Εταιρείας Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), αποδεικνύοντας το ξεκάθαρο ενδιαφέρον των Ισραηλινών επενδυτών για την Ελλάδα που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
• Πολιτισμός: Οι Ελληνο-Ισραηλινές πολιτιστικές ανταλλαγές βρίσκονται κυριολεκτικά σε άνθηση.
Οι Ισραηλινοί λατρεύουν πραγματικά τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική μουσική. Καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου και η Γλυκερία, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στο Ισραήλ, δίνοντας συναυλίες σε πλήθη σε κατάμεστους χώρους. Ισραηλινοί καλλιτέχνες συμμετέχουν σε όλα σχεδόν τα πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν συνεχείς επισκέψεις Ισραηλινών μουσικών, συγγραφέων, χορευτών, κινηματογραφικών παραγωγών κ.λπ. στη χώρα.
Πρόσφατα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών φιλοξένησε αφιέρωμα, για μια εβδομάδα, στον πασίγνωστο Ισραηλινό κινηματογραφικό παραγωγό, Άρι Φόλμαν, ενώ η Πρεσβεία του Ισραήλ και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» συνδιοργανώνουν, τον τρέχοντα μήνα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, «Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου».

ΕΡ.: Με ποιο τρόπο το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας;
ΑΠ.: Στις δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια του Υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας, στην Ιερουσαλήμ, οι Πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας, κ.κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αντώνης Σαμαράς, αντίστοιχα, τόνισαν ότι τα δύο κράτη μας είναι γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο που επιδιώκουν την ειρήνη και την σταθερότητα. Είναι σαφές ότι ένα από τα κύρια στοιχεία των Ελληνο-Ισραηλινών στρατηγικών σχέσεων, που περιλαμβάνουν και την Κύπρο, είναι το γεγονός ότι είμαστε παρόμοιες δημοκρατίες με κοινές αξίες που επιδιώκουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία, τόσο για τους λαούς μας, όσο και συνολικά για την περιοχή μας.

«Βάρβαρο το καθεστώς Άσαντ στη Συρία»!
ΕΡ.: Ποια η γνώμη σας για όσα συμβαίνουν στη Συρία, αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες;
ΑΠ.: Δυστυχώς, στη Συρία διαδραματίζεται μια μεγάλη τραγωδία. Υπάρχουν πάνω από 115.000 νεκροί και μια φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση. Υπάρχει τρομερή βαρβαρότητα από το καθεστώς Άσαντ, που περιλαμβάνει και τη χρήση χημικών όπλων, ενώ ιρακινά στοιχεία και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η λιβανέζικη Χεζμπολλάχ, παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνηση.
Πολύ ανησυχητικά στοιχεία Τζιχαντιστών έχουν εμφανιστεί και στους κόλπους της Αντιπολίτευσης. Το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στις γειτονικές χώρες και υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης της διένεξης. Στον εμφύλιο της Συρίας έχουν εκτοξευτεί κάποιοι πύραυλοι προς τα ισραηλινά σύνορα, ενώ πολλοί Σύριοι τραυματίες έχουν λάβει περίθαλψη σε ισραηλινά νοσοκομεία.
Υπάρχει αστάθεια και σε άλλες αραβικές χώρες. Ως ένα δημοκρατικό κράτος στην περιοχή, το μοναδικό που μπορεί να κάνει το Ισραήλ είναι να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση και να ελπίζει για το καλύτερο. Ταυτόχρονα, παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα. για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του.

«Ο κ. Νετανιάχου πρότεινε τη λύση ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού κράτους»!
ΕΡ.: Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους;
ΑΠ.: Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη συμμετέχουν, σήμερα, σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται θέματα, όπως είναι τα σύνορα, η Ιερουσαλήμ, οι πρόσφυγες, οι διευθετήσεις ασφάλειας, κ.λπ.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει εκφράσει την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών, που περιλαμβάνει τη σαφή αναγνώριση του Ισραήλ, ως το κράτους του εβραϊκού λαού, καθώς και ενός κράτους για τους Παλαιστινίους.
Το Ισραήλ έχει αποδείξει την προσήλωσή του στις διαπραγματεύσεις, καθώς συμφώνησε να απελευθερωθούν δεκάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι με ισραηλινό αίμα στα χέρια τους. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις μας. Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν καρπούς.
Δυστυχώς, η Λωρίδα της Γάζας κυβερνάται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ και την ειρηνευτική διαδικασία και συνεχίζει την πολιτική των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

«Ενθαρρύνω όλους τους Ισραηλινούς να επισκεφθούν τη Ζάκυνθο»!
ΕΡ.: Οι Ζακυνθινοί νιώσαμε υπερήφανοι, όταν ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στη διάσωση όλης της Εβραϊκής Κοινότητας, στην περίοδο της Κατοχής, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. Ποια η αξία της στη σημερινή εποχή;
ΑΠ.: Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου αναφέρθηκε στην Ζάκυνθο. Η ιστορία και το θάρρους που επέδειξαν ο πρώην Δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Χρυσόστομος, με τη διάσωση των 275 Εβραίων του νησιού, κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, είναι γνωστά στις Εβραϊκές Κοινότητες, ανά τον κόσμο, καθώς και στο Ισραήλ.
Όπως γνωρίζετε, σε μία ύστατη χειρονομία αντίστασης και θάρρους, που είναι μοναδική στην Ευρώπη, ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης έδωσαν τα δικά τους ονόματα στο διοικητή των Ναζί, όταν αυτός απαίτησε έναν κατάλογο των Εβραίων του νησιού. Τόσο ο Λουκάς Καρρέρ, όσο και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Χρυσόστομος έχουν τιμηθεί από το Γιάντ Βασέμ, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ, ως «Δίκαιοι των Εθνών».
Η Ζάκυνθος και ο Εβραϊκός Λαός έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό φιλίας και αλληλεγγύης που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Εγώ, από την πλερά μου, ενθαρρύνω όλους τους Ισραηλινούς να επισκεφθούν το νησί.

ΕΡ.: Ο αντισημιτισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τους ανθρώπους. Πώς θα σταματήσει αυτό το μίσος;
ΑΠ.: Δυστυχώς, σκοτεινά πιστεύω, όπως είναι ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και ο νεοναζισμός κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους σε μέρη, όπως είναι η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη.
Οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν από μέρος σε μέρος, αλλά κοινός παρανομαστής τέτοιων ιδεολογιών μίσους είναι η δαιμονοποίηση των «άλλων» και η μετατροπή τους σε εξιλαστήρια θύματα, έχοντας συχνά ως πάτημα την άγνοια.
Είναι σημαντικό όλοι οι ελεύθεροι πολίτες των δημοκρατικών χωρών να αντισταθούν σε αυτόν τον εξτρεμισμό. Ένας τρόπος είναι η ευαισθητοποίηση και η προώθηση της ιστορικής μνήμης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βασέμ, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, ενώ η ισραηλινή ηγεσία επαίνεσε τις προσπάθειες που κάνει για την καταπολέμηση του νέο-Ναζισμού.
Νωρίτερα, τον Οκτώβριο, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος ήταν επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας, σε συνέδριο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, που έλαβε χώρα, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τόμ Λάντος (Tom Lantos Institute), ερευνητικό κέντρο που φέρει την ονομασία του γνωστού Εβραίου πολιτικού, επιζώντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος ήταν μέλος του Κονγκρέσου των ΗΠΑ. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των μηνυμάτων που προσπαθούν να μεταφέρουν οι αντισημιτικές και νέο-ναζιστικές οργανώσεις.

«Προσκαλώ όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν το Ισραήλ»!
ΕΡ.: Το Ισραήλ είναι μια πανέμορφη χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Τι θα λέγατε σε όσους θέλουν να την επισκεφθούν;
ΑΠ.: Προσκαλώ όλους τους Έλληνες φίλους μας να επισκεφθούν το Ισραήλ. Παρότι μικρή σε μέγεθος, είναι μια χώρα μεγάλων αντιθέσεων με πολυάριθμες δραστηριότητες για όλα τα γούστα.
Η Ιερουσαλήμ αποτελεί ιερή πόλη για τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, με σημαντικούς Χριστιανικούς χώρους λατρείας, όπως είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο Πανάγιος Τάφος, η Οδός των Παθών, κλπ.
Το κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ συνδυάζει παραλίες, νυχτερινή ζωή, θαυμάσια κουζίνα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική Bauhaus, ενώ βρίσκεται δίπλα στην αρχαία πόλη της Ιάφφας.
Στο Νότο, θα δείτε την Έρημο του Νέγκεβ με τα μοναδικά όμορφα τοπία της, καθώς το τουριστικό θέρετρο του Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανατολικά, υπάρχει η Νεκρά Θάλασσα, το χαμηλότερο σημείο στον κόσμο με το πιο αλμυρό σώμα νερού με ξενοδοχειακές μονάδες, σπα κ.λπ.
Αρχαιότητες θα βρείτε και στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Καισαρείας. Υπάρχουν σπουδαία μουσεία και φεστιβάλ.
Στο Ισραήλ λατρεύουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες θα νιώσουν πολύ οικεία στο Ισραήλ, μία χώρα με παρόμοιο μεσογειακό κλίμα, τρόπο ζωής και νοοτροπία του λαού. Θα ακούσουν ακόμα και ελληνική μουσική στους δρόμους, καθώς οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς στους Ισραηλινούς. Ελπίζουμε να σας δούμε όλους στο Ισραήλ σύντομα. Μην το καθυστερείτε, απέχει μόνο δύο ώρες.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη