10 Δεκ 2013

Ελλάδα vs Τουρκία: Άμυνα, Οικονομία και Ισχύς

Οι δαπάνες για την άμυνα είναι από τις πρώτες που θα υποστούν περικοπές όταν απαιτηθεί βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών του κράτους. Η μείωση..
των αμυντικών δαπανών μπορεί να βελτιώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά εξασθενεί την στρατιωτική ισχύ και δημιουργεί κενό ασφάλειας. Πολλοί προωθούν την άποψη ότι η άμυνα και η οικονομία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Είναι όμως έτσι;
Η απάντηση είναι όχι. Η άμυνα και η οικονομία αποτελούν την βάση της εθνικής ισχύος. Ένα κράτος χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να εξοπλιστεί σωστά, αλλά και ένα κράτος χωρίς ισχυρή άμυνα δεν μπορεί να διατηρήσει ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Είναι μία σχέση αλληλεξάρτησης.
Η οικονομική κρίση στην χώρα μας φέρνει στο προσκήνιο την σχέση ανάμεσα σε οικονομία και άμυνα. Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, δημιουργούν εύλογο προβληματισμό.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, ο προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας της γειτονικής χώρας το 2014 θα είναι αυξημένος κατά 1,6% , ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι οι κρυφές στρατιωτικές δαπάνες. Ενδεικτικά, η γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας φέρεται να δαπανά τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκτός κρατικού προϋπολογισμού, εκ των οποίων τα μισά κατευθύνονται σε έρευνα και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2014 μειώνεται κατά 20%.

Πόσο έχουν επηρεάσει οι περικοπές την ισορροπία ισχύος των δύο χωρών; Στοιχεία από τον οργανισμό SIPRI δείχνουν ότι στις αρχές της περασμένης δεκαετίας οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας ήταν το 46,90 % των αντίστοιχων της Τουρκίας, δηλαδή 9,74 δις δολάρια για την Ελλάδα, έναντι 20,77 για την Τουρκία. Το ποσοστό αυτό βελτιώθηκε και το 2008 οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έφτασαν στο 68,21% των τουρκικών, δηλαδή 11 δις δολάρια, έναντι 16,12 για την Τουρκία.
Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας ανέτρεψαν τα δεδομένα. Το 2012 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας ήταν μόλις το 38,84% των τουρκικών. Το ελληνικό κράτος δαπάνησε 6,97 δις δολάρια, ενώ το τουρκικό 17,91.
Τα στοιχεία που παρατέθηκαν δείχνουν ότι η μειωμένη χρηματοδότηση της άμυνας στην Ελλάδα δημιουργεί αργά αλλά σταθερά τις συνθήκες για διατάραξη του ισοζυγίου ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα δημογραφικά δεδομένα, που επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς τάσεις.
Για να διατηρηθεί η ισορροπία ισχύος, η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα. Αυτό σημαίνει αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού που θα είναι τεχνολογικά ανώτερος από της Τουρκίας. Έτσι, θα κερδηθεί η μάχη της ποιοτικής υπεροχής, έναντι της ποσοτικής που εκ των πραγμάτων θα έχει η Τουρκία.
Παράλληλα, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση η αμυντική βιομηχανία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Οι καινοτόμες στρατιωτικές εφαρμογές μπορούν κατόπιν να χρησιμοποιούνται ως εξαγώγιμο προϊόν, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αυξάνοντας το εθνικό εισόδημα.
Η ισχυρή άμυνα και η ισχυρή οικονομία όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά πρέπει να συνυπάρξουν. Η αμυντική βιομηχανία είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους. Η μάχη για την ισορροπία ισχύος πρέπει να κερδηθεί με κάθε θυσία. Αν θες την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο...

http://www.syntiritikoi.gr/