8 Δεκ 2013

Αριθμοί και νούμερα – Η μαγική εικόνα του ΙΟΒΕ

Γράφει ο Θάνος Τάκης
To Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) προφανώς και το γνωρίζετε. Είναι η θερμοκοιτίδα από την οποία εξήλθε στην πολιτική σκηνή ο κ. Στουρνάρας. Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε...
μήνα «Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας» σε τέσσερις τομείς της οικονομίας, στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Οι έρευνές του αποτελούν μέρος κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, οι αντίστοιχοι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες αντιγράφουν στοιχεία και αριθμούς από αυτές, και τα χρησιμοποιούν σε δικές τους αναφορές, τις οποίες, δεν αποκλείεται, να βρούμε μπροστά μας, να παίξουν ρόλο στην ζωή μας, όπως τα κάναμε πια. Τουτέστιν, δεν είναι αδιάφορες αυτές οι έρευνες.

Η πλέον πρόσφατη κυκλοφόρησε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013. Πιστεύω ότι αξίζει να αναπαραχθούν ορισμένες από τις διαπιστώσεις που καταγράφονται στην συγκεκριμένη. Δείχνει πράγματα ο τρόπος γραφής – δείχνει και τρόπο σκέψης.

Η γλώσσα της έρευνας, προσεγμένα αποπροσανατολιστική. Δεν κρύβει φυσικά, τα πραγματικά ευρήματα, αν και προσπαθεί να τα μασκαρέψει. Μιλά για «αμετάβλητο οικονομικό κλίμα» και «μικτές τάσεις ανά τομέα». Μιλά για «μείωση του ρυθμού ύφεσης» - τι κομψός τρόπος να κρύψεις την σκληρή αλήθεια! Αναφέρει ότι «παγιώνεται μία τάση σταθεροποίησης των προσδοκιών πολιτών και επιχειρήσεων». Αυτό ίσως δεν είναι ψέμμα, βέβαια – οι προσδοκίες των πολιτών είναι, σταθερά, μηδενικές, από την παρούσα συγκυβέρνηση.

Ο (άγνωστος συντάκτης) κλείνει την εισαγωγή αναφέροντας ότι, «ειδικά όσον αφορά στους πολίτες, η κλιμάκωση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση σε οικογενειακό επίπεδο, δεν έχει αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, καθώς αυτές παρουσιάζουν βελτίωση». Σπολάτη σου κι ευχαριστούμε καλέ μας οικονομολόγε που παρατηρείς, εντελώς τεχνοκρατικά, το προφανές: η μακροοικονομική πολιτική να πάει (αριθμητικά) καλά κι ας αυτοκτονήσουν οι πολίτες!

Αλλά ας δούμε τα επιμέρους στοιχεία:

·        στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής χάνουν έδαφος, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται.
·        στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους διευρύνονται περαιτέρω.
·        στο Λιανικό Εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται.
·        στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται ήπια.
·        στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται.
·        Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν δυσμενέστερες.

Στην επιμέρους και ειδικότερη ανάλυση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ στη συνοπτική παρουσίαση αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται, εδώ γίνεται λόγος για «σταθεροποίηση». Ας διαβάσουμε τις αναφορές των ερωτηθέντων μήπως και την βρούμε κι εμείς:

«Η μικρή εξομάλυνση της ανόδου του περασμένου μήνα οφείλεται στην επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων των νοικοκυριών, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο έχουν να διευθετήσουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις που ασκούν πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η κάλυψη των πληρωμών φόρων, των τακτικών μηνιαίων δαπανών και των λοιπών τρεχόντων εξόδων φαίνεται να δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι η ανεργία μάλλον επανέρχεται σε ανοδική τροχιά.

Πάντως, η κλιμάκωση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση σε οικογενειακό επίπεδο, δεν έχει αντίκτυπο στην εκτιμήσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, καθώς αυτές παρουσιάζουν βελτίωση».
Σταθεροποίηση, ε; Το χαβά του ο τεχνοκράτης. Το ξαναγράφει μάλιστα, το τελευταίο, για να μας βγάλει δεύτερη φορά από τα ρούχα μας.

Τι άλλο;

·        Οι προβλέψεις των καταναλωτών τον Νοέμβριο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται. Το 71-72% των πολιτών αναμένει το τελευταίο δίμηνο ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, και το 4% (από 7%) προβλέπει βελτίωση.

Taxalia μας, άνευ σχολιασμού.


·        Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο μεταβάλλονται θετικά, με το 76% των καταναλωτών να προβλέπει εκ νέου μικρή ή αισθητή επιδείνωση, όταν το 9% (από 8%) κρίνει ότι η κατάσταση θα μεταβληθεί θετικά.

Δεν είναι λάθος αντιγραφή! «Θετική μεταβολή» γράφει το κείμενο, επειδή ο αριθμητικός δείκτης, δηλαδή ένα άχρηστο νούμερο ‘μειώθηκε’, ενώ παράλληλα καταγράφεται ότι το 76% των έρμων πολιτών προβλέπει επιδείνωση και ταυτόχρονα ο αριθμός των πολιτών που βλέπουν θετική μεταβολή μειώθηκε! Ο θρίαμβος της τεχνοκρατικής αντίληψης!

·        Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες κερδίζει έδαφος για δεύτερο κατά σειρά μήνα. Το 69% (από 74%) των νοικοκυριών στην Ελλάδα δε θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, έναντι του 10% που τη θεωρεί εκ νέου αρκετά ή πολύ πιθανή.

Όπως πιο πάνω, νέος θρίαμβος της τεχνοκρατικής αντίληψης!


·        Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται. Το 87% (από 84%) των νοικοκυριών προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά και ένα 4% (από 6%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή μείωση.

Ξέρω, είναι πολύ περίεργο, αλλά ο ευτυχής συντάκτης, δεν εντόπισε θετική μεταβολή εδώ, άγνωστο γιατί.


·        Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ανακάμπτει οριακά, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -70,1 (από τις -70,8) μονάδες και το 80% των καταναλωτών να προβλέπει εκ νέου ότι θα προβεί σε λίγο ή πολύ λιγότερες δαπάνες. Μόλις το 2% (από 3%) αναμένει ότι οι δαπάνες του θα αυξηθούν λίγο ή πολύ.

Θετικά τα πράγματα κι εδώ, για τον συντάκτη, που προφανώς έχει προσγειωθεί στην γη από άλλο πλανήτη, ούτε καν του ιδίου γαλαξία.

·        Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι«μόλις τα βγάζει πέρα» παραμένει στο 60%, ενώ το αντίστοιχο εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τουςδιαμορφώνεται εκ νέου στο 14%. Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ μειώνεται στο 9% (από 13%) , ενώ τέλος, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί αυξάνεται μετά από ένα πεντάμηνο σταθερότητας στο 17% (από 13%).

Taxalia μας, άνευ σχολιασμού, για μια ακόμη φορά...


Δεν πρέπει να παραληφθεί η αναφορά ότι ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα, Νίκος Καραβίτης, που πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα με την γνωστή δήλωσή του, «ε, όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον βεβαιωμένο ειδικό φόρο ακινήτων, θα δούμε τι θα κάνουμε...» είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, από το Μάρτιο του 2010, υπεύθυνος για το Παρατηρητήριο του Δημόσιου Τομέα.

Αριθμοί και νούμερα, ένα κουβάρι.



Η έρευνα βρίσκεται εδώ:  http://www.iobe.gr/docs/situation/BCS_01112013_REP_GR.pdf
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη