3 Δεκ 2013

Θα βγούμε στις αγορές …

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Εξηκοστή έβδομη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ...
(βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ), πεντηκοστή ένατη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και όγδοη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Κάθε χρόνο εδώ και τρία χρόνια ακούω από τους επαΐοντες ότι τον επόμενο χρόνο θα βγούμε στις αγορές, όπερ έστι μεθερμηνευόμενο ότι θα έχουμε τόσο καλή οικονομία, θα έχουμε πραγματοποιήσει τόσο πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που οι αγορές, ήτοι οι τράπεζες, θα έχουν αναβαθμίσει τα μέγιστα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, ώστε να δέχονται να μας δανείσουν με ανεκτό επιτόκιο. Όπως έκαναν μέχρι το 2009.
Το ακούω, αλλά δεν το βλέπω. Εμένα, όμως, δεν με απασχολεί η αστοχία των προβλέψεων όλων των ειδημόνων, όπως ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ. Άλλο με απασχολεί. Γιατί πρέπει να βγούμε στις αγορές; Τέσσερα χρόνια δεν μας έχουν ζαλίσει διακηρύσσοντας ότι δεν πρέπει να ζούμε με δανεικά, αλλά θα πρέπει να είμαστε αυτάρκεις; Αν βγούμε στις αγορές, δεν θα επαναληφθεί ο φαύλος κύκλος που υποτίθεται μας οδήγησε στο σημερινό χάλι; Αυτά δεν μας έλεγε πέρυσι και ο μέγας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, πιστεύει ότι ο Σαμαράς αποτελεί πλέον προσωπικότητα του βεληνεκούς του Κ. Καραμανλή, του Ε. Βενιζέλου και του Χ. Τρικούπη, αν κατάλαβα καλά από το γλείψιμο που έκανε στον Σαμαρά τηλεοπτικώς; [ΣΗΜ: ελπίζω να μην εννοούσε και τον Καποδίστρια και τον Κολοκοτρώνη]. Μας έλεγε ο Μανώλης από καθέδρας ως παντογνώστης ότι θα πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δανεικά. Τί στο διάολο συμβαίνει; Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί θα πρέπει να συνεχίσω να ζω με δανεικά τώρα που έχω επιτύχει πλεόνασμα και δη πρωτογενές; Εγώ γιατί πιστεύω ότι έχουμε πλεόνασμα ηλιθιότητος, ασυδοσίας, υπερφορολόγησης, ανικανότητος, ξερολισμού, αμετροέπειας, εξαπάτησης και αρπαχτής;
Και πάνω που τελείωνα τούτο το αρθρίδιο και είχα υπόψη μου όλες τις ανταποκρίσεις από το εξωτερικό που μας ενημέρωναν ότι τα πλεονάσματα κ.λπ. είναι της πλάκας, παίρνει το μάτι μου στον Alpha TV έναν τύπο ονόματι Ζακάριαν εκ πΗΠΑ να λέει ότι η Ελλάς έχει πιστοληπτική ικανότητα Α+ και τα ομόλογά της αποτελούν την καλλίτερη επένδυση. Εκείνος, μάλιστα, επενδύει ακόμη και τώρα σε ελληνικά ομόλογα και ποτέ δεν έχει βγει χαμένος. Ο δημοσιογράφος, βεβαίως, δεν τον ρώτησε πότε έκανε την τελευταία επένδυση, αν τα ομόλογα, στα οποία επένδυσε, διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, αν αγόρασε τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία ή στο 30% αυτής, αν τα ομόλογά του υπέστησαν κούρεμα κ.λπ. Μούγκα. Δεν πάμε καθόλου καλά. Μα καθόλου καλά.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη