15 Νοε 2013

Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης, μια ζωή στον αγώνα υπέρ πατρίδος

Πρώτος Φρούραρχος Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου 1940 – Μια ζωή στον αγώνα υπέρ πατρίδος

Ό απόγονος του στρατηγού , κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 ετών..
από την Απελευθέρωση της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας και θα παρουσιάσει στους Ηπειρώτες, Βορειοηπειρώτες και τους φίλους της Ηπείρου τη ζωή και τη δράση του αείμνηστου στρατηγού ό οποίος απεβίωσε το 1988 σε ηλικία 99 ετών.

Ό αείμνηστος Θεοδωράκης Δημήτριος έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς αγώνες ,τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ,την Μικρασιατική εκστρατεία και διετέλεσε διευθυντής της Στρατιωτικής Λέσχης Αθηνών.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα τελετών της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 2 στην παλιά παραλία στις 11.00 το πρωί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 . ( τηλ & φαξ 2310-277-185 , email : estia_ep@otenet.gr ) .
Θα προηγηθούν στις 10.00 π.μ. η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστούν στον Ιερό Ναό της Νέας Παναγίας (Δημητρίου Γούναρη και Μητροπόλεως)
και στις 10.30 π.μ. η κατάθεση στεφάνων υπέρ των πεσόντων στο άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940( Παύλου Μελά – Δημητρίου Γούναρη).
Τις επετειακές εκδηλώσεις διοργανώνει η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης .

Στο πρωτόκολλο παραδόσεως της Κορυτσάς αναγράφονται τα εξής :
« Η κάτωθι υπογεγραμμένη επιτροπή της πόλεως Κορυτσάς , αποτελουμένη εκ των κυρίων εκπροσώπων : αρχιερέως Κορυτσάς Παπαϊωσήφ Σταυροφόρου ,του οσιωτάτου Μουφτή Αρίφ Εφένδ Σερ Αλή, του γραμματέως του Δημαρχείου Κορυτσάς Δημητράκη Πιλιάτη, του Προέδρου του Εμπορικού
Επιμελητηρίου Κορυτσάς Χαραλάμπους Μπισνίτσα, του Κούση, Τζότζο, Θεοδώρου Μαλίκη Οδοντιάτρου, Ντιζαντίν Ντισνίτσα, Βασιλείου Μπάζη, Μοναρίμ Ζιπούτκα , Σωτηρίου Γκουρά , Ναούμ Στάχια Επαμεινώνδα Χαρισιάδη ιατρού
Παραδίδει την πόλη της Κορυτσάς εις τους εκπροσώπους των Ελληνικών Στρατευμάτων Αντισυνταγματάρχην Θεοδωράκην Δημήτριον και Ταγματάρχην Πεζικού Χατζήν Δημήτριον
Εν Κορυτσά τη 22α Νοεμβρίου 1940 »

Την ίδια ημέρα κυκλοφορεί στα ελληνικά και αλβανικά η εξής προκήρυξις:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εν Κορυτσά τη 22α Νοεμβρίου 1940
Προκήρυξις
Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Β΄ και της Ελληνικής Κυβερνήσεως , αναπετάσσω την Ελληνικήν Σημαίαν , ανακηρύσσω και αύθις την πόλιν της Κορυτσάς Ελευθέραν και καλώ τον λαόν αυτής εις υποταγήν προς τους Ελληνικούς Νόμους.

Ο Πρώτος Φρούραρχος Κορυτσάς
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αντισυνταγματάρχης Πεζικού

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη