Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Εκατοστή δέκατη έκτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ..
(βλ. καιhttp://taxalia.blogspot.gr/Ο πρωθυπουργός δήλωσε, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, ήτοι εφάμιλλη των προεκλογικών εξαγγελιών του, ότι
«Δεν μας σταματά τίποτα, δεν μας σταματούν οι ακραίοι, δεν μας σταματούν ούτε οι απειλές των τρομοκρατών που η αστυνομία τους συλλαμβάνει, η δικαιοσύνη τους δικάζει και ένα σαθρό σύστημα τους αφήνει ελεύθερους».
Ας επισκεφθούμε, λοιπόν, το σαθρό σύστημα:
1] Το άρθρο 53 ν. 1851/1989 όριζε ότι ο κατάδικος δικαιούται αδείας, αφού έχει εκτίσει το 1/3 της ποινής του, σε περίπτωση δε ισόβιας κάθειρξης τουλάχιστον δέκα πέντε έτη.
2] Με το άρθρο 2 ν. 2145/1993 το 1/3 έγινε 1/5 και τα δέκα πέντε έτη, προκειμένου για ισόβια, έγιναν δέκα. Η πλειοψηφία που ψήφισε τον νόμο ήταν του ΠΑΣΟΚ. Υπουργός Δικαιοσύνης ο τότε πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ Κουβελάκης.
3] Με το άρθρο 3 ν. 2408/1996 τα δέκα έτη έγιναν οκτώ, προκειμένου για ισόβια. Η ίδια πλειοψηφία και υπουργός Δικαιοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
4] Δεν χορηγείται άδεια επί καταδίκης για εσχάτη προδοσία.
Άρα, κανείς δεν σκέφθηκε κανείς π.χ. ότι καλόν είναι ο καταδικασθείς σε ισόβια για δολοφονία ή για τρομοκρατία να μην παίρνει άδεια ποτέ.
5] Με το άρθρο 4 ν. 4205/2013 που δημοσιεύθηκε την 06.11.2013 προβλέφθηκε η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την παρακολούθηση των κρατουμένων [τα λεγόμενα βραχιολάκια]. Με το ίδιο άρθρο ορίζεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι προδιαγραφές και ο τρόπος προμήθειας των μέσων αυτών. Πέρασαν 2 μήνες χωρίς να κινηθεί κάποια διαδικασία για έκδοση του ΠΔ, τη διεξαγωγή διαγωνισμού κ.λπ. Σιγά μη σπεύσουν οι αρμόδιοι. Με το πάσο τους.
6] Ποιός είναι αρμόδιος να χορηγεί τις άδειες στους κρατούμενους; Επιτροπή συγκροτούμενη από
α] Εισαγγελέα ως Πρόεδρο,
β] τον Διευθυντή των φυλακών όπου κρατείται ο κατάδικος,
γ] τον ψυχολόγο και
δ] τον ειδικό επιστήμονα που μετέχουν στο Συμβούλιο Φυλακής και
ε] τον αρχαιότερο κοινωνικό λειτουργό του καταστήματος κράτησης.
Η Επιτροπή αποφαίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
α] Δεν εκκρεμεί κατά του κατάδικου ποινική δίωξη για απόδραση κατά το άρθρο 173 του Π.Κ. ή για άλλη αξιόποινη πράξη, που επισύρει ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών μηνών και η οποία τελέσθηκε είτε πριν είτε μετά τον εγκλεισμό του στο κατάστημα κράτησης.
β) Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του καταδίκου ή τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων. Για την διαπίστωση περί του ότι συντρέχει αυτή η προϋπόθεση εκτιμώνται ιδίως: α) η προσωπικότητα του κατάδικου και η εν γένει συμπεριφορά του μετά την τέλεση της πράξης, κατά τη διάρκεια της κράτησης και κατά τη διάρκεια των αδειών, που ενδεχομένως του έχουν ήδη χορηγηθεί β) η ατομική επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, καθώς και οι τυχόν οικογενειακές του υποχρεώσεις. Επίσης συνεκτιμάται η ωφέλεια, την οποία μπορεί να έχει για την προσωπικότητα του κρατούμενου και τη μελλοντική του εξέλιξη η λήψη μέτρων για την σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας.
Με βάση, λοιπόν, την πρωθυπουργική ρήση, η Επιτροπή αυτή συνθέτει το σαθρό σύστημα που έδωσε άδεια στον Ξηρό.
Ας φαντασθεί ο καθένας από μας ότι μετέχει στην εν λόγω Επιτροπή υπό μία εκ των ως άνω ιδιοτήτων. Με ποιο σκεπτικό θα απέρριπτε το αίτημα του Ξηρού για άδεια, προ πάντων όταν γνωρίζει ότι η Αστυνομία παρακολουθεί στενά τους αδειούχους βαρυποινίτες;
Φρονώ πως ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να είναι σαθρό, εκτός από τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση