Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Eβδομηκοστή ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εξηκοστή δεύτερη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των ..
βουλευτών της αντιπολίτευσης και ενδέκατη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
Αφορμή για το αρθρίδιο τούτο απετέλεσε η «είδηση» ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης θα είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι ο Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε στον Σαμαρά ότι είναι αδύνατη η συγκατοίκησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ μαζί με τον Στουρνάρα. Για να δούμε, λοιπόν, τί είναι αυτός ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας.
«Αρθρο 54 Συντάγματος:
……………
3. Μέρος της Βουλής, όχι μεγαλύτερο από το ένα εικοστό του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στην Επικράτεια, όπως νόμος ορίζει.
Άρθρο 3 ΠΔ 96/2007: Ψηφοδέλτιο Επικράτειας
1. Η πρόταση υποψηφίων για τους δώδεκα (12) βουλευτές που εκλέγονται ενιαίως σ` ολόκληρη την επικράτεια, υποβάλλεται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων, που καταρτίζει δικούς του συνδυασμούς, στις μισές τουλάχιστον εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Δεν επιτρέπεται υποβολή υποψηφιότητας σε πρόσωπο, που είναι υποψήφιος στις ίδιες εκλογές, ή οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια».
Δεν θα βρούμε διάταξη νόμου που να ορίζει τα προσόντα αυτών που θα πρέπει να κοσμούν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Η ερμηνεία του Συντάγματος, επί τη βάσει και των σχετικών συζητήσεων στη Βουλή του 1975, δέχεται ότι στο ψηφοδέλτιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνονται προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους που έχουν προσφέρει στον τόπο και οι οποίες δεν θα πρέπει να κατέρχονται στον εκλογικό στίβο εκλιπαρούσαι την ψήφο των εκλογέων. Κάτι τέτοιο δεν έχει, όμως, γραφτεί ρητώς, εξ ου και ο Φ. Καλλιγκόπουλος έγραφε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την 09.09.2009 υπό τον τίτλο «Βουλευτές Επικρατείας, ένας αριστοκρατικός θεσμός»:
«Στην επεξεργασία του Συντάγματος του ’75 ο Ανδρέας Παπανδρέου (που δεν είχε βγάλει βουλευτές Επικρατείας στην πρώτη μεταδικτατορική Βουλή) ήταν επιφυλακτικός με τον τρόπο εκλογής των 12 — ταλαντευόταν ακόμη με το εκλογικό σύστημα της προτίμησής του. Αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας ταλαντεύτηκαν: αφήρεσε την πρόταση η β’ συνταγματική υποεπιτροπή, την επανέφερε με ένα νεύμα του Καραμανλή η Ολομέλεια της Συνταγματικής Επιτροπής. ΄Ενας όμως φάνηκε προφητικός. Ο Απόστολος Κακλαμάνης, που επισήμανε τότε ότι υπάρχει αδιαφάνεια στην κατάρτιση των συνδυασμών των δώδεκα και τόνισε: «Φοβούμαι ότι δεν κατασφαλίζει τίποτε ότι στο μέλλον δεν θα είναι δυνατόν να ευρίσκονται εις την αίθουσαν αυτήν βουλευταί της Επικρατείας πρόσωπα τα οποία δεν θα έχουν ούτε το κύρος, ούτε την αξίαν, ούτε την αίγλην τινών εκ των εισελθόντων κατά την πρώτην εφαρμογήν του θεσμού. Θεωρώ ότι είναι κατ’ εξοχήν αντικομματικός».
Ας δούμε ποιοι έχουν διατελέσει κατά καιρούς βουλευτές Επικρατείας:
Μίκης Θεοδωράκης, Ευάγγελος Αντώναρος, Σπ. Κουβέλης, Κ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Αλευράς, Κ. Αλιβιζάτος, Α. Ανδριανόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Τέρενς Κουίκ, Ν. Κωνσταντόπουλος, Ευάγγελος Παπανούτσος, Προκόπης Παυλόπουλος, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ιωάννης Βασιλειάδης, Μάρκος Βαφειάδης, Αγγελική Λαΐου, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Ραγκούσης, Θ. Ρουσσόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Μερόπη Σπυροπούλου, Στέφανος Μάνος, Τάσος Μαντέλης, Αλεξάνδρα Μαντζουλίνου, Γεώργιος Μαύρος, Γιάννης Μιχελάκης, Πέτρος Μολυβιάτης, Ηλίας Μόσιαλος, Γιάννης Μπανιάς, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Γιάννης Ντεγιάννης, Δημήτριος Σιούφας, Γιώργος Σουφλιάς, Χριστίνα Σπυράκη, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Στεφανής, Στρατής Στρατήγης, Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Γεννηματάς, Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Γλέζος, Γιάννης Παπαθανασίου, Δημήτριος Παντερμαλής, Πύρρος Δήμας, Δημήτριος Ευρυγένης, Νίκη Τζαβέλλα, Ιωάννης Τούμπας, Θεόδωρος Τσουκάτος, Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, Aθανάσιος Παφίλης, Χ. Αθανασίου, Μάγια Τσόκλη, ΄Eλενα Παναρίτη, Ι. Κοραντής, Γ. Μουλόπουλος, Άκης Τσοχατζόπουλος, Διονύσιος Ζακυθηνός, Μαρία Φαραντούρη, Παναγιώτης Χηνοφώτης, Κώστας Καζάκος, Αθανάσιος Κανελλόπουλος, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Κοντογεώργης, Ντόρα Μπακογιάννη, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Τσουκαλάς, Χρήστος Παππάς, Σπύρος Λυκούδης.
Αν εξαιρέσουμε προσωπικότητες ως οι Παπανούτσος, Θεοδωράκης, Κοντογεώργης, Στασινόπουλος, Μολυβιάτης, Γλέζος, Ευρυγένης, Ντεγιάννης, Ζακυθηνός, πολιτικούς ως οι Αλευράς, Κανελλόπουλος, Μαύρος και Γεννηματάς, αλλά και ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, οι άλλοι ποιοί είναι; Τί προσέφεραν στον τόπο; Νομίζω ότι τα ονόματα Τσοχατζόπουλος, Τσουκάτος, Μαντέλης προκαλούν ιδιαίτερη αηδία, ώστε να μη χρειάζεται να ψάξουμε παραπέρα. [Στον ανωτέρω κατάλογο δεν παρατίθενται όλοι οι βουλευτές Επικρατείας. Φαντασθείτε τί έργο έχουν προσφέρει όλοι οι άλλοι, ώστε δύσκολα να τους εντοπίζει κανείς στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε το βιογραφικό της κ. Μερόπης Σπυροπούλου, καθηγήτριας Οδοντιατρικής, στο οποίο αναγράφεται ότι διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας χωρίς να αναφέρεται κόμμα ή περίοδος. Με πολύ κόπο ανεκάλυψα ότι διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Μίκη Θεοδωράκη. ].
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
Αρχή φόρμας