20 Νοε 2013

P.S. I love you

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Πεντηκοστή τέταρτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και εδώ ) και τεσσαρακοστή έκτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται.. τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Παρακολουθούσα το πολλοστό παραλήρημα του Μπένι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επαιρόταν ο επηρμένος που εκείνος ως υπουργός Οικονομικών έκανε πέρυσι το PSI, παρόμοιο του οποίου δεν έχει σημειωθεί στην ιστορία του πλανήτη. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μου ήλθε στο μυαλό το όμορφο τραγούδι των Beatles «P.S. I love you». Τί σχέση μπορεί να έχει εκείνο το P.S. με το PSI που μας βρήκε; Καμμία, αλλά ένοιωθα σαν να μας έστελνε ακόμη φιλάκια ο Μπένι, ενώ έχουμε περάσει προ πολλού τα προκαταρκτικά και έχουμε εισέλθει στο άγριο σεξ.
Μείωσε, λέει, το χρέος της χώρας κατά € 140 δισ. Εγώ, βέβαια, γνωρίζω ότι ψεύδεται. Το μόνο επιχείρημα που έχω, ως καστανάς, είναι ότι τώρα χρωστάμε € 321 δισ., ενώ το 2009, πριν το κούρεμα, χρωστάγαμε € 270 δισ. Υπάρχει, όμως, κάποιος φίλος επιστήμων, ο οποίος έχει αναλύσει το θέμα. Αξίζει να τον διαβάσουμε για να δούμε πόσο γελοία άτομα είναι οι αντιπρόεδροι, και όχι μόνον, όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

«ΤΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ HARVARD
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι είμαι «μνημονιακός», υπέρ εκείνου του Μνημονίου που θα έβαζε τάξη στα πράγματα της χώρας μας, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και τώρα μάλιστα του χρεώνουμε όλες τις ευθύνες. Δεν υπάρχουν φαύλες ιδέες, υπάρχουν φαύλοι άνθρωποι.
Άκουσα, με αγανάκτηση τον πρωθυπουργό σε συνέντευξή του σε μεγάλο κανάλι και σε ομιλία του στους απόφοιτους του Harvard, να ισχυρίζεται ότι αποτελεί ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας μας η άνοδος των μακροχρόνιων Κρατικών Ομολόγων από 14 σε 70 σεντς.
Ας δούμε το θέμα από την αρχή.
· Πρόκειται για τα «κουρεμένα» κατά 53 % ομόλογα του 1ου PSI «των ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ που εμπιστεύτηκαν το κράτος», σύμφωνα με την προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού.
· Πρόκειται για αποταμιεύσεις ομολογιούχων (φυσικών προσώπων), που διαβεβαίωνε στην Βουλή ο τότε αρμόδιος υπουργός και νυν αντιπρόεδρος ότι: «δεν κινδυνεύουν» και πρόσφατα, ότι [τάχα]: «υπάρχει ηθική υποχρέωση να τακτοποιηθούν».
Πρόκειται για 10ετή έως 30ετή (!!) ομόλογα, μισής αξίας, τα οποία, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ κάποιοι ομολογιούχοι σε απόγνωση, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, φυλάκισης ή αυτοκτονίας, ξεπούλησαν σε κερδοσκόπου, για να σώσουν ό,τι προλάβουν, σε τιμή 6,5% !!! επί της αρχικής αξίας αγοράς (γιατί: μετά 47% κούρεμα Χ 14 σεντς = 6,5 σεντς).
Στο 2ο PSI, αυτοί οι κερδοσκόποι καθόρισαν «εθελοντικά» «στην ελεύθερη αγορά» την τιμή των 50 - 70 σεντς, δηλαδή πέτυχαν απόδοση + 300 - 400 % σε 12 μήνες και καρπώθηκαν την διαφημιζόμενη υπεραξία. Τι επιτυχής κυβερνητικός χειρισμός !!
Για τους αρχικούς όμως ομολογιούχους, αν εκποιήσουν τα κουρεμένα ομόλογα που τους έμειναν έστω και με 70 σεντς θα έχουν ολική ζημιά 63 %. Τι ένδειξη ανάκαμψης !!
Υπάρχουν όμως και ομόλογα «εξωτερικού δίκαιου», κυρίως σε hedge funds, αρκετών δισ. € που δεν κουρεύτηκαν και εξοφλούνται πάντα στο 100 % !! Τρία (3) δισ. € εξοφλήθηκαν ήδη στο 18μηνο μετά το 1ο PSI. Άρα κατά τη λογική του πρωθυπουργού, με βάση αυτά τα ομόλογα, δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ Οικονομική πρόοδος !!
Κύριοι: Αποφασίστε τι θα προπαγανδίζετε.
Και για να συνεχίσουμε λίγο τα μαθήματα Οικονομίας:
Πολλοί, ακόμη και βουλευτές, ρωτούν κατακρίνοντας μάλιστα το Μνημόνιο: Γιατί παρά το κούρεμα 200 δισ. € κατά 53 % με το 1ο PSI δεν μειώθηκε το χρέος μας κατά 106 € δισ.;
α. Μετά το PSI, οι Τράπεζες, θα χρεοκοπούσαν. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Ώστιν του Τέξας, λίγο νότια και σίγουρα πολύ ... αριστερότερα της Βοστώνης του Harvard.
Δανειστήκαμε λοιπόν νέα 50 δισ. €, για ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών. Διατέθηκαν ήδη 42 δισ. €, που δεν διοχετεύθηκαν στην αγορά, ενώ 8 δισ. παραμένουν για τις γνωστές - άγνωστες μαύρες τρύπες του πελατειακού συστήματος, όχι όμως για την ζημιά των ομολογιούχων.
β. Αναφέρεται τέλος ζημιά περίπου 50 δισ. € από το 1ο PSI στην περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Όμως τα Ταμεία δεν ρευστοποιούν ομόλογα (αποθεματικά) για πληρωμή συντάξεων για τις οποίες πολλά επιδοτούντο ΑΝΕΚΑΘΕΝ ίσως και κατά 50 % από τον Προϋπολογισμό. Συνολικά τα «Κρατικά» Ταμεία πήραν 12 –15 δισ. € κάθε χρόνο την τελευταία 10ετία, με βάση στοιχεία του κ. Στουρνάρα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην Καθημερινή.
Με την μείωση των συντάξεων και το ξεκαθάρισμα των ατασθαλιών, μία πρόσθετη επιδότηση 1,5 δισ. € ετησίως, στα επόμενα 30 χρόνια (όσο τα φυσικά πρόσωπα θα εισπράττουν το 30 % των κουρεμένων ομολόγων) αρκεί λοιπόν να καλύψει όλη την (εικονική) ζημιά των Ταμείων.
Φυσικά, τα ποσά αυτά (50+50 δισ. €) τα χρεωθήκαμε ΟΛΟΙ οι Έλληνες, (και οι ομολογιούχοι), με το 2ο Μνημόνιο, και θα το εξοφλούμε για 30 χρόνια. Με απλά λόγια: Ουσιαστικά αναβλήθηκε η άμεση εξόφληση χρέους ύψους 100 δισ. € και επιμηκύνθηκε σε 30 χρόνια.
Τον Μάρτιο του 2012, Τράπεζες και κομματικές διοικήσεις Ταμείων «συμφώνησαν» με την παραπάνω λύση, αφού δεν θα προκαλούσε μακροπρόθεσμα ζημιά. Για τα φυσικά πρόσωπα όμως το PSI έγινε υποχρεωτικό με την ψήφιση ενός Νόμου (για CACs) με αναδρομική ισχύ, τον οποίο φαίνεται ότι τώρα νομιμοποιεί το ΣΤΕ, ενώ οι αποταμιεύσεις τους εξανεμίστηκαν.
Ποιό ήταν λοιπόν το πραγματικό όφελος για την χώρα από τα 106 δισ. € του PSI; Τα 2,5 δισ. € των Φυσικών Προσώπων, και 2–3 δισ. από εύρωστα Ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ κ.ά.) και Οργανισμούς π.χ. τα Πανεπιστήμια, που ούτως ή άλλως επιδοτούνται από τον Προϋπολογισμό.
Δηλαδή: Μείωση χρέους μόλις 6 δισ. € κυρίως εις βάρος 11.000 Ομολογιούχων / Πατριωτών ! και καλύτεροι όροι για 100 δισ. €.
Υπήρξα συνάδελφος και συνεργάστηκα με αποφοίτους του Harvard. Αυτά τα απλά μαθηματικά τα καταλαβαίνουν και δεν τα ... «μασάνε», ακόμη και όταν δειπνούν.
Απλά αποδεικνύεται πόσο κούφιες και προσχηματικές είναι κάποιες τέτοιες συνεστιάσεις.
Γρηγορόπουλος Γιώργος
Χημικός Μηχανικός»

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη