Ζητεί, λοιπόν, η τρόικα εξοντωτικό φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει φθάσει στην κόκκινη για τον λαό γραμμή και πρέπει να κρατηθεί όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία για να γίνουν οι τελευταίες «δουλειές», ώστε η περιουσία του ελληνικού λαού, δημόσια και ιδιωτική, να περάσει στα χέρια των δανειστών και των «ημετέρων» με το ανάλογο αντάλλαγμα.
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Εξηκοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ), εξηκοστή πρώτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και δέκατη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
Το σκηνικό ζοφερό. Και μόνη η φράση του πρωθυπουργού ότι η χώρα μας έχει επιτύχει «Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή εν καιρώ ειρήνης» αρκεί για να περιγράψει την κατάσταση πολέμου που βιώνουμε. Η τρόικα, όμως, θύμωσε και δεν επανέρχεται στην Αθήνα, επειδή η κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά στις απαιτήσεις της. Εν τούτοις, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την 9η Δεκεμβρίου. Ο Στουρνάρας δηλώνει αισιόδοξος. Εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. Θυμήθηκε ότι δεν πληρώνουν φόρους οι κάτοικοι Εκάλης, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι εμπορικές αξίες ακινήτων στη Δραπετσώνα είναι πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές, εξ ου και οι αντικειμενικές πρέπει να αυξηθούν, ενώ οι εμπορικές αξίες στην Εκάλη είναι πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών, εξ ου και πρέπει οι αντικειμενικές να μειωθούν.
Ο Βενιζέλος, λέει, προτιμά να πέσει λόγω αντιστασιακής δράσης κατά της τρόικα που ο ίδιος έφερε, παρά να τον ρίξουν οι βουλευτές που έφεραν την τρόικα. Το ίδιο δήλωσε και ο Κυριάκος, ο αδελφός της Ντόρας, if you know what I mean, ενώ ο Σηφουνάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κάτι πριν το διαβάσει! Έτσι είχε κάνει και με τα Μνημόνια;
Τρέλλα σου λέω!
Το κλίμα που μεταδίδουν τα παπαγαλάκια είναι εξόχως διαπραγματευτικό. «Αγωνίζονται οι δικοί μας» σκέφτηκα. Σε δευτερόλεπτα, όμως, συνήλθα. «Οι δικοί μας»; Οι δικοί τους ήθελα να πω. «Αγωνίζονται;». Ποιόν αγώνα; Η τρόικα θέλει τόσα και, όπως της έχουν πει τα εδώ λαμόγια που γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος να τα πάρουν είναι η φορολόγηση των ακινήτων και οι πλειστηριασμοί των κατοικιών. Σιγουράντζα. Όπως σιγουράντζα είναι 2 αιώνες τώρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν κάτι τίς στο κράτος, αλλά και στους εφοριακούς, οι οποίοι ελέγχονται για την τελευταία 3ετία μόνον* υπό το άγρυπνο βλέμμα του εκ Καλαμάτας Διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλου. Οι έχοντες δεν πληρώνουν μία, εξ ου και ετοιμάζονται να μας φορέσουν και την «ελιά», ήτοι νέο κώμα, την ονομασία του οποίου προφανώς εμπνεύσθηκαν από τη φάτσα Σημίτη.
Ζητεί, λοιπόν, η τρόικα εξοντωτικό φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει φθάσει στην κόκκινη για τον λαό γραμμή και πρέπει να κρατηθεί όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία για να γίνουν οι τελευταίες «δουλειές», ώστε η περιουσία του ελληνικού λαού, δημόσια και ιδιωτική, να περάσει στα χέρια των δανειστών και των «ημετέρων» με το ανάλογο αντάλλαγμα. «Πολλές δουλίτσες» που λέει και ο Τράγκας. Σκοτωμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την εκ των υστέρων αλλαγή χρήσης πέριξ του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο οποίος, ως φαίνεται, θα κατακυρωθεί στον εκ Καλαμάτας κ. Κωνσταντακόπουλο από τον εκ Καλαμάτας διοικητή της ΕτΕ κ. Τουρκολιά επί πρωθυπουργίας του εκ Καλαμάτας κ. Σαμαρά. Φοβερές συμπτώσεις. Τρία στα τρία. Ούτε φρουτάκια να παίζαμε. Τούτο δεν σημαίνει, βεβαίως, τίποτε το πονηρόν, αφού οι συμπτώσεις έπεσαν όλες μαζί όλως συμπτωματικώς επί του πτώματος του ελληνικού λαού, το οποίο σκυλεύουν ακαταπαύστως οι σαξεστόρηδες.
Το ερώτημα που με βασανίζει είναι το εξής: αφού η ΕΤΕ αναγκάζεται να πουλήσει αντί πινακίου φακής σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της, η αξία των οποίων έχει μειωθεί δραματικά λόγω κρίσης, γιατί δεν θα πρέπει να τύχει αναλόγου εφαρμογής το σενάριο αυτό στα σπίτια των δανειοληπτών της; Γιατί δεν θα πρέπει οι οφειλές των δανειοληπτών της να μειωθούν κατά τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων τους; Γιατί αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν τη χασούρα της ΕΤΕ από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της σε εξευτελιστικές τιμές;
Ο Βύρων Πολύδωρας, στον οποίον ο καλός Θεούλης στέλνει κατά καιρούς φωτεινά διαλείμματα, το είπε πολύ απλά για να το καταλάβουν και τα στουρνάρια: και οι τράπεζες έμποροι είναι. Το εμπόριο έχει ρίσκο. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να λειτουργούν οι τράπεζες χωρίς ρίσκο.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
* «Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν μία επιβάρυνση και προετοιμάζονται κατάλληλα. ΄Οπως ο σωστός νοικοκύρης, αφήνουν εν γνώσει τους κάτι σε εμφανές σημείο, για να μπορεί να το βρει εύκολα ο κλέφτης, όταν μπει στο σπίτι, ώστε να μη χαλάσει τα έπιπλα. Η ηγεσία των φορολογικών υπαλλήλων με την πείρα που διαθέτει γνωρίζει τις φοροδοτικές αντοχές του συστήματος, τις ελάχιστες απαιτήσεις των αρχών για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την εφάπαξ δαπάνη που τους έχει επιβληθεί από τους συναδέλφους τους για να βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται. Σημείωση: ό,τι ισχύει για να είναι κανείς σερβιτόρος ή παρκαδόρος σε ένα καλό κατάστημα, που υποχρεούται να προαγοράσει από τον ιδιοκτήτη το δικαίωμα, ισχύει και για να είναι κανείς εφοριακός σε συγκεκριμένες εφορίες. Με βάση αυτή τη γνώση, οι ελεγκτές αριστοποιούν τόσο ως προς τα προσωπικά τους έσοδα όσο και ως προς τη συχνότητα επανάληψης του ελέγχου, υπό τον περιορισμό ότι και η ηγεσία θα είναι ικανοποιημένη και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν».
[απόσπασμα από άρθρο του κ. Γ. Ν. Χαριτάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 29.06.2003 της εφημερίδος «ΤΟ ΒΗΜΑ»]