30 Δεκ 2013

Πέθανε η πιανίστα Μίνα Ζάννα

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η πιανίστρια Μίνα Ζάννα, κόρη των Ανδρέα και Χριστίνα Πράκτσικα. Ήταν ...
σύζυγος του Παύλου Ζάννα, κριτικού, μελετητή, συγγραφέα, εκδότη, κοινωνιολόγου, που συνδέθηκε με την ίδρυση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκε στη λεγόμενη «δίκη των έξι». Μαζί απέκτησαν δύο γιους, τον Αλέκο και τον Ανδρέα. Η Μίνα Ζάννα, μαζί με το σύζυγό της, δημιούργησαν πριν από 58 χρόνια την ιστορική και πρωτοποριακή για την εποχή της γκαλερί «Ζήτα-Μι» στη Θεσσαλονίκη.

Ο χώρος άνοιξε από τον Παύλο Ζάννα και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο το 1955, πέντε χρόνια αφότου ο πρώτος εγκαταστάθηκε με τη Μίνα Ζάννα στη Θεσσαλονίκη και πωλούσε γραφομηχανές και δίσκους κλασικής και τζαζ μουσικής. Η Μίνα Ζάννα άρχισε να συγκεντρώνει αντικείμενα με στόχο τη διάδοση της λαϊκής τέχνης, μεταποιώντας τον σε γκαλερί έως το 1970. Η γκαλερί «Ζήτα-Μι», η μακροβιότερη αίθουσα τέχνης της πόλης, «γεννήθηκε» στην πλατεία Αριστοτέλους το 1955 και έκλεισε στην οδό Προξένου Κορομηλά το 2010. Η Μίνα Ζάννα υπήρξε διαχειρίστρια των δικαιωμάτων των έργων και του αρχείου τής Πηνελόπης Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά της μητέρας του Λένας Ζάννας, είναι ανιψιός της ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ήταν εκλεκτή σύγχρονη Αθηναία πιανίστα. Άρχισε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με την Έλλη και τον Σπύρο Φαραντάτο. Συνέχισε στο Ωδείο της Γενεύης με τη Lottie Morel. Το 1958 πήρε δίπλωμα με Άριστα και βραβείο από το ΚΩΘ (τάξη Αθ. Κοντού). Συνέχισε ανώτερες σπουδές με τη Μαρίκα Παπαϊωάννου και τον Fr. Gevers. Επίσης μελέτησε στο Παρίσι με τη Jeanne Blancard και στη Βιέννη με τους Paul Badura-Scoda, Alfred Brendel και Joerg Demus. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη, την Κύπρο, κ.λπ.
Το 1987 παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΡΤ2 6 Εκπομπές με εισήγηση, παρουσίαση και εκτέλεση έργων για πιάνο. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα με την ΚΟΘ. Τον Φεβρουάριο του 1991 ερμήνευσε με την ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά το Κοντσέρτο KV453 του Μότσαρτ. Το 1992 μετέσχε ως σολίστ (σε συνεργασία με τις γαλλικές Χορωδίες "Magadis" και "Cantoria") στο Φεστιβάλ "L’ Été Culturel en Loir-et-Cher" καθώς και σε συναυλίες στο Παρίσι. Το 1994 πραγματοποίησε σειρά 6 μαθημάτων-ρεσιτάλ στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραϊτη. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη, σε πολλές επαρχιακές πόλεις, στην Κύπρο, και από το Γ’ Πρόγραμμα. Το 1996 μετέσχε στον "Κύκλο πιάνου", που διοργάνωσε το Αιολικό Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Καισαριανής σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ. Τέλος, στις 31.3.1997 έδωσε στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» διάλεξη-ρεσιτάλ με έργα Μπραμς. Έχει διδάξει στο Ωδείο Αthaeneum πιάνο και ασκήσεις μυοχαλάρωσης. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 31 του μηνός από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πηγή: www.musicpaper.gr

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου της Μίνας Ζάννα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εκλεκτή πιανίστρια και συνδημιουργός μιας ιστορικής αίθουσας τέχνης της Θεσσαλονίκης, άνθρωπος σπάνιας ευγένειας και καλλιέργειας, η Μίνα Ζάννα συνέβαλε καθοριστικά στη μουσική και στην εικαστική παιδεία μιας ολόκληρης γενιάς φιλοτέχνων. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη