26 Νοε 2013

Πως ανοίγει μία ταβέρνα στην Ελλάδα;

Η απάντηση του Χρήστου Μάτη στην επίθεση του Σίμου Δανιηλίδη για το επίμαχο θέμα της ταβέρνας στον Κέδρινο Λόφο.

Με μία απόφαση που πήρε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης, έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία του δήμου “να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ενώπιον οποιασδήποτε αρχής, για την αποβολή του Δήμου Συκεών – Νεαπόλεως από το Δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στον Κεδρηνό Λόφο, λόγω μη παράδοσης του ακινήτου στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατά παράβαση της 70899/2001 σύμβασης δωρεάν παραχώρησης”.

Πρόκειται για το ακίνητο που λειτουργούσε ως ταβέρνα από πολύ παλιά (πρόκειται για κτίσμα του 1929), το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο που είναι εντός των ορίων του Δήμου Συκεών, αλλά για άγνωστους λόγους ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το 2001, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη σύμβαση 70899 είχε παραχωρήσει το συγκεκριμένο ακίνητο στον τότε Δήμο Αγίου Παύλου (ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στον Δήμο Συκεών) για δέκα χρόνια, στα πλαίσια μιας διαδημοτικής συνεργασίας και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αξιοποίησης του περιαστικού δάσους με σκοπό:


  • την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Ζωολογικού Κήπου και
  • τη δυνατότητα της αξιοποίησης των εμβαδικών τμημάτων που ανήκουν στους όμορους Δήμους (Αγ. Παύλος, Τριανδρία, Θεσσαλονίκη κ.λπ.).

Η παραχώρηση άρχισε την 1/1/2002 και ολοκληρώθηκε την 31/12/2011

Επιχειρηματικά η παραχώρηση δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και ο μισθωτής συνήθως δεν πλήρωνε ούτε καν τα ενοίκια.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η περίοδος οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης άρχισαν να ζητούν από το Δήμο Νεάπολης Συκεών να επιστρέψει το ακίνητο.

Εστάλη ένα έγγραφο το 2011, δυο το 2012, από τα οποία το ένα με υπογραφή του δημάρχου, και ένα το 2013.

Το ακίνητο, όμως, δεν παραδόθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε στην εισήγηση που δια του αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν έκανε προς την Οικονομική Επιτροπή, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Προσόδων.

Σύμφωνα με τις υπηρεσιακές εξηγήσεις που δόθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή στις 19 Σεπτεμβρίου, το συγκεκριμένο ακίνητο δεν ήταν σε χρήση.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Δήμο Συκεών, ενώ από την πλευρά του Δήμου Συκεών, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το ακίνητο είχε εγκαταλειφθεί από το μισθωτή και ότι δεν είχαν καν τα κλειδιά για να το παραδώσουν.

Χθεσινή φωτογραφία από την ανοιχτή και φωταγωγημένη ταβέρνα
ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΩΣ ΤΑΒΕΡΝΑ

Ο Δήμος Συκεών διαβεβαιώνει ότι το μαγαζί δε λειτουργεί επί εποχής Αγίου Παύλου ακόμη (πριν από το 2010 δεν έχει δώσει άδεια λειτουργίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ιδέα και εμμένει στη διοικητική αποβολή.

Πρακτικά, στην καλύτερη εκδοχή κάποιος χρησιμοποιεί δημόσια περιουσία κατά βούληση, χωρίς να ρωτήσει κανέναν

Τη χειρότερη ας μη τη σκεφτούμε. Ακόμη τουλάχιστον.

Αν υποψιαστούμε ότι κάποιος είδε σκοτάδι και μπήκε και όχι μόνο μπήκε, αλλά έστησε και μία ταβέρνα και δουλεύει κανονικά κάνοντας και προσφορές για απεριόριστο φαγητο, θα μείνει αναπάντητο το ερώτημα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν αναμειχθεί στο χώρο της εστίασης:

Εγώ γιατί έχω βγάλει άδεια;

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν αμέσως και οι κυρώσεις να επιβληθούν πάραυτα!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη