5 Νοε 2013

Όποιος δεν μπορεί να κάνει τίποτε, παραιτείται

"Υπάρχει επιχείρηση που χρησιμοποίησε για τη δραστηριότητά της τριγωνική συναλλαγή, πιάστηκε και τιμωρήθηκε με 600 εκ., αλλά δεν γίνεται τίποτα."

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Τριακοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ... (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html) και τριακοστή πρώτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» [τ. 211, σελ. 37] διάβασα συνέντευξη του κ. Σούρλα, Γενικού Γραμματέως Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Διεκτραγωδώντας τη σήψη αυτής της πολιτείας είπε ο κ. Σούρλας ότι:

«Έγινε μια προσπάθεια το 2010-2011 να μην λαμβάνονται υπόψη στη φορολόγηση των εταιρειών τα ποσά που έχουν προέλθει μέσω τριγωνικών συναλλαγών. Δυστυχώς, εντελώς αναίτια η νομοθεσία άλλαξε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα γίνεται και προσπάθεια, ώστε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα να μην πληρώσουν τελικά φόρους και προσαυξήσεις με ένα νομικό «τρικ». Και μιλάμε για πολύ μεγάλα πρόστιμα. Υπάρχει επιχείρηση που χρησιμοποίησε για τη δραστηριότητά της τριγωνική συναλλαγή, πιάστηκε και τιμωρήθηκε με 600 εκ., αλλά δεν γίνεται τίποτα. Και μετά ρωτάνε εμένα, το γενικό γραμματέα Διαφάνειας, πού είναι η ισονομία, πού είναι η δικαιοσύνη, πού είναι η φορολογική δικαιοσύνη … Γιατί σε άλλες περιπτώσεις επιβάλλουμε τα πρόστιμα και τα εισπράττουμε και σε άλλες περιπτώσεις ούτε καν η δημοσιοποίηση δεν είναι εφικτή; Αυτά είναι δραματικά ερωτήματα, στα οποία οι πολίτες πρέπει να πάρουν απάντηση. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για διακρίσεις, για ανοχές και για να ενδίδουμε σ’ εκείνους που έχουν τη μεγάλη οικονομική δύναμη ή επιρροή στην κοινή γνώμη».

Ούτε αυτός τολμά να κατονομάσει τον επιχειρηματία. Τόσο θάρρος. Ή φοβάται μήπως προσβάλει τα προσωπικά δεδομένα του εν λόγω κυρίου και συρθεί στα δικαστήρια; Κι’ αν συρθεί στα δικαστήρια, τί θα του κάνουν; Ας ρωτήσει τον Τζαμτζή να του πει. Το ότι λείπουν € 600 εκ. από το Δημόσιο Ταμείο, τα οποία καλούνται να πληρώσουν και οι αγρότες με τα χωραφάκια τους δε λέει τίποτε;

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Σούρλας έχει πολεμήσει τη διαφθορά και κυρίως έχει καταγγείλει από ετών στη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο με την προμήθεια καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τις διαπιστώσεις; Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Απαιτείται δράση και δη ταχεία. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των κρατικών μηχανισμών για την πάταξη της διαφθοράς. Δεν αρκεί η απλή διαπίστωση των συμπτωμάτων της σήψης και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζω στον κ. Σούρλα ότι το άρθρο 30§3 του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας ορίζει
"Σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα".

Γιατί κ. Σούρλα μου δεν ζητείτε από τον πολιτικό προϊστάμενό σας να δώσει μια τέτοια παραγγελιά στην κ. Ευτέρπη όσον αφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο έχετε καταγγείλει; Αν σεις, ο υπουργός σας, ο πρωθυπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε, διαβάστε τούτο:

Στο ιστολόγιο «Γελωτοποιός» αναρτήθηκε την 15.06.2012 άρθρο με τον τίτλο «Ζ, όπως λέμε Ζωή». Το άρθρο πραγματεύεται τη διαδρομή του βουλευτή της ΕΔΑ Λαμπράκη που δολοφονήθηκε την 23.05.1963. Αφού αναφέρεται ο αρθρογράφος στο ιστορικό της δολοφονίας και στις μομφές κατά Καραμανλή ως ηθικού αυτουργού αυτής, παραθέτει μία συζήτηση που είχε ο Καραμανλής με τον ακαδημαϊκό Παύλο Τζερμιά, όπως την άκουσε ο αρθρογράφος να τη διηγείται ο ίδιος ο ακαδημαϊκός στο Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ:

«ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ξέρω, Παύλο, ότι δε συμφωνείς με πολλά από όσα έκανα και δέχτηκα, όπως με το παρακράτος του ’60. Αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.

ΤΖΕΡΜΙΑΣ: Όποιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, παραιτείται.»

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη