4 Δεκ 2013

Ξαναζωντανεύει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας Σερρών !

Πάρτε ιδέες για μια πολύ όμορφη κοντινή ημερήσια εκδρομή και γεύμα με καπνιστή πέστροφα
Στη Βυρώνεια Σερρών, ένα μικρό χωριό μόλις 15 χλμ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το τελωνείο του Προμαχώνα, ο ..παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, απέκτησε και πάλι ζωή

Κλειστό και εγκαταλελειμμένο από το 2005, οπότε και ο τελευταίος σταθμάρχης βγήκε στη σύνταξη και το «ρόλο» του ανέλαβε η τεχνολογία, το διώροφο κτίριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα υποστεί καταστροφές από επιτήδειους που το λεηλάτησαν.
Στις αρχές του 2013 το συγκρότημα του πρώην Σιδηροδρομικού Σταθμού της Βυρώνειας, εκμισθώθηκε από την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, σε ιδιώτη που μετά από εργασίες το μετέτρεψε σε ένα παραδοσιακό Καφε – Μεζεδο – Παντοπωλείο, στο ισόγειο, ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και ένας σύγχρονος ομαδικός ξενώνα στον όροφο. Όλα αυτά, παρά την κρίση και τις δυσκολίες της εποχής.


Ο «Μεθοριακός Σταθμός», όπως είναι η ονομασία του Καφε – Μεζεδο – Παντοπωλείου, σας καλεί να απολαύσετε καφέ στη χόβολη ή ρακόμελο. Να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες από βουβαλίσιο κρέας και καπνιστή πέστροφα, καθώς να γνωρίσετε και να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Κερκίνης.


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας, συνδέεται με μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στην τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (Ιούλιος – Αύγουστος 1913), υπήρξε έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου. Κάτω από τους ίσκιους των αιωνόβιων πλατανιών που περιστοιχίζουν το κτίριο, του σταθμού, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέληξαν στους όρους Ειρήνης απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία. Εδώ ουσιαστικά χαράχτηκαν οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» που διεκδίκησε η ελληνική πλευρά, στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της «Συνθήκης Ειρήνης του Βουκουρεστίου», που ουσιαστικά διπλασίασε την Ελλάδα.
Στην παρακείμενη παλαιά παλαιά Εμπορευματική Αποθήκη, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενός μικρού Ιστορικού Μουσείου «Ελληνικό Στρατηγείο Βυρώνειας – 1913» με πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ «Πολιτιστική Εταιρεία Σιντικής».

Ο «Μεθοριακός Σταθμός» βρίσκεται δίπλα από το Δημοτικό Ενυδρείο της Βυρώνειας, που φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, αλλά και έναν μικρό … κροκόδειλο. Τον «Βύρωνα» που έχει εξελιχθεί σε «μασκότ» του Ενυδρείου.
Η Βυρώνεια απέχει μόλις 6 χλμ από τον σπάνιο υγροβιότοπο της Κερκίνης, 8 χλμ από τις ξακουστές Ιαματικές Πηγές Σιδηροκάστρου και 28 χλμ καθώς και 17 χλμ από το φημισμένο Οχυρό Ρούπελ, που οι λιγοστοί υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία τους Γερμανούς εισβολείς τον Απρίλιο του 1941.

Πληροφορίες. www.vyroneia.gr

Π.Σ.