Όχι, αυτό δεν είναι καλό, όπως ίσως ακούγεται! Είναι ακόμη πιο κακό! Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν, δεν μειώθηκε επειδή πάει καλύτερα η οικονομία, αλλά επειδή....
δεν έμειναν πια και τόσες επιχειρήσεις να κλείσουν! Τα καταφέρνει καλά η κυβέρνηση, που μισεί την επιχειρηματικότητα, με την υπερφορολόγηση!
Όσοι δεν μπόρεσαν να πάρουν των ομματιών τους και να φύγουν σε άλλη χώρα, κλείνουν. Όχι, θα καθίσουν να δουλεύουν για την εφορία !
Και τα χειρότερα έρχονται. Μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού του οικονομικού έτους 2014 (σε πέντε- έξη μήνες δηλαδή), όπου οι ελέυθεροι επαγγελματίες θα κατανοήσουν στην πράξη τι σημαίνει φόρος 26% από το πρώτο ευρώ, συν προκαταβολή, συν Ο.Α.Ε.Ε., θα πάθουν το σοκ της ζωής τους και θα κλείσουν και οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες και θα ψάχνουν να φύγουν στη Ζιμπάμπουε !
Γράφει η Αυριανή Μακεδονίας - Θράκης
Το "success story" της κυβέρνησης για τη βιοτεχνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να ...επαληθεύεται ούτε στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, μέσα στη διάρκεια του 2013, 1546 βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έβαλαν λουκέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στους δημοσιογράφους το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Η διάθεση για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας φαίνεται αντίστοιχα να μειώνεται συνεχώς, δημιουργώντας ένα πολύ σκοτεινό τοπίο για το μέλλον της συμπρωτεύουσας. Μόνο 656 ήταν οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν στη διάρκεια του έτους και εντάχθηκαν στο Β.Ε.Θ.. Οι διαγραφές ήταν υπερδιπλάσιες των νέων επιχειρήσεων.
Το 2012 τα λουκέτα έφτασαν τα 1921, αλλά σίγουρα δεν είναι να πανηγυρίζει κανείς για αυτή τη μικρή μείωση του ρυθμού της ...μείωσης των επιχειρήσεων. Ο συνολικός αριθμός των βιοτεχνικών επιχειρήσεων που δρούν στη θεσσαλονίκη είναι περίπου 15.000 συνολικά, άρα μπορούμε να πούμε ότι αν συνεχιστούν τα κλεισίματα, ακόμη και με την ίδια τάση μείωσης, δεν μένουν παραπάνω από 10 χρόνια επαγγελματικής ζωής στην πόλη!
Τα περισσότερα "θύματα" του 2013 ήταν ατομικές επιχειρήσεις, όπως και το 2012. Διαγράφησαν από το μητρώο του ΒΕΘ 1194 για το 2013, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα διαγράφηκαν 1419.
Αυξημένος σε σχέση με το 2012 είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (407), έναντι 362 το 2012.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η ανελέητη λιτότητα, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε κακοτράχαλο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής. Η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί και αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν και οι εταίροι μας. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις και όχι με νέα οριζόντια μέτρα».