25 Νοε 2013

Κρύο και χιόνια μετά τις καταιγίδες

Τα χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού από σήμερα.
Αν και οι βροχές και οι καταιγίδες συνεχίζονται, δεν αναμένεται να έχουν την ένταση των
προηγούμενων ημερών, καθώς από την Τρίτη «η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ευσταθής», όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Εξαίρεση αποτελεί η σημερινή ημέρα, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Ισχυρές βροχές επίσης θα σημειωθούν στη Δ. Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Δ. Στερεά, τη Δ. και Ν. Πελοπόννησο, στο Ιόνιο, ενώ χιόνια θα πέσουν κυρίως προς το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου, της Δ. Στερεάς και της Μακεδονίας και σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας.
Πτώση θερμοκρασίας «Από την Τρίτη αρχίζει αργά, αλλά σταθερά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από Βορρά προς Νότο.
Μέσα σε 4 μέρες η θερμοκρασία θα πέσει κατά μέσο όρο 8 βαθμούς Κελσίου. Η χώρα μας επηρεάζεται από ψυχρές αέριες μάζες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Σκανδιναβία, πέρασαν από την κεντρική Ευρώπη και είναι αρκετά ξηρές», εξηγεί ο κ. Κολυδάς. Χιόνια αναμένονται σχεδόν σε όλα τα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.
Ο χιονιάς θα επηρεάσει υψόμετρα από 600-1.000 μέτρα στη βόρεια Ελλάδα και 900-1.200μ. στην κεντρική.
Στα υπόλοιπα κεντρικά και στα νότια η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στους 15-16 βαθμούς. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες στο Β. Αιγαίο με ένταση 6-7 μποφόρ και βορειοδυτικούς στο Ιόνιο. Ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα.
Το τσουχτερό κρύο θα κάνει αισθητή την παρουσία του στα κεντρικά και νότια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν ο υδράργυρος θα δείχνει 10-12 βαθμούς (5 βαθμούς στη δυτική Μακεδονία και 7-9 βαθμούς στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα). Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται την Τετάρτη σε Μακεδονία, Θεσσαλία και νοτιότερα.
Την Πέμπτη θα πέσει κι άλλο ο υδράργυρος και σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας θα έχουμε μερικό παγετό (αρνητικές θερμοκρασίες τη νύχτα και νωρίς το πρωί). Από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένονται από τα δυτικά νέες βροχές. - Προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση χθες στο λεκανοπέδιο της Αττικής με την Πυροσβεστική να δέχεται 50 κλήσεις για πτώσεις δέντρων και άντληση υδάτων και την οδό Πειραιώς να κλείνει για κάποιες ώρες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη