26 Δεκ 2013

Γράμμα στη μάνα του Στουρνάρα

Μαμά, σου γράφω γράμμα, γιατί δεν απαντάς στα τηλεφωνήματά μου. Να υποθέσω ότι η μεταφορά της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής σου στον φθηνότερο πάροχο, δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, ή σου το έχουν κόψει; Αλλά γιατί δεν απαντάς και στο κινητό σου; Μήπως μου θύμωσες για κάτι;


Τέλος πάντων, να σου πω γιατί σου γράφω. Αυτές τις μέρες, μας ζάλισαν διάφοροι επαρχιώτες, ότι δηλαδή έχει πολύ κρύο, λέει, από την Φλώρινα μέχρι και το Νευροκόπι και σε όλη την Ελλάδα, και να ρίξουμε την τιμή του φόρου στο πετρέλαιο. Ναι, μαμά! Συνεχίζουν να ζητούν χαμηλότερες τιμές! Έχουν το θράσος να λένε ότι είναι οι δήθεν «υψηλές τιμές» που δεν τους επιτρέπουν να βάλουν πετρέλαιο, ενώ ήδη παρουσιάσαμε με στοιχεία στατιστικού πίνακα, ότι περί της κατά 80% μείωσης της κατανάλωσης από το 2011, μόνο το 11,5% σχετίζεται με την τιμή. Δυστυχώς μαμά, όταν τους έδειξα το νούμερο στο χαρτί, αυτοί γέλασαν δυνατά και με αποκάλεσαν με λέξεις τις οποίες η αγωγή που μου έδωσες δεν επιτρέπει να αναφέρω. Και χυδαία νοήματα έκαναν, για το χαρτί του πίνακα, που το έκαναν σαν ρολό, για τόσο χαμηλό επίπεδο μιλάμε.

Μαμά, εγώ και για τον φτωχό πολίτη (αν υπάρχει στην Ελλάδα, κάτι που – μεταξύ μας – πολύ αμφιβάλλω) μερίμνησα, παρότι δεν έχω εντοπίσει κανέναν, καθώς όλοι λένε ψέματα στην εφορία. Τους έδωσα προκαταβολή επτά λεπτά και συνολικά είκοσι οκτώ ολόκληρα λεπτά για ν’αγοράσουν όσο πετρέλαιο θέλουν. Πάλι όμως, γκρινιάζουν, οι κακομαθημένοι!

Και τι κάνουν, μαμά;

Για αντίδραση, καίνε τα τζάκια, μαμά! Μαθημένοι από την ατμόσφαιρα της σάουνας του σπα, θέλουν και στο σπίτι τους ζέστη, μαμά! Δεν σέβονται καθόλου την ομορφιά της κάθε εποχής, και αυτοί, θέλουν ζέστη και τον χειμώνα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ο χειμώνας επιβάλλεται να είναι πολύ ψυχρός, για να σκοτωθούν τα μαμούνια, μαμά. Πώς επέζησαν οι άνθρωποι στο Στάλιγκραντ, το 1942, με -45ο C, χωρίς καμία θέρμανση, ρωτάω μαμά, και όλοι γελάνε! Γιατί γελάνε, μαμά; Ψέματα είναι, ανιστόρητοι;

Και όχι μόνο γελάνε, αλλά, αυτοί οι απίστευτοι τύποι, καίνε τα τζάκια τους ακόμη και μέσα στην Αθήνα, λες κι είμαστε στην Αράχωβα! Ξύλα, παλέτες, πόρτες, μέχρι και σκουπίδια καίνε, προφανώς για το εφέ. Διότι, μόνο τρελός, μαμά, κουβαλάει όλα αυτά, μέσα στο σπίτι, με κίνδυνο να λερώσει την λευκή μοκέτα του μεγάλου σαλονιού του πρώτου επιπέδου, και να γδάρει τον chesterfield δερμάτινο καναπέ, ενώ, μπορεί να ζεσταθεί με το πάτημα ενός κουμπιού και την ωραιότατη ενδοδαπέδια θέρμανση. Μιλάμε για σοβαρή καθυστέρηση, μαμά!

Και τι κατάφεραν όλοι αυτοί; Να φτάσουν κάτι «μικροσωματίδια καπνού» σε ένα νούμερο διπλάσιο του «συναγερμού». Άκου, «συναγερμός»! Ποιός νοιάζεται; Το πρόβλημα εντόπισαν κάτι δυσαρεστημένοι γιατροί, λαμόγια δίχως άλλο, κι αυτό όταν ο σύντροφος Άδωνις τους απέλυσε. Δηλαδή, δεν τους απέλυσε ακόμη, αλλά τους έκοψε τα φακελάκια. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής ούτε αυτό έγινε, οπότε μάλλον είναι Συριζαίοι, μαμά και δεν με συμπαθούν, ενώ εγώ έχω σώσει την χώρα, αμέτρητες φορές. Εγώ την έσωσα, μαμά, όχι ο χοντρός ούτε ο άλλος που τον αβαντάρει, αλλά δεν το παραδέχονται και σκέφτονταν να με αλλάξουν, μέχρι που διαμαρτυρήθηκα στον Πωλ και τα’κάναν πάνω τους και το πήραν πίσω.

Πάντως, με τις άσχημες φωνές τους, αναγκαστήκαμε εγώ, ο Άδωνις κι ο Γιάννης ο Μανιάτης να κάνουμε ότι προβληματιζόμαστε και βρεθήκαμε ανήμερα Χριστούγεννα, να πούμε ότι θα πάρουμε μέτρα. Α, μην ξεχάσω να σου αναφέρω ότι 41 βουλευτές της ΝΔ μου έστειλαν επιστολή να ρίξω, λέει, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης! Καλά, αυτοί μαμά, πιστεύουν ακόμη στον Αη-Βασίλη! Κι αντί να στείλουν επιστολή σε κείνον, έστειλαν σε μένα! Και να σου πως κάτι; Με τον Αη-Βασίλη έχεις και κάποια ελπίδα για κανένα δωράκι, με το ΥΠΟΙΚ, όχι βέβαια! Ακόμη να μάθουν; Ωραίες στιγμές, γελάσαμε πολύ, μαμά, κι εγώ και τα παιδιά!

Μαμά, κοίτα, αυτές τις μέρες, επειδή μαζεύτηκε πολύ κάπνα στην Αθήνα κι αλλού, με τα τερτίπια από αυτούς τους χωριάτες, βγάλαμε μια ανακοίνωση που λέει ότι οι άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Οπότε, πάρε τηλέφωνο στο delicatessen να σου στείλουν τα τρόφιμα στο σπίτι, μην πας σε καμιά λαϊκή ούτε στο ζουρ-φιξ με τις φίλες σου. Συνιστούμε, λέει, και την αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Πλάκα δεν έχει; Αφού δεν υπάρχει πουθενά πλέον, αυξημένη κυκλοφορία. Μα, κανείς δεν πιάνει το χιούμορ μας;

Επίσης, μαμά, θυμάσαι που γκρίνιαζες για την φασαρία από το σχολείο, απέναντι; Ε, απαγορεύσαμε και την λειτουργία όλων των σχολείων, μέχρι να φύγει ο καπνός! Επειδή ο καπνός δεν θα φύγει αφού τώρα ξεκίνησε ο χειμώνας, μέχρι τον Απρίλιο θα έχεις ησυχία, καθώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα. Πλάκα δεν έχει; Αν καίγαν τζάκια και στα Πανεπιστήμια οι διοικητικοί και τα γέμιζαν καπνό, αντί να κάνουν απεργία εκείνοι και να κυνηγάμε να τους φέρουμε να δουλέψουν, θα τους διώχναμε εμείς! Αλλά που μυαλό στα ελληνικά ΑΕΙ. Καλά έκανες και με σπούδασες στο Λονδίνο!

Επίσης, μαμά, ειδοποίησα και τις βιομηχανίες να ρίξουν την παραγωγή, κατά 30%, να λιγοστέψει ο καπνός. Ένας εξυπνάκιας δημοσιογράφος μου είπε ειρωνικά, πώς γίνεται στην Δυτική Ευρώπη να μην έχει καπνό με τόσες βιομηχανίες, αλλά εγώ φώναξα «ΣΔΟΕ - ΣΔΟΕ», όπως ο Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή, και με έβρισε πολύ άσχημα, μαμά, αλλά τουλάχιστον σταμάτησε.

Μαμά, πρόσφατα, κι εσύ με έβρισες για το πετρέλαιο, και πως η πολυκατοικία σου δεν έχει πια κεντρική θέρμανση, και παγώνετε όλοι, και φταίω εγώ, αλλά θέλω να καταλάβεις ότι δεν φταίω εγώ. Φταίνει αυτοί που έχουν θερμαινόμενες πισίνες, μαμά! Αυτά τα κοράκια περιμένουν να πιέσουν κάποιοι σαν εσένα, για να πέσει η τιμή του φόρου στο πετρέλαιο ώστε να τις ζεστάνουν φτηνά, μαμά. Να αφήσουν όλες τις άλλες δραστηριότητές τους καιόλη μέρα να βράζουν το νερό της πισίνας τους. Και δεν τα βγάζω αυτά απ’το μυαλό μου, είναι γείτονές μου, τους ξέρω έναν-έναν και τι ετοιμάζουν. Το έμαθα από καθαρή τύχη: το είπαν οι δικές τους Φιλιππινέζες, στις δικές μου. Όλο αυτό έχουν στο μυαλό τους, μιλάμε για εμμονή.

Μαμά, κάτι τελευταίο. Δεν ήθελα να αναφερθώ σε αυτό, αλλά με αναγκάζεις. Πάλι μου ζήτησες κάποια ενίσχυση, ενώ γνωρίζεις ότι κι εγώ, κερδίζω ελάχιστα και με δυσκολία τα βγάζω πέρα, ήταν να πάω σε έναν γάμο αλλά το ακύρωσαγιατί δεν είχα για δώρο. Εκείνος ο Τζαμτζής, δεν είχε άδικο, μίλησε στην καρδιά μου. Για το 2012, δεν κέρδισα ούτε 300.000 ευρώ, ούτε καν 250.000, όπως αναγκάστηκα να δημοσιοποιήσω και να ακούω κάποιους κακεντρεχείς να λένε ότι αύξησα την περιουσία μου. ‘Εγώ όμως, σκέφτηκα κάτι άλλο για να σε βοηθήσω. Βγήκα σε εκπομπή ισάξιας τηλεθέασης με εκείνη της Τατιάνας, και βουρκωμένος είπα ότι αναγκάζεσαι να ζεις με 500 ευρώ σύνταξη, και οι τηλεθεατές κατάλαβαν ότι εγώ δεν έχω την δυνατότητα να σου στείλω χρήματα, και σου έστειλαν, ενημερώθηκα, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, σταφίδες, ηλιέλαιο και χαρτζιλίκι. Ζήτησες και μοσχαράκι, έμαθα, αλλά δεν είναι ώρα για τίποτε χοληστερίνες.

Μην φας το χαρτζιλίκι σε τίποτε ανοησίες, μαμά. Βάλε με αυτά, ένα μπιτόνι πετρέλαιο, ή για όσο φτάνουν.

Κι όταν τελειώσει, ξαναβγαίνω στης Χατζηβασιλείου, να πω τα ίδια. Έτσι, θα πάρεις κι άλλο δέμα, μαμά!

Θα ενημερώσω μάλιστα ότι η σύνταξή σου έπεσε κι άλλο, για το 2014.

Το ξέρω, εγώ την έκοψα!


Με σεβασμό και πρωτογενές πλεόνασμα αγάπης,
Ο αγαπημένος σου γιος
Γιάννης
 (για την αντιγραφή : Θάνος Τάκης)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη