12 Ιαν 2014

Τα μυαλά σου και € 25 κι’ ο λαός ο κόπανος

[Μπένι: «υπάρχει δυστυχώς και η 5η φάλαγγα που χαίρεται, αν δεν βγούμε από την κρίση»]
 Διακινείται στο διαδίκτυο η εσφαλμένη ερμηνεία του λαϊκού αποφθέγματος «Τα μυαλά σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος», σύμφωνα με την οποία υπήρχε στην Αθήνα επί Τουρκοκρατίας ένας απαίσιος Αλβανός που μάζευε τον κεφαλικό φόρο. Ονομαζόταν Κιουλάκ Βογιατζή και οι Έλληνες κοψοχόλιαζαν  στη θέα τους και μόνο...


[Εκατοστή έβδομη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ), ενενηκοστή ένατη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και τεσσαρακοστή όγδοη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Διακινείται στο διαδίκτυο η εσφαλμένη ερμηνεία του λαϊκού αποφθέγματος «Τα μυαλά σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος», σύμφωνα με την οποία υπήρχε στην Αθήνα επί Τουρκοκρατίας ένας απαίσιος Αλβανός που μάζευε τον κεφαλικό φόρο. Ονομαζόταν Κιουλάκ Βογιατζή και οι Έλληνες κοψοχόλιαζαν  στη θέα τους και μόνο. Ο λόρδος Βύρωνας, που τον γνώρισε από κοντά, γράφει ότι έμοιαζε σαν δαίμονας που ξεπήδησε από την κόλαση κι’ ότι τα παιδιά πάθαιναν ίλιγγο τρόμου, όταν τον αντίκριζαν ξαφνικά μπροστά τους. Ο Βογιατζή κρατούσε ένα κοντόχοντρο κόπανο και με αυτόν απειλούσε τους Χριστιανούς ότι θα τους σπάσει το κεφάλι, αν δεν του έδιναν μια χρυσή λίρα ή δύο φλουριά, όπως απαιτούσε ο κεφαλικός φόρος, κάθε έξι μήνες. Ήταν, όμως, τόσο κουτός που δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα διάφορα νομίσματα. Έτσι, πολλοί Έλληνες του έδιναν μπρούτζινες δεκάρες, αφού τις είχαν γυαλίσει, για να φαίνονται χρυσές. Από τότε, λοιπόν, έμεινε η φράση που χρησιμοποιείται  για τους ελαφρόμυαλους. Μπογιατζής δεν ήταν άλλος από το Κιουλάκ Βογιατζή με τον κόπανο του. Την εξήγηση αυτή αποδόμησε ο Σαραντάκος με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του.
Θυμήθηκα τον Βογιατζή εξ αφορμής της περιπέτειας του εισιτηρίου των € 25 για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο γνωστός τηλε-υπουργός διερρήγνυε τα ιμάτιά του επί ημέρες ότι το εισιτήριο των € 25 είναι ένα μέτρο χωρίς το οποίο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Στην ερώτηση «τί θα γίνει, αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει;» απαντούσε: «Θα πηγαίνει το χρέος στην Εφορία, η οποία και θα το εισπράττει!». Κανείς παπαγάλος δεν υπέβαλε την επόμενη ερώτηση: «Αν το χρέος πάει στην Εφορία, θα περάσουν μήνες μέχρι να εισπραχθεί. Μέχρι τότε πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία;». Στους δε παραπονούμενους πρασινοσκώληκες που έβγαλαν από τη ναφθαλίνη το φιλολαϊκό προφίλ, πίσω από το οποίο κρύβουν επιμελώς τις σοσιαλιστικές αρπαχτές, απαντούσε ο ίδιος τηλε-υπουργός θριαμβολογώντας: «Το ψηφίσατε τρεις φορές» και καθάριζε.
Ήλθε, όμως, και έλυσε και  αυτόν τον Γόρδιο δεσμό ο πράσινος αρχηγός που λανσάρει τελευταίως τη γαλάζια ανάπτυξη, ο Σαμαροφάγος και αντιπροεδρεύων της ΕΕ κ. Βενιζέλος. Έβαλε τον Σαμαρά να πάρει πίσω το μέτρο και αντ’ αυτού να επιβάλει πρόσθετο φόρο στον καπνό. [Αλήθεια, γιατί στον καπνό και όχι στο ποτό;]
Τα γράφω αυτά, επειδή μερικοί χλευάζουν την κυβέρνηση διαδίδοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προεδρεύει της ΕΕ μία χώρα, η κυβέρνηση της οποίας δεν έχει αρμοδιότητα ούτε το ΦΠΑ της τυρόπιτας να καθορίσει χωρίς της άδεια των υπαλλήλων της τρόικα. Δεν συνειδητοποιούν ότι χλευάζοντας δίνουν ιδέες στους κυβερνώντες, τους οποίους έχω ικανούς να μειώσουν τον ΦΠΑ στην τυρόπιττα και να βάλουν ειδικό φόρο στ’ αγγουράκια.

Σωτήριος Καλαμίτσης – πεμπτοφαλαγγίτης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη