16 Νοε 2013

Χρωστάω δισ., δεν με κουνάει κανείς;

Γράφει σταΧάλια  ο
Σωτήριος Καλαμίτσης
[Πεντηκοστή ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ) και τεσσαρακοστή δεύτερη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι
παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
            Απειλεί να φύγει η «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» από την Ελλάδα, επειδή η ΔΕΗ απεφάσισε να διακόψει τον εφοδιασμό της με ηλεκτρικό ρεύμα λόγω διαφωνίας περί την τιμή, μολονότι υπάρχει απόφαση της διαιτησίας, όπου είχαν προσφύγει τα μέρη, με την οποίαν έχει καθορισθεί η τιμή. Εν τέλει η ΔΕΗ παραχώρησε περίοδο χάριτος μέχρι την 31.12.2013.
            [ΣΗΜ: για να καταλάβει κανείς πόση ανάγκη έχει ένα εργοστάσιο αλουμινίου να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλή τιμή, πρέπει να γνωρίζει ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί για το εργοστάσιο αυτό πρώτη ύλη. Αυτός είναι ο λόγος που οι πλέον ανταγωνιστικές βιομηχανίες αλουμινίου είναι εγκατεστημένες κοντά σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, οι οποίοι εκμεταλλεύονται καταρράκτες και, έτσι, έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής ρεύματος ή έχουν οι ίδιες οι βιομηχανίες ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής ρεύματος δίπλα σε καταρράκτες].
            Η είδηση διεδόθη, επειδή, λέει, ενδεχόμενη αποχώρηση της   εταιρείας θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και σε μαρασμό εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την επεξεργασία του προϊόντος της.
            Στο άκουσμα της είδησης δύο είναι τα ερωτήματα που ανέκυψαν:
            α] όταν έφυγε η ΦΑΓΕ δεν προκλήθηκε ανεργία. Μετεφέρθη η έδρα, αλλ’ όχι το εργοστάσιο. Γιατί, λοιπόν να προκληθεί ανεργία με τη «φυγή» της «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ»;
            β] είναι δυνατόν να έχει καθορισθεί η τιμή προμήθειας του ρεύματος με διαιτητική απόφαση και να την παραβιάζει η ΔΕΗ;       Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
            Ανεκάλεσα, λοιπόν, στη μνήμη μου, που λέει ο Κάρολος και όλοι οι μορφωμένοι, διάφορα σκόρπια δημοσιεύματα όπως:
Α] 06.02.2008

            Στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια περνά πλέον το καυτό θέμα της αλλαγής αδείας στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού του ομίλου Μυτιληναίου, αλλαγής που συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τα όσα μετέδωσε την Κυριακή το «ΘΕΜΑ», γνωμοδοτεί θετικά, ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο κανονικά.
            Ακριβώς, όπως γράψαμε στο «ΘΕΜΑ» την Κυριακή, το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας του ομίλου Μυτιληναίου και της ισπανικής Endesa δεν θα λειτουργήσει τώρα, αν και είναι έτοιμο από καιρό, αλλά… από το καλοκαίρι, για να… περιοριστεί η ζημία της ΔΕΗ από το δώρο που γίνεται στον ιδιωτικό όμιλο. Είναι η σολομώντεια λύση που δίδεται σε ένα ζήτημα που, πάντως, ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια.
            Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επιβεβαιώνουν στο protothema.gr ότι επίκειται εντός της εβδομάδας η έκδοση γνωμοδότησης για το επίμαχο ζήτημα, σε μια εξέλιξη η οποία συνεπάγεται με τα σημερινά δεδομένα μια ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ. Πολύ απλά, γιατί αυτή είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο κόστος με το οποίο θα αγοράζει από τη ΔΕΗ η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου) την ηλεκτρική ενέργεια με βιομηχανικό τιμολόγιο και στο ποσό με το οποίο το ρεύμα θα πωλείται από την Endesa Ελλάς (θυγατρική του ομίλου και της ισπανικής Endesa) στο σύστημα ηλεκτρισμού, δηλαδή στην ίδια τη ΔΕΗ.
            Οι ίδιες πηγές της ΡΑΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει απόλυτη νομική τεκμηρίωση στο ζήτημα και θεωρούν ότι στην πράξη η εξέλιξη διευκολύνεται από το ότι ήδη από τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί κατά 10% τα τιμολόγια του βιομηχανικού ρεύματος, ενώ νέα ισόποση αύξηση θα ισχύσει από τον Ιούλιο, πριν δηλαδή από την απελευθέρωσή τους. Αρα η ΔΕΗ… δεν θα χάσει 50 και πλέον εκατομμύρια αλλά λιγότερο, ενώ από πηγές του ομίλου Μυτιληναίου υποστηρίζεται ότι… η ΔΕΗ επωφελείται, καθώς με την κανονική λειτουργία του εργοστασίου θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα για εισαγωγές ρεύματος, που κοστίζουν ακριβά και γίνονται για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος σε περιόδους όπως η καλοκαιρινή. Όμως, και οι εισαγωγές πληρώνονται από τη ΔΕΗ ουσιαστικά στην τιμή που θα πληρώνει η κρατική επιχείρηση το ρεύμα από την Endesa Ελλάς, δηλαδή στη λεγόμενη οριακή τιμή του συστήματος ηλεκτρισμού.
            Η κρατική επιχείρηση βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια με την Αλουμίνιον της Ελλάδος συνολικά για το ζήτημα της τιμολόγησης του ρεύματος που πουλάει στην συγκεκριμένη βιομηχανία. Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο επιδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με τον χαρακτήρα του αυτοπαραγωγού, δηλαδή της παραγωγής ρεύματος για ίδια χρήση και ο όμιλος Μυτιληναίου ζήτησε να αλλάξει η άδειά του και να δίνει κανονικά ρεύμα στο σύστημα, ακριβώς ώστε να εκμεταλλευθεί (arbitrage) τις διαφορές που προαναφέρθηκαν. Και εδώ υπάρχει ένα ακόμη «δώρο», αφού οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού στο να πουλήσουν ρεύμα στο σύστημα ηλεκτρισμού, από όπου η ΔΕΗ το αγοράζει, μεταφέροντάς το στους καταναλωτές. Εστω κι αν από τη ΡΑΕ υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα θα έχει η Endesa Ελλάς μόνο για τα 35 από τα 334 μεγαβάτ ισχύος του εργοστασίου, δηλαδή αυτά που αφορούν καθαρά τη συμπαραγωγή.
            Η ουσία είναι πως το ζήτημα περνά πια στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα δεχθεί ή όχι την εισήγηση της ΡΑΕ για ένα ζήτημα στο οποίο η ΔΕΗ περιμένει να δικαιωθεί στα δικαστήρια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση που είχε δοθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (κ. Δημήτρης Σιούφας) ήταν ότι arbitrage ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Β] 28.05.2013
            Αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση δεύτερης άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε η Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ομίλου για την επέκταση της δραστηριότητάς του στη λιανική ρεύματος.
Η ανακοίνωση της ΡΑΕ:
«Η εταιρεία με την επωνυμία «PROTERGIA ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο «PROTERGIA ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ POWER ΑΕ», που εδρεύει στον δήμο Αμαρουσίου 15125, Αρτέμιδος 8,  υπέβαλε αίτηση (αριθμός πρωτοκόλλου  Ι-171780/23-05-2013) για χορήγηση Άδειας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) σύμφωνα με το Πρώτο Μέρος του Κανονισμού Αδειών «Άδεια Προμήθειας και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΦΕΚ Β’ 2940/05.11.20012) και σύμφωνα με τo νόμο 4001/2011. Η «PROTERGIA ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» υπέβαλε αίτηση για Άδεια Προμήθειας συνολικής ισχύος 500 MW. Η εν λόγω άδεια ισχύει για είκοσι (20) έτη με δυνατότητα παράτασης σύμφωνα με τον Κανονισμός Αδειών.»
Γ]  10.06.2013
            Εξ αφορμής της αποτυχίας πώλησης της ΔΕΠΑ γίνεται γνωστό ότι μεταξύ των οφειλετών μεγάλων ποσών στη ΔΕΠΑ είναι και η «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ», η οποία οφείλει στη ΔΕΠΑ € 111.454.999,90 (το 2012 όφειλε € 53.278.665,61).
Δ] 03.11.2013
            Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μυτιληναίος συμπεριελήφθη από την Κάπα Research στη λίστα με τους 10 καλύτερους Έλληνες επαγγελματίες, το βασικό κριτήριο δε που καθόρισε για τους 10 αυτούς επαγγελματίες είναι ότι… δεν γιγαντώθηκαν από το Δημόσιο. Προσέξτε πόσες επιδοτήσεις παίρνει ετησίως από το Δημόσιο ο κ. Μυτιληναίος μόνο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας:
            € 22.500.000 ετησίως από την τιμή κάτω του κόστους που καθόρισε η διαιτησία της ΡΑΕ για την προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ.
            € 58.000.000 ετησίως από την υψηλότερη τιμή ρεύματος, με την οποία πουλάει ρεύμα η Αλουμίνιον από τη δική της μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας), σε σχέση με αυτήν, στην οποία προμηθεύεται από τη ΔΕΗ.
            € 90.000.000 ετησίως από την αμοιβή για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Μυτιληναίου, χρήματα που εισπράττει κατόπιν ενεργειών και αποφάσεων της ΡΑΕ και του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου (όπως συμβαίνει και για τα παραπάνω € 58.000.000).
            Σύνολο: πάνω από € 170.000.000 ετησίως επιδοτήσεις για τον επιχειρηματία, που… δεν συντηρείται από το Δημόσιο».


            Τα στοιχεία αυτά που δεν έχουν διαψευσθεί καταδεικνύουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Μου φαίνεται λίγο παράξενο να εκβιάζει η ΔΕΗ. Ένας επιχειρηματίας, όμως, μπορεί να λέει στο κράτος: «Αν δεν μου δώσετε τόσα χρήματα, εγώ θα κλείσω το εργοστάσιο και σεις άντε να τρέχετε να δημιουργήσετε θέσεις εργασίες έτσι σκατά που τα έχετε κάνει».

            Και επειδή εξ αφορμής της είδησης αυτής κατακλύσθηκε πάλι το διαδίκτυο από τα σχετικά με την περίφημη σύμβαση Cooper, ας θυμηθούμε τί είναι αυτή η σύμβαση και τί είδους παπαρολογία κυκλοφορεί.

            Πρόκειται για τη σύμβαση που υπεγράφη την 24η Ιανουαρίου 1940 μεταξύ τού Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας «Hellenic Hydro-Electric and Metallurgical Corporation», συσταθείσης δια της συμπράξεως των αμερικανικών εταιρειών «Hugh L. Cooper & Co Inc.» καί «Chemical Construction Corporation», «περί παραχωρήσεως σ’ αυτήν τού προνομίου της εκμεταλλεύσεως της δυνάμεως των ρεόντων υδάτων τού ποταμού Αχελώου τού Νομού Αιτωλοακαρνανίας, προς παραγωγήν ηλεκτρικής ενεργείας και της εκμεταλλεύσεως ταύτης», η οποία εκυρώθη δια του α.ν. 2220/1940 «περί κυρώσεως συμβάσεως δια την παραχώρησιν υδραυλικής δυνάμεως Αχελώου ποταμού» (ΦΕΚ Α’ 65/17.2.1940). Επομένως, δεν απεκάλυψε κάποιο επτασφράγιστο μυστικό ο Μπάτσης [ΣΗΜ: είναι ο εκτελεσθείς μαζί με τον Μπελογιάννη γόνος αστικής οικογενείας] αναφερόμενος σ’ αυτήν στις σελ. 88-95 τού βιβλίου του «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα», β΄ έκδ., Κέδρος 1977. [Αυτά που έγραψε ο αστός Μπάτσης είναι αυτά που θα έγραφε κάθε πατριώτης για τα λαμόγια που ξεσκίζουν αρχαιόθεν αυτόν τον λαό.] Ούτε η σύμβαση πάντως αυτή, η οποία, λόγω των εθνικών περιπετειών που εκάλυψαν όλη την δεκαετία του ’40 (Πόλεμος, Κατοχή κλπ.), πρέπει να ίσχυσε ποτέ ως το 1950 οπότε ιδρύθηκε η ΔΕΗ, ούτε στον κυρωτικό της νόμο γίνεται λόγος για «στρατηγικά ορυκτά». Αλλ’ ούτε και ο Μπάτσης τη συνδέει με αυτά, παρά το γεγονός ότι στο βιβλίο του γίνεται εκτενής αναφορά στο μαγνήσιο, στο χρώμιο, στο μαγγάνιο, στο νικέλιο, στον βωξίτη κ.λπ. τα οποία θεωρεί, και ορθώς, κατάλληλες πρώτες ύλες για την παραγωγή κραμάτων και την ανάπτυξη μεταλλουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

            Τα περί συμβάσεως Cooper, λοιπόν, δεν αποτελούν παρά πατάτα κατά την ταπεινή μου γνώμη. Τίποτε το μυστηριώδες δεν περιέχει. Αδράνησε και έληξε τυπικά την 31.12.2010 ως άνευ αντικειμένου από το 1961, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση για την παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα με την εκμετάλλευση των υδατοπτώσεων των Κρεμαστών για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Και, φυσικά, δεν παρατάθηκε η ισχύς της, επειδή δεν χρειαζόταν να ανανεωθεί. Σχετικές οι κατωτέρω διατάξεις:

Α] α.ν. 2220/1940 – Άρθρο 30 σύμβασης
            «1. Η παρούσα σύμβασις ως προς το μέρος το αφορών τας υδροηλεκτρικάς εγκαταστάσεις, λήγει την 31ην Δεκεμβρίου του έτους 2010. …….
            3. Προ της ενάρξεως του ενδεκάτου (11) έτους του προηγουμένου του της λήξεως της συμβάσεως, ο Ανάδοχος οφείλει να ζητήση εγγράφως παρά του Υπουργού της Συγκοινωνίας εάν το Δημόσιον σκοπεύη να ποιήσηται χρήσιν του δικαιώματος αυτού να αναλάβη την εκμετάλλευσιν των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Ο Υπουργός της Συγκοινωνίας οφείλει να γνωρίση τω Αναδόχω την λήψιν του ως άνω εγγράφου.
            4. Προ της ενάρξεως του δεκάτου έτους του προηγουμένου της λήξεως της συμβάσεως, η εν περιπτώσει μη εγκαίρου υποβολής παρά του Αναδόχου του κατά την προηγουμένην παράγραφον εγγράφου εντός ενός έτους από την ημερομήνίας της λήξεως τούτου, ο Υπουργός οφείλει να γνωρίση εις τον ανάδοχον εγγράφως την απόφασιν του εκδιδομένην μετά γνωμοδότησιν του κατά τον Αναγκαστικόν Νόμον 145) 1936 Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.
            5. Εάν ο Υπουργός της Συγκοινωνίας γνωρίση τω Αναδόχω απόφασιν του περί ανανεώσεως της μετ’ αυτού συμβάσεως ή δεν εκδώσει ουδεμίαν απόφασιν εντός της κατά την προηγούμενην παράγραφον ενιαυσίου προθεσμίας, η σύμβασις παρατείνεται αυτοδικαίως και συμφώνως προς τας δι’ αυτήν ισχυούσας διατάξεις αλλά δια χρονικόν διάστημα είκοσι πέντε (25) μόνον ετών.
            6. Εάν ο Ανάδοχος δεν απευθύνη την κατά τα ως άνω αίτησιν του εις τον Υπουργόν της Συγκοινωνίας προ της ενάρξεως του έκτου (6ου) έτους του προηγούμενου του της λήξεως της συμβάσεως αύτη δεν δύναται ν’ ανανεωθή και θέλει λήξει την 31ην Δεκεμβρίου του έτους 2010.»

            Β] ν. 1468/1950 – άρθρο 1: «1.Ιδρύεται Οργανισμός υπό την επωνυμίαν «Δημοσία Επιχείρησις Ηλεκτρισμού» σκοπόν έχων την κατασκευήν και εκμετάλλευσιν υδροηλεκτρικών και θερμοηλεκτρικών εργοστασίων καθ’ άπασαν την χώραν, την εγκατάστασιν εθνικού δικτύου προς μεταφοράν της παραγομένης ηλεκτρικήν ενέργειαν και την διάθεσιν αυτής» .. – άρθρο 2: «1. Η Δημοσία Επιχείρησις Ηλεκτρισμού θα έχη το αποκλειστικόν προνόμιον: Α. Της κατασκευής, λειτουργίας και εκμεταλλεύσεως: α) υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ….. 2. Το προνόμιον τούτο περιορίζεται εν τω μέτρω των δεσμεύσεων όσαι απορρέουν δια το Ελληνικόν Δημόσιον εκ συμβάσεως παραχωρήσεως περί παραγωγής και διαθέσεως ηλεκτρικής ενέργειας συνωμολογημένων ήδη μετά τρίτων και ευρισκομένων εν λειτουργία»….

            Γ] ν.δ. 4110/1960 Περί κυρώσεως της από 27 Αυγούστου 1960 συμβάσεως αφορώσης εις την ίδρυσιν βιομηχανίας Αλουμινίου εν Ελλάδι « …– ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ .. Εν όψει των αποθεμάτων βωξίτου εν Ελλάδι και του προγράμματος αναπτύξεως της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γενικώς της εκμεταλλεύσεως δε των υδροηλεκτρικών δυνατοτήτων του ποταμού Αχελώου ειδικώτερον, θεωρείται επωφελής η ίδρυσις τοιαύτης βιομηχανίας εν Ελλάδι. – άρθρον 7: Η ηλεκτρική ενέργεια η αναγκαία .. θα παρέχεται υπό της Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού βάσει των όρων «συμβολαίου ενεργείας» του συνομολογηθέντος εν Αθήναις την 25 Ιουνίου 1960 μεταξύ της Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού και των ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ,…»

            Δ] Η από 25.06.1960 σύμβαση ΔΕΗ-ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ορίζει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται στην εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, την τιμή και την πηγή της ενέργειας από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Κρεμαστών».

            Αν, λοιπόν,  το ζήτημα είναι η κακή πολιτική ή μάλλον η έλλειψη ορθής  πολιτικής για την εκβιομηχάνιση της χώρας, όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις απλώς υπέκυπταν στις ορέξεις των ισχυρών αρνούμενες τη δημιουργία βιομηχανιών. Αρνούμενες τον εξορθολογισμό της οικονομικής ζωής της χώρας στο όνομα της αρπαχτής [ΣΗΜ: η παραγωγή δεν έχει μίζα]. Η σύμβαση Cooper, λοιπόν, είναι κάτι που εδώ και καιρό βλέπω να επανέρχεται στο διαδίκτυο με τρόπο που δείχνει ότι με τη σύμβαση αυτή έγινε δήθεν κάποια μεγάλη προδοσία εις βάρος της χώρας. Δεν έγινε, όμως, με τη σύμβαση αυτή κάτι τέτοιο. Με άλλες συμβάσεις και αδράνειες και ψευτοφιλολαϊκή πολιτική έγιναν χιλιάδες άλλες προδοσίες εις βάρος αυτού του δύσμοιρου τόπου.

            Εν τέλει η εκμετάλλευση των υδάτων του Αχελώου πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή της συμβάσως Pechiney, βάσει της οποίας ιδρύθηκε η «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», προκειμένου η τελευταία να προμηθεύεται φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου. Η ΔΕΗ είναι γεγονός πως έχει υποχρέωση να πωλεί σε χαμηλή τιμή το ρεύμα στην «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ», και μάλιστα κατά προτεραιότητα [η σύμβαση προβλέπει ότι σε περίπτωση γενικού black out η πρώτη που θα πάρει ρεύμα μετά την αποκατάσταση της βλάβης είναι η «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ». Έπονται τα νοσοκομεία, τα υπουργεία κ.λπ.]. Και τούτο, για να είναι ανταγωνιστική η τιμή του παραγόμενου αλουμινίου, αν λάβει κανείς υπόψη ότι, όπως προαναφέρθηκε, οι αλλοδαποί ανταγωνιστές της «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» έχουν ακόμη και ιδιόκτητα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, πράγμα που σημαίνει ότι το ρεύμα που χρησιμοποιούν έχει σχεδόν μηδενικό κόστος γι’ αυτούς. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ έχει προνομιακή [=εξευτελιστική] τιμή προμήθειας ρεύματος σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον καταναλωτή. Τη διαφορά της τιμής αυτής την πληρώνουμε εμείς, για να έχουμε βιομηχανία αλουμινίου εκμεταλλευόμενοι τον βωξίτη, αλλά και θέσεις εργασίας μαζί με μία ολόκληρη σειρά μεταποιητικών βιοτεχνιών και εμπορικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με το παραγόμενοι αλουμίνιο.

            Δεν είδα, όμως, κανέναν να ασχολείται με όλες τις πτυχές του θέματος και να γράφει ότι ενώ ο κ. Μυτιληναίος έχει δική του ηλεκτροπαραγωγό μονάδα και ενώ αγοράζει από τη ΔΕΗ ρεύμα για τις ανάγκες της «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» σε τιμή Χ, πωλεί στη ΔΕΗ το ρεύμα που εκείνος παράγει σε τιμή >Χ. Αυτά ούτε ο τρισμέγιστος Φωτόπουλος μνημόνευσε ποτέ. Βέβαια, υπάρχει και αντίλογος: αν ο κ. Μυτιληναίος περιοριζόταν στην «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ» και δεν ησχολείτο με την παραγωγή ηλεκτρισμού, δεν θα εξακολουθούσε να προμηθεύεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ για την παραγωγή ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ; Θα εξακολουθούσε. Ο άλλος επιχειρηματίας που, στη θέση του κ. Μυτιληναίου, θα παρήγε ηλεκτρική ενέργεια, δεν θα την πωλούσε στη ΔΕΗ με ζημία της ΔΕΗ; Θα την πωλούσε. Άρα; Άρα, το θέμα δεν είναι ποιός είναι τί, αλλά  ποιός αφήνει και με ποιό αντάλλαγμα να γίνεται τί!

            Όπως έγραφα παλαιότερα σε σχέση με το σκάνδαλο Κοσκωτά: μου είναι αδιάφορο που ο Κοσκωτάς προσέφερε στον Κουτσόγιωργα $ 2.000.000. Με πονεί και με σφάζει που ο Μένιος πήρε τα $2.000.000.

Σωτήριος Καλαμίτσης

Φίλος του γιατρού Γωγούση

Y.Γ. Εντάξει κ. Καλαντζή μου, Άκης, Θόδωρας, Τάσος, Γιάννος δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ. Έχουν διαγραφεί. Ο πρόδρομος αυτών Μένιος; Πολύ φοβούμαι ότι είναι Πρόεδρος της «ΠΑΣΚΕ-΄Αδη».

           
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη