9 Δεκ 2013

Πέταξε διάκοσμο 472.000€ επειδή δεν ήταν του γούστου του!

Ποιος άλλος! Ο Γιάννης Μπουτάρης φυσικά!
Όπως διαβάσαμε σήμερα σε άρθρο του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μάτη, τα επιχειρήματα για την αποξήλωση του εορταστικού φωτισμού της πόλης που τοποθετήθηκε το 2001 και είχε εγγύηση 20 ετών ήταν τουλάχιστον αίολα, λειτούργησαν όμως καταλυτικά για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. 


Το πλωτό δέντρο που πήγε...άπατο
Επειδή ο Δήμαρχος θεωρούσε τη διακόσμηση κιτς τοποθέτησε το πλωτό δέντρο που... βούλιαξε, το 2012 επανήλθε με δέντρο στην ξηρά και το 2013 αναζητεί καραβάκι, μόνο που είναι ακριβό και δεν υπάρχουν λεφτά.


Διαβάστε το άρθρο:


Εδώ και λίγες ημέρες η προεορταστική Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο λούνα παρκ.

Τέσσερα παιχνίδια έχουν κλείσει την πλατεία Αριστοτέλους και άλλα δύο έχουν μετατρέψει σε αδιάβατο “πεζο”δρόμο την Αγίας Σοφίας.

Κι όλα αυτά είναι για να αποκτήσει η πόλη εορταστικό “χρώμα”. Διότι ο εκάστοτε ανάδοχος του έργου της χριστουγεννιάτικης εορταστικής ατμόσφαιρας, εδώ και τρία Χριστούγεννα, αναλαμβάνει να βάλει και εορταστικό φωτισμό στην πόλη.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η πόλη δεν είχε εορταστικό διάκοσμο.

Δεν είχε, όμως, διότι επιλογή της διοίκησης Μπουτάρη ήταν να τον αποξηλώσει πλήρως.

Το 2012 είχε αποξηλώσει τον εορταστικό διάκοσμο από την οδό Εγνατία, ενώ τον Αύγουστο του 2013 απομακρύνθηκαν οι γιρλάντες από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, τη Βασ. Όλγας και τη Γρηγορίου Λαμπράκη.

Επισήμως η αιτιολογία ήταν ότι η συντήρηση του διάκοσμου κρίθηκε ασύμφορη και επισφαλής, ενώ παράλληλα δεν συνάδει και με την πολιτική της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρώτο θέμα που προκύπτει είναι ότι αυτός ο συγκεκριμένος διάκοσμος είχε τοποθετηθεί πριν από 11,5 χρόνια με ένα υψηλό κόστος, αλλά με τεχνολογία της εποχής.

Ο προμηθευτής, ο οποίος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ίδιο κλάδο, υποστηρίζει εγγράφως και ενυπογράφως ότι ο χρόνος ζωής του διάκοσμου ήταν 20 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο ότι η συντήρηση ήταν “ασύμφορη”, η διαπίστωση είναι ατεκμηρίωτη. Διότι θα μπορούσε να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός, για να διαπιστωθεί πόσο θα κόστιζε.

Σε ό,τι αφορά στο “επισφαλής”, η ανακοίνωση του δήμου ανάφερε ότι τα συρματόσχοινα του διάκοσμου έχουν μείνει στη θέση τους, άρα εξακολουθούσαν να αντέχουν.

Σε ότι αφορά στο “ενεργοβόρα”, υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής τους με λάμπες τύπου LED, που από 5 watt θα μείωναν την κατανάλωση σε  1 watt.

Ειδικά δε στη Νίκης, ήταν ήδη τέτοιου τύπου.

Ουσιαστικά η απομάκρυνση του διάκοσμου είχε ένα και μοναδικό σκοπό: Τη δημιουργία του αναγκαίου τοπίου για την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους.

Δεν εξυπηρετούσε κανένα άλλο σκοπό. Μόνο το ρεύμα που πλήρωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης για τον εορταστικό διάκοσμο και τα παιχνίδια που τοποθετήθηκαν με ευθύνη του αναδόχου στην Αριστοτέλους ανέρχεται για τα Χριστούγεννα του 2011 και του 2012 σε περίπου 27.000 ευρώ.

Πόσο παραπάνω θα κόστιζε η κατανάλωση ρεύματος από τις γιρλάντες που υπήρχαν;

Τι έγιναν οι «προσπάθειες για να τοποθετηθούν ενεργειακά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε κεντρικούς άξονες και σε διασταυρώσεις», για τις οποίες μιλούσε ο αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης στις δηλώσεις του τον Αύγουστο; Που απέτυχαν;

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκάστοτε ανάδοχος της πλατείας, βάζει τα δικά του λαμπάκια και ως αντάλλαγμα παίρνει τη δυνατότητα να στήνει παιχνίδια.

Εφέτος η αρμόδια αντιδήμαρχος, κυρία Ελλη Χρυσίδου, διαβεβαίωσε ότι η πλατεία Αριστοτέλους δεν θα είναι λούνα πάρκ, όπως πέρυσι, που ο δήμαρχος με απόφαση του που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, είχε παραχωρήσει παρανόμως.

Η διαβεβαίωση της κυρίας Χρυσίδου είχε ως αποτέλεσμα στην πλατεία να υπάρχουν τέσσερα παιχνίδια, ενώ πέρυσι υπήρχαν δύο και ένα παγοδρόμιο.

Η κυρία Χρυσίδου είπε επίσης ότι στην πλατεία θα τοποθετηθούν κάποια σπιτάκια για δραστηριότητες. Κατά μία διαβολική σύμπτωση, οι ανάδοχοι των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων αλλάζουν, αλλά παραμένουν ίδια, τόσο τα παιχνίδια όσο και τα σπιτάκια.

Η αισθητική της φάτνης αντικαταστάθηκε από την αισθητική του καρουζέλ.

Το δέντρο αντικαταστάθηκε το 2011 από ένα δέντρο στη θάλασσα που βούλιαξε, το 2012 επανήλθε δέντρο στην ξηρά και το 2013 αναζητείται καραβάκι, μόνο που είναι ακριβό και δεν υπάρχουν λεφτά.

Κι όλα αυτά γιατί στη διοίκηση Μπουτάρη, φάνταζε κιτς ο εορταστικός διάκοσμος της εποχής Παπαγεωργόπουλου.

Απλώς τώρα είναι κιτς η πολιτική λογική τους.

Το εορταστικό πνεύμα στην πόλη δεν έρχεται με ένα ακριβό λούνα παρκ, που θα κάνει χιλιάδες παιδάκια που δεν μπορούν να ανέβουν, να ζηλεύουν. Κανένας δεν φρόντισε γι” αυτά, ούτε το 2011, ούτε το 2012, ούτε το 2013.

Το εορταστικό πνεύμα το φέρνουν οι άνθρωποι.

Με αγάπη και αλληλεγγύη.

Και δεν αγοράζεται.

Του χρόνου θα είναι καλύτερα!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη