5 Νοε 2013

Τεράστια ελληνική επένδυση στην ...Τουρκία !

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πολλά ερωτήματα γεννά μια νέα μεγάλη επένδυση της Εθνικής τράπεζας ....
μέσω της θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκία, την ίδια περίοδο που οι «κρουνοί» της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες έχουν κλείσει και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν από ρευστότητα οδηγούμενες στην πλήρη χρεοκοπία με άμεσο επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας και την μείωση των κρατικών εσόδων. Τα ερωτήματα αυτά μάλιστα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα, καθώς η επένδυση αυτή γίνεται την ίδια περίοδο που η «φούσκα» της τουρκικής οικονομίας αρχίζει να ραγίζει, ενώ οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία έχουν αρχίσει να έχουν τα πρώτα άκρως δυσμενή αποτελέσματα στην τουρκική οικονομία.


Συγκριμένα σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η θυγατρική Finansbank της ελληνικής Εθνικής τράπεζας προχώρησε στην αγορά ενός τεράστιου οικοπέδου 100 χιλιάδων τετραγωνικών στην περιοχή Levent της Κωνσταντινούπολης, για τη ανέγερση ενός ουρανοξύστη ο οποίος θα στεγάσει γραφεία. Τα κόστος αυτής της αγοράς, που είναι η αρχή της μεγάλης αυτής επένδυσης οικοδόμησης του ουρανοξύστη, ανέρχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου σε 600-700 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση αυτού του οικοπέδου έγινε από την τουρκική ιδιοκτήτρια, Soyak και είναι χαρακτηριστικό πως ο τουρκικός τύπος την σχολίασε με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «οι Έλληνες αγόρασαν γιγάντιο ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη». Το οικόπεδο αυτό είχε βγει προς πώληση από το 2005 επειδή όμως το τίμημα που ζητούσε η Soyak ήταν πολύ υψηλό, ενώ στην αρχή ενδιαφέρθηκε ένας άλλος τουρκικός όμιλος, ο Novartis, τελικά δεν τα βρήκαν και έτσι το οικόπεδο έμεινε απούλητο μέχρι που βρέθηκαν οι «πρόθυμοι» Έλληνες, (που μαστίζονται από την οικονομική κρίση), όπως αναφέρεται, για να το αγοράσουν. Ο γυάλινος ουρανοξύστη θα έχει 40 ορόφους και θα έχει ύψος 170 μέτρα, ενώ θα ξεχωρίζει στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στις περιοχές Levent, Esentepe, Etiler και Ümraniye.

Να σημειωθεί ότι όταν είχε γίνει η αγορά της τουρκικής Finansbank από την ελληνική Εθνική τράπεζα, το 2006, δηλαδή πριν ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση, είχε χαρακτηριστεί σαν σκάνδαλο και σαν μία τεράστια οικονομική χορηγία στον ισλαμιστή Ερντογάν, με στόχο την ενίσχυσή του απέναντι στο στρατό ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών που θα γίνονταν στην Τουρκία το 2007. Η εξαγορά είχε γίνει με ένα τίμημα δυσβάσταχτο για την Εθνική Τράπεζα αφού ήταν συνολικά μεγαλύτερο από τα ίδια κεφάλαιά της με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από τους μετόχους της με μία αύξηση-μαμούθ του κεφαλαίου της ύψους 3 δις ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι η νέα αυτή ελληνική επένδυση γίνεται σε μια κρίσιμη φάση για την τουρκική οικονομία. Συγκεκριμένα το τουρκικό χρέος έχει αυξηθεί στα 127 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας το τελευταίο χρόνο αύξηση ρεκόρ 26,2%, ενώ η μεγάλη ζημιά από τον εμφύλιο στην Συρία υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα το άνοιγμα εισαγωγών-εξαγωγών αυξήθηκε το τελευταίο χρόνο κατά 20,8% και το έλλειμμα ήταν της τάξης των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επί πλέον πολλοί οικονομικοί παράγοντες στην Τουρκία φοβούνται ότι η φούσκα στην αμερικανική οικονομία θα σκάσει και στην Τουρκία, με σοβαρές συνέπειες ακόμα και για την πολιτική σταθερότητα.

Για άλλη μια φορά δηλαδή η τεράστια αυτή ελληνική επένδυση έρχεται «λουκούμι» για τον Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να προκαλεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Θράκη και να ονειρεύεται την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη