7 Νοε 2013

Ολοκλήρωσε με επιτυχία το μνημόνιο η Ιρλανδία και βγαίνει απ΄αυτό

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τελική αξιολόγηση της προγράμματος της Ιρλανδίας από την τρόικα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο, όπως ανακοινώθηκε ..
από το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών.
«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα που πολλοί πίστευαν, και κάποιοι φοβούνταν, ότι δεν θα ερχόταν ποτέ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός Μάικλ Νούναν.

Στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας των 85 δισ. ευρώ, που συμφώνησε με τους δανειστές της, η Ιρλανδία αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας τα τελευταία τρία χρόνια.
Η θετική αξιολόγηση της τρόικας φανερώνει ότι η Ιρλανδία κατάφερε να πετύχει τους στόχους της ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο κατέρρευσε πριν από έξι χρόνια.
Το τεράστιο κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την ανάγκασε εν τέλει να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα τέλη του 2010. Η ιρλανδική κυβέρνηση εξασφάλισε δάνεια 67,5 δισ. ευρώ, το τελευταίο εκ των οποίων αναμένεται να εκταμιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Το Δουβλίνο αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την έξοδό του από το μνημόνιο τον επόμενο μήνα. Από το 2014, θα είναι σε θέση να βγαίνει μόνο του στις αγορές ομολόγων για χρηματοδότηση.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη