1 Νοε 2013

"Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα τελειώσει"

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Γ.Γ. Δημοσίων έργων, Στράτος Σιμόπουλος, πριν από λίγο, μιλώντας στην ημερίδα...
"Υποδομές στη Δυτική Θεσσαλονίκη".

Ο κ.Σιμόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά :
"το μετρό της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη, θα επεκταθεί και στα δυτικά.
Έχουμε επανεκκινήσει ένα σχεδόν «πεθαμένο» έργο, λύνοντας συνεχώς προβλήματα. Σήμερα, μάλιστα, απασχολούνται στο έργο περίπου 800 άτομα. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα οι ρυθμοί κατασκευής του έργου να διπλασιασθούν.

Για τις αρχαιότητες 

Όσον αφορά στις αρχαιότητες της οδού Βενιζέλου, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν αμφισβητώ την αξία των ευρημάτων, ούτε και την πρόθεση των επιστημόνων να τα προστατεύσουν. Υπάρχει, όμως, τεχνική λύση, η οποία λύνει το πρόβλημα. Την υπέδειξαν, άλλωστε οι πλέον αρμόδιοι φορείς . Από εκεί και πέρα, ένα έργο με τέτοια υπεραξία για την πόλη και την τοπική οικονομία είναι άδικο να γίνεται δημοτικό προεκλογικό πυροτέχνημα και να επιλύεται στα δικαστήρια.
Προσωπικά, έχω δηλώσει εδώ και μήνες, ότι οι λύσεις που έχουν προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος– Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και οι οποίες προϋποθέτουν απόσπαση και επανατοποθέτηση κατά 70-80%, είναι βιώσιμες και αυτές πρέπει να υλοποιηθούν.

Για την επέκταση προς δυτικά

Παρά τις αντιξοότητες αυτές, το έργο επέκτασης του μετρό προς Σταυρούπολη, μήκους περίπου 5 χλμ. με 5 σταθμούς (Νεάπολη, Π.Μελά, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία) βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της Προμελέτης.
Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές και οι γεωτεχνικές έρευνες, καθώς και η προκαταρκτική μελέτη, με την οποία καθορίστηκε η χάραξη του έργου και η χωροθέτηση των σταθμών και των λοιπών εγκαταστάσεων. Προϋπολογισμός έργου 500 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε η εκπόνηση της Προμελέτης του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η Οριστική Μελέτη.
Εκτιμάται ότι η μελετητική ωρίμανση του έργου θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου 2-2,5 ετών για την ολοκλήρωση και της Οριστικής Μελέτης και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αλλά η δημοπράτησή του μπορεί να ξεκινήσει περίπου 8 μήνες νωρίτερα, εφόσον φυσικά διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η επέκταση του μετρό προς Εύοσμο, μήκους περίπου 4,4 χλμ. με 4 σταθμούς (Επτάλοφος, Μενεμένη, Εύοσμος-Πλατεία, Κορδελιό), με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο εκπνόνησης των προκαταρκτικών μελετών. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τοπογραφικές εργασίες και ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για τις γεωλογικές μελέτες."
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη