28 Δεκ 2013

Μην στρουθοκαμηλίζετε Άδωνι Γεωργιάδη και Ζέτα Μακρή

Πολύ βολικά, η Κυβέρνηση καμώνεται την ανήξερη για το θέμα διορισμού Τομπούλογλου – Όμως διόρισε τα λοιπά επτά μέλη του ΔΣ και ψήφισαν εκείνον για Πρόεδρο – Έχει την ευθύνη κι ας κρύβεται – Όλο το ιστορικό


Γράφει ο Θάνος Τάκης

Μόλις έσκασε το θέμα με τον κ. Τομπούλογλου, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γεωργιάδης εξήγησε, «Ο κ. Χ. Τομπούλογλου δεν έχει διοριστεί από την κυβέρνηση αλλά από το ίδρυμα Αγλαία Κυριακού του οποίου είναι ισόβιο μέλος του ΔΣ. Βάση του νόμου η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δέχεται την απόφαση του ιδρύματος. Δεν είχαμε καμία ανάμειξη στον διορισμό του».

Το ίδιο βολικά για την Κυβέρνηση, δευτερολόγησε η Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζέτα Μακρή, η οποία δήλωσε, «η διαδικασία στο «Αγλαΐα Κυριακού» δεν απαιτεί, ούτε επιτρέπει απευθείας διορισμό από την κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτό το οποίο προέχει είναι να καταδικάσουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά μία τέτοια συμπεριφορά και μετά να αναδείξουμε ποιος έχει την ευθύνη της επιλογής», τόνισε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έγινε μία «ατυχής επιλογή».

Χαίρομαι όταν οι εκπρόσωποι του Έθνους αφήνουν αυτή την ωραία φράση «να αναδείξουμε ποιος έχει την ευθύνη της επιλογής» ανολοκλήρωτη. Κι αφού δεν το έκαναν εκείνοι, ας προσπαθήσουμε να αναδείξουμε εμείς, ποιος έχει την ‘ευθύνη της ατυχούς επιλογής’.

Αρχικά για το «ισόβιο μέλος» που ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό είναι ανακριβές, αν όχι ψευδές. Στην αρχική διαθήκη της Αγλαΐας Κυριακού αναφέρεται,«ορίζω, όπως το Νομικόν πρόσωπον του Ιδρύματος της Κλινικής ... του οποίου μέλη να ήνε εις Καθηγητής της Ιατρικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εκλεγόμενος υπό της Συγκλήτου Αυτού, ο ........ ..........., ιατρός, όστις επιθυμώ να ήνε και διευθυντής της Κλινικής, ο ........ .......... ιατρός, εις ανώτερος υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποδεικνυόμενος υπό του Προέδρου αυτού και εις ανώτερος υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης, υποδεικνυόμενος υπό του Διοικητού αυτής. Ο διορισμός του τελευταίου τούτου να λάβη χώραν μετά τον θάνατον του ανεψιού μου ............ ........., όστις επιθυμώ να ήνε ισόβιον μέλος του Συμβουλίου τούτου».

Καμία άλλη πρόβλεψη δεν υπάρχει στην διαθήκη, τους ακόλουθους ή τον ισχύοντα νόμο. Μόνο «ισόβιο μέλος» του Διοικητικού Συμβουλίου υπήρξε ο ανιψιός της Αγλαΐας Κυριακού, το 1933.

Επιπλέον, πέραν του γεγονότος ότι στη διαδρομή αφενός ο Υπουργός αφετέρου η Υφυπουργός έριξαν στην λήθη έναν ‘Παναγιώτη’ και μια ολόκληρη οικογένεια, καθώς το νοσοκομείο έχει την επωνυμία «Κλινικήν Απόρων Παίδων Παναγιώτουκαι Αγλαΐας Κυριακού και Οικογενείας Αντωνιάδη» την οποία ποτέ δεν ανέφεραν ορθώς, σύμφωνα με την από 7.08.1933 διαθήκη, με το από 20.12.1941 κανονιστικό διάταγμα «περί εγκρίσεως καταστατικού λειτουργίας του Ιδρύματος ορίσθηκε ότι,

«Η Διοίκησις της Κλινικής Απόρων Παίδων Παναγιώτου και Αγλαΐας Π. Κυριακού κ.λπ. και η διαχείρισις της περιουσίας ταύτης ανήκει συμφώνως τη διαθήκη εις το κατά τας διατάξεις ταύτης συγκροτούμενον και ανανεούμενον πενταμελές συμβούλιον... Το Διοικητικόν Συμβούλιον συνέρχεται κατά μήνα Ιανουάριον εκάστης τριετίας υπό την προεδρίαν του πρεσβυτέρου των μελών αυτού και εκλέγει μεταξύ των μελών αυτού δια πλειοψηφίας του όλου αριθμού των μελών, τον Πρόεδρον, Αντιπρόεδρον και τον Ταμίαν του Ιδρύματος, ως και τον αναπληρωτήν τούτου».

Διάφορες τροποποιήσεις στο διάβα του χρόνου, δεν άλλαξαν το πνεύμα αυτό, και στο ισχύον, π.δ. 911/1977 ορίζεται ότι,

«Το Νοσοκομείον ... διοικείται υπό πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου συγκροτουμένου και ανανεουμένου συμφώνως προς τας διατάξεις της από 7.8.1933 μυστικής διαθήκης της Αγλαΐας Κυριακού και λειτουργούντος τούτου κατά τας περί συλλογικών οργάνων κειμένας διατάξεις και αρχάς. 2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον συνέρχεται κατά μήνα Δεκέμβριον εκάστης τριετίας, υπό την προεδρίαν του πρεσβυτέρου των μελών αυτού και εκλέγει μεταξύ αυτών δια πλειοψηφίας του όλου αριθμού των μελών τον Πρόεδρον και Αντιπρόεδρον, δια τριετή θητείαν, αρχομένην την 1ην Ιανουαρίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. συγκροτείται από δύο μέλη που προτείνονται από την «Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων» η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας, έναν εκπρόσωπο της Ιατρικής Σχολής, τον εκάστοτε διοικητή και αναπληρωτή διοικητή του «Αγία Σοφία» και εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων. Είναι αληθές ότι ο κ. Τομπούλογλου, διορίστηκε με απόφαση Πρωτοδικείου μετά από πρόταση της Επιτροπής Κληροδοτημάτων. Ο ίδιος και η κ. Μαριόγκα Φραγκάκη. Αλλά, όπως είπαμε, η επιτροπή αυτή ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι ιδιωτική εταιρεία. http://www.minfin.gr/portal/el/resource/section/supervisedEntities   http://www.zappeion.gr/gr/enterprise_board.asp

Όμως, με την υπ.αριθ. ΔΥ1δ/Γ.Π. 78510/24.08.2012 απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου, ορίσθηκαν ως μέλη οι κ.κ. 1. Παπασάββας Εμμανουήλκοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Γ.Ν.Π.Α. «Η Αγία Σοφία», Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού»2. Χατζάκης Άγγελος,Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής3. Αντωνογιαννάκη ΙωάνναΓενική Συντονίστρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου4. Παλαιολόγος ΤηλέμαχοςΒοηθός Γενικός Διευθυντής Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος5. Θεάκου Ρεγγίναιατρός χειρούργος, Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού»6. Γεωργακόπουλος ΔημήτριοςΙατρός, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, ως εκπρόσωπος των ιατρών και των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου7. Δαλάκας Κωνσταντίνος,Υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας με Γ΄ Βαθμό, ως εκπρόσωπος του λοιπού πλην ιατρών προσωπικού του Νοσοκομείου.

Αυτοί είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ψήφισαν, για τον Πρόεδρο.Δυστυχώς δεν κατάφερα να εντοπίσω, πώς το αρχικό πενταμελές συμβούλιο (της διαθήκης αλλά και του νόμου) έγινε εννεαμελές. Μιλάμε όμως για τους επτά (7) που διορίστηκαν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και τους δύο (2) που ορίστηκαν με απόφαση Πρωτοδικείου.

Συνεπώς, είναι οι εκλεκτοί, διορισμένοι, του Υπουργού που συγκροτούν πλειοψηφία και εκλέγουν τον Πρόεδρο.

Άρα, καλύτερα να σιωπούν οι εκπρόσωποι του Έθνους για την συγκεκριμένη απόφαση και να μην νίπτουν, αδιάφοροι, τας χείρας τους.

Έχουν ευθύνες.

Η επιλογή τους βαραίνει.

  

Δείτε και: Απόφαση ΣτΕ 1303/2009 και 808/2011
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη