15 Νοε 2013

Δάνης, η χαρισματική «ατμομηχανή»

Γράφει ο Θάνος Τάκης
Οι φίλοι του, το στενό, φιλικό του περιβάλλον του έχει δώσει το προσωνύμιο «ατμομηχανή»! Κάνω έναν πρώτο συνειρμό: όπως είναι γνωστό, ο λέβητας της ατμομηχανής, καίει ως καύσιμο, τα ...πάντα. Της ξηράς κοπριάς, συμπεριλαμβανομένης...

Αν υποθέσατε ότι θα ασχοληθούμε με τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή ΝΔ, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, υποθέσατε σωστά. Γράφει ο ίδιος στο site του, «Ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ο Δάνης όπως τον γνωρίζουνε όλοι) είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος και πολιτικός». Ομολογώ ότι η προσωπική μου (μάλλον περιορισμένη, μικροαστική) αγωγή δυσκολεύεται να αντιληφθεί το γεγονός, πώς ο ίδιος, αυτοχαρακτηρίζεται «χαρισματικός». Για να το γράφει όμως, δεν μπορεί, έτσι θα΄ναι.

Συνεχίζει ο, κατά δήλωση, χαρισματικός άνδρας, γράφοντας σε τρίτο πρόσωπο,  «Με την εντολή των πολιτών εξελέγη Δήμαρχος Σκύδρας και Βουλευτής Πέλλας. Παρέμεινε όμως προσιτός και φιλικός με όλους» (βιογραφικό του). Παρέμεινε φιλικός και προσιτός, λοιπόν. Θα μπορούσε να μην είναι, αλλά το πάλεψε με τους προσωπικούς του δαίμονες και παρέμεινε προσιτός - δεν μοιάζει με τους άλλους – «γιατί είναι πρώτα άνθρωπος και μετά πολιτικός» (βιογραφικό του).

Ίσως γι’αυτό μίλησε από καρδιάς στην σημερινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη - γιατί είναι πρώτα άνθρωπος. Είναι και αγρότης, ο χαρισματικός Δάνης, και επιπλέον,«τον αποκαλούν ‘λεβέντη’ που σημαίνει ντόμπρος, καθαρός άνθρωπος που μπορείς να βασιστείς στο λόγο του» (βιογραφικό του).

Είναι και σταθερός χαρακτήρας. Τούτο αποδεικνύεται περίτρανα με την διαπίστωση ότι η περιοχή των γεννητικών οργάνων δεν έχει απασχολήσει μόνο άπαξ, τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Ιορδάνη (Δάνη) Τζαμτζή. Σήμερα, αναφερόμενος σχετικά, οργισμένος, βροντοφώναξε ότι για να επιβιώσουν πολλοί βουλευτές με τα πεντέμισι ψωροχιλιαδόευρα αποζημίωση, «ξεραίνουν το σκατό τους!».

Τούτο δεν το εξέφρασε απερίσκεπτα, αλλά «με ειλικρίνεια και καθαρότητα στο βλέμμα και τη σκέψη» (βιογραφικό του). Ακριβώς επειδή ο Δάνης, «δεν παρασύρεται σε λαϊκισμούς. Δεν μπαίνει σε στείρες αντιπαραθέσεις για λόγους εντυπωσιασμού»(βιογραφικό του).

Προ μερικών μηνών, στο Κοινοβούλιο, αυθεντικός «υπέρμαχος της αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών» (βιογραφικό του),  αναφερόμενος στην μάλλον αχαρακτήριστη ατάκα της Ραχήλ Μακρή, η οποία προειδοποίησε ότι, «Θα σας κρεμάσουμε όλους», ευθαρσώς δευτερολόγησε βροντοφωνάζοντας, «Θα μας κλ… τα αρχ… Κάτσε κάτω!». Θα πει κανείς: μα είναι εκφράσεις αυτές για Αντιπρόεδρο της Βουλής; Αφελής ερώτηση. Όποιος την κάνει, προφανώς και δεν γνωρίζει ότι ο Δάνης«απλώνει πάντα το χέρι της καρδιάς με ειλικρίνεια και καθαρότητα στο βλέμμα και τη σκέψη» (βιογραφικό του).

Τότε ασχολήθηκε με αέριες μάζες. Σήμερα, ασχολήθηκε με στερεές, η λοκομοτίβα εκ του Μαυροβουνίου Πέλλης.

Στο δια ταύτα. Έχετε υπόψιν ότι τα στοιχεία που ακολουθούν είναι του 2011. Από τότε, η Ελλάδα ήδη «ευρισκομένη εις το χείλος του γκρεμού», έκανε ένα τεράστιο άλμα. Προς τα πίσω ή προς τα κάτω, διαλέγετε και παίρνετε.

Ο νομός Πέλλης είναι ο γενέθλιος τόπος του Δάνη. Για το 2011, οι πιο φτωχοί νομοί της Ελλάδας είναι η Λακωνία και η Καστοριά. Ο νομός Πέλλας βρίσκεται στην τρίτη θέση του πίνακα με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Στους 72.105 φορολογούμενους του νομού αντιστοιχεί ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 12.705 ευρώ. Ένα χιλιάρικο το μήνα, μέσο εισόδημα. Έκτοτε, με χαρακτηριστική ευκολία πιθανολογείται ότι το ποσό αυτό ψαλιδίστηκε κατά πολύ. Ένα έτος σας - δυο μηνιάτικα του Δάνη, τώρα μπορεί να είναι και ενάμισο, αγαπητοί φίλοι του νομού, ψηφοφόροι του ανδρός ή μη...

Ο Δάνης εξελέγη βουλευτής Πέλλας, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με 16.582 σταυρούς. Τόσους, περίπου, έλαβε και το 2009 αλλά δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί. Τον Νοέμβριο του 2010, έβαλε πλώρη για Δήμαρχος Σκύδρας, αλλά δεν τα κατάφερε να εκλεγεί. Το ψηφοδέλτιό του έλαβε 6.653 ψήφους και μέχρι σήμερα, συνεχίζει να κρατά την θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου. Δημοσιογραφικές αναφορές που δεν διαψεύστηκαν αναφέρουν ότι, ο Δάνης έχει ήδη κλείσει για υποψήφιος δήμαρχος στη Σκύδρα και η πρόσφατη κίνησή του εναντίον του φόρου στα αγροτεμάχια, σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.  

Όμως ο Δάνης δεν αρκέστηκε στην αναφορά του ιδιότυπου, χειροποίητου «παξιμαδιού». Επιπλέον ανέφερε ότι, «Αν είναι να παίρνω 2.000 ευρώ το μήνα δεν θέλω να είμαι βουλευτής. Aς γίνουν βουλευτές μόνο οι πλούσιοι».

Με όλα αυτά στη σκέψη, δύο ερωτήματα μου δημιουργούνται:

Το 2009, το 2010, το 2011 και το μισό 2012 που δεν είχε εκλεγεί βουλευτής, πόσα και ποιά ήταν τα εισοδήματά του, άραγε; Θυμηθείτε ότι ο ίδιος δηλώνει ως επάγγελμα, απλός αγρότης...

Επιπλέον, αν είχε εκλεγεί Δήμαρχος το 2010, τούτο συνεπάγεται ότι για το 2011 και το μισό 2012 δεν θα μπορούσε να ασκεί άλλο επάγγελμα καθόσον απαγορεύεται από τον νόμο. Τότε, η αποζημίωση του Δημάρχου, δεν ήταν περισσότερη των 1500 ευρώ. Τώρα, είναι μικρότερη και των 1.000 ευρώ. Πώς θα τα κατάφερνε, άραγε, ο χαλκέντερος Δάνης;

Προσωπικά, δεν περιμένω απάντηση. Δεν έχω την κατάλληλη ηλικία για να την λάβω. Αν ήμουν νέος, θα ήταν διαφορετικά. Κι αυτό επειδή ο Δάνης, «είναι πάντα κοντά στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των νέων» (βιογραφικό του). Αν ήμουν κι εγώ ένας προβληματισμένος και ανήσυχος νέος, θα τον ρωτούσα, εκμεταλλευόμενος την πλούσια εμπειρία του, πόσο σκατό θα συνιστούσε να ξεράνω, για να ζήσω με τον βασικό μισθό των 510,95 ευρώ το μήνα που αποτελεί το ένα ενδέκατο του δικού του μισθού ως βουλευτή;

Υποθέτω ότι δεν θα δίσταζε δευτερόλεπτο να μου απαντήσει αφενός επειδή «Δεν παρασύρεται σε λαϊκισμούς», αφετέρου επειδή, «Δεν θα σου πει ποτέ αυτό που θέλεις ν' ακούσεις αλλά μόνο την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι» (βιογραφικό του).

Όσοι δεν τα γνωρίζατε όλα αυτά, και δεν είχατε πλήρη εικόνα της «ατμομηχανής-Δάνης», θυμηθείτε τα στις επόμενες εκλογές!



Επιτρέψτε μου μια υπερβολή: να παραθέσω αυτούσιο το βιογραφικό του, από το siteτου. Κάντε έναν κόπο, παρακαλώ:

Ένας απλός άνθρωπος, ένας σύγχρονος πολιτικός

Ο  Ιορδάνης Τζαμτζής προέρχεται από  τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας και όχι από κάποιο μεγάλο πολιτικό «τζάκι». Ανήκει στη δυναμική γενιά των νέων πολιτικών. Κατάγεται απο αγροτική οικογένεια και είναι ο ίδιος αγρότης, άρρηκτα δεμένος με τον τόπο του. Με την εντολή των πολιτών εξελέγη Δήμαρχος Σκύδρας και Βουλευτής Πέλλας. Παρέμεινε όμως προσιτός και φιλικός με όλους.

Χωρίς έπαρση παραμένει ασυμβίβαστος, έντιμος, συνεπής και προσηλωμένος στους στόχους του. Ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ο Δάνης όπως τον γνωρίζουνε όλοι) είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος και πολιτικός. Με τη μακρόχρονη πορεία του στα κοινά, κέρδισε την εκτίμηση των φίλων και τον σεβασμό των αντιπάλων. Είναι πάντα κοντά στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των νέων. Υπέρμαχος της αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών και της συμμετοχής τους στις αποφάσεις. Εργάζεται αποτελεσματικά για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, κτηνοτρόφους, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επιχειρηματίες. Βρίσκει πάντα το χρόνο για κοινωνική παρουσία, για συνεργασία με συναδέλφους και φίλους.

Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Τους σέβεται για την πολυετή τους προσφορά. Βρίσκεται κοντά στα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες. Φροντίζει για την επίλυση προβλημάτων των πολύτεκνων οικογενειών. Νοιάζεται για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους επαναπατρισθέντες.

Είναι πάντα δίπλα σε όποιον και όπου έχει την ανάγκη του. Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς.
Η οικογένειά του είναι το μεγάλο λιμάνι που του εξασφαλίζει την ηρεμία, που τον εμπνέει και του δίνει τη δύναμη, να εργάζεται απερίσπαστα για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του, έχει δίπλα του την «ηρωϊκή» Σοφία και την Βούλα.

Όσοι γνωρίζουν από κοντά τον Δάνη Τζαμτζή τον αποκαλούν «λεβέντη» που σημαίνει ντόμπρος, καθαρός άνθρωπος που μπορείς να βασιστείς στο λόγο του. Το στενό, φιλικό του περιβάλλον του' χει δώσει το προσωνύμιο «ατμομηχανή». Ο Δάνης Τζαμτζής είναι άνθρωπος της παρέας. Τον συναρπάζει το ποδόσφαιρο. Λατρεύει τη ζωγραφική. «Ξεκουράζεται» με το κυνήγι και το ψάρεμα. Απολαμβάνει τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου το οποίο και πίνει με τους φίλους του.

Απλώνει πάντα το χέρι της καρδιάς με ειλικρίνεια και καθαρότητα στο βλέμμα και τη σκέψη. Δεν παρασύρεται σε λαϊκισμούς. Δεν μπαίνει σε στείρες αντιπαραθέσεις για λόγους εντυπωσιασμού. Στη σχέση του με τους πολίτες δεν βάζει διαχωριστικές γραμμές. Δεν θα σου πει ποτέ αυτό που θέλεις ν' ακούσεις αλλά μόνο την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Μιλά την απλή γλώσσα και όχι την «ξύλινη» γλώσσα της πολιτικής. Μα πάνω απ' όλα ο Δάνης Τζαμτζής ακούει. Ακούει τους πολίτες από τον μικρό έως τον μεγαλύτερο.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το προφίλ του Δάνη Τζαμτζή. Ενός απλού ανθρώπου, ενός σύγχρονου πολιτικού. Απλό και σύγχρονο τον προσδιορίζουν: οι ιδέες, το έργο και η καθημερινή δράση του. Η στάση του απέναντι στους συνανθρώπους και το ότι βρίσκεται πάντα μπροστά από τις εξελίξεις. Απλός και σύγχρονος, γιατί είναι πρώτα άνθρωπος και μετά πολιτικός.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη