14 Δεκ 2013

Μαθητές και κάπνισμα

Ενημερωτική εκδήλωση για τη συχνότητα της καπνιστικής συνήθειας αλλά και την άμεση σχέση της με τον καρκίνο του πνεύμονα έλαβε χώρα στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση οργανώθηκε με τη συνεργασία της ...
Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την Θωρακοχειρουργική Κλινική του Θεαγενείου στα πλαίσια της καθιέρωσης της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου ως «Εβδομάδας κατά του Καπνίσματος». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπετάκης, Χειρουργός Θώρακος και Υπεύθυνος της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής.


Τα στατιστικά στοιχεία από πρόσφατες μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς 1 στους 4 εφήβους είναι καθημερινός καπνιστής με μέση ηλικία έναρξης τα 14 έτη. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών έχει καπνίσει το 70% των μαθητών. Ο ένας στους 3 εφήβους θεωρεί ότι ο κίνδυνος από το καθημερινό κάπνισμα είναι ελαφρύς έως μέτριος. Επίσης το κάπνισμα έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί προνόμιο του ανδρικού φύλου ακόμη και στους εφήβους. Ο Δρ. Δημήτριος Παλιούρας, Επιμελητής της Κλινικής τόνισε ότι « οι έφηβοι της σημερινής εποχής είναι αρκετά ενημερωμένοι σε ότι αφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η υγεία στο κάπνισμα. Φαίνεται όμως να υποτιμούν τις επιπτώσεις στην προσωπική τους υγεία και αυτό είναι σημαντικό».
Χαιρετισμό στους μαθητές απηύθυνε η Διοικήτρια του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, κ. Κουρτέλη – Ξουρή, η οποία επισήμανε πως «η διαρκής αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα στην πατρίδα μας πρέπει να μας προβληματίσει. Με δεδομένη τη συσχέτιση καπνίσματος – καρκίνου, η καλύτερη πολιτική είναι η πρόληψη με συστηματοποίηση των προγραμμάτων αγωγής υγείας στον μαθητικό πληθυσμό. Το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο σε συνεργασία με τις σχολικές αρχές θα σταθεί αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη