4 Δεκ 2013

ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ

της Άννας Ευθυμίου*

Να απολαύσουν τον περίπατό τους στην αναπλασμένη Νέα Παραλία θα μπορούν από σήμερα οι Θεσσαλονικείς. 


Το έργο καλύπτει το τμήμα της παραλίας από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τους Ναυταθλητικούς Ομίλους και παραδίδεται όχι στο σύνολό του, καθόσον οι θεματικοί κήποι που έχουν ολοκληρωθεί είναι οι κήποι της Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων και του Ήχου. Πάντως, τα επίσημα εγκαίνια της Νέας Παραλίας θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη, οπότε θα παραδοθεί επίσημα το έργο.
Τα αποτελέσματα των έργων  είναι εντυπωσιακά και η ανάπλαση περιλαμβάνει ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων, συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων. Κεντρική ιδέα του έργου είναι η δημιουργία ενός συνεχόμενου γραμμικού χώρου με επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, μια αλληλουχία διαφοροποιημένων χώρων, με ποικίλες ποιότητες, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, αλλά θα διατηρούν ωστόσο τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συνέχειας, που ο ίδιος ο χαρακτήρας του μετώπου επιβάλλει. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η δημιουργία μιας σειράς 16 «πράσινων δωματίων» - κήπων, ως θεματικών χώρων αναψυχής. 
Ωστόσο, δύο είναι τα ζητήματα που εγείρονται για τη νυν διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία αμφότερα άπτονται του τρόπου άσκησης διοίκησης και εν γένει διατήρησης συνεπούς πολιτικής στάσης. Συγκεκριμένα, το έργο αυτό υλοποιείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη στις 31-08-2009. Απόφαση, δηλαδή, που έλαβε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή, αφορά ακριβώς την πολιτική απόφαση για την ανάπλαση της παραλίας και την ένταξη του έργου αυτού σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί.
Όμως, η τότε παράταξη της αντιπολίτευσης, «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», και σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε καταψηφίσει την απόφαση αυτή. Με άλλα λόγια, δεν ήθελε να υλοποιηθεί η ανάπλαση της νέας παραλίας, μια από τις πλέον σημαντικές αστικές αναπλάσεις δημόσιου χώρου ελληνικής πόλης. Εντούτοις, η νυν διοίκηση διαφημίζει το έργο αυτό και μάλλον επαίρεται. Δεν τίθεται άραγε ένα ζήτημα ηθικής τάξεως, όταν ελλείψει δικού της έργου παρουσιάζει ως δικό της επίτευγμα ένα έργο της προηγούμενης διοίκησης, το οποίο έχει καταψηφίσει; 
Και το δεύτερο ζήτημα ηθικής τάξεως είναι ότι εγκαινιάζεται μέρος του έργου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο. Σαφώς και ό,τι ολοκληρώνεται πρέπει να παραδίδεται στους Θεσσαλονικείς. Αλλά όχι, βέβαια, και να εγκαινιάζεται χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί. 
Οι εκλογές, όμως, σιμώνουν και η νυν διοίκηση θέλει να παρουσιάσει ένα μεγάλο έργο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι δικό της – το είχε καταψηφίσει - και δυστυχώς το εγκαινιάζει χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί. Το πιο θλιβερό από όλα είναι ότι οι τακτικές αυτές θεωρούνται πλέον πεπερασμένες. Σήμερα δε δικαιούσαι να πολιτεύεσαι χωρίς να έχεις να προβάλεις μία νέα ηθική και συνέπεια ως προς τον τρόπο άσκησης της δημόσιας διοίκησης.    

*Η Άννα Ευθυμίου είναι Δικηγόρος, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. για θέματα Β. Ελλάδας και Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης
www.annaefthymiou.gr
www.annaefthymiou.blogspot.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗ 01-12-2013

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη