28 Ιαν 2014

Τσεμπερά: "δεν έχω στοιχεία για τον Λεμούσια, μόνο την κατάθεση Σαξώνη".

Πέραν της κατάθεσης Σαξώνη, δεν προέκυψε κάποιο απτό στοιχείο, μαρτυρία, ντοκουμέντο ή απόδειξη στην πολυετή έρευνα ότι ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΔΘ Μιχάλης Λεμούσιας είχε οποιαδήποτε ανάμειξη ή σχέση με την υπεξαίρεση!
Αυτό κατέθεσε σήμερα η...
επιθεωρήτρια του Υπ. Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά, απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου του κ. Λεμούσια, Σωτήρη Καπετανόπουλου, στη σημερινή συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που δικάζει την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Καπετανόπουλος υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις με το ίδιο περιεχόμενο, εάν δηλαδή σε οποιοδήποτε σημείο της έρευνάς της η κ. Τσεμπερά "έπεσε πάνω" στο όνομα ή σε κάποια ενέργεια του κ. Λεμούσια. (Εάν στην τάδε ενέργεια υπήρξε εντολή του Λεμούσια, εάν στη δείνα απόφαση υπήρξε έγκριση του κ. Λεμούσια, εάν άλλος εξεταζόμενος κατήγγειλε το παραμικρό για τον τότε Γενικό Γραμματέα κλπ).
"Πουθενά δεν υπήρξε πραγματικό περιστατικό, έγγραφο, εντολή, ντοκουμέντο ή μαρτυρία! Παρά μόνο τα λεγόμενα, οι ισχυρισμοί του κ. Σαξώνη", σχολίασε ο συνήγορος.
Όταν ο ίδιος ζήτησε (με πολλές ερωτήσεις) την γνώμη της κ. Τσεμπερά για το κατά πόσο ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί και πώς αυτοί αποδεικνύονται και στοιχειοθετούνται, η επιθεωρήτρια απαντούσε ότι κατά την άποψή της ο Γενικός Γραμματέας ήταν αρμόδιος και υπεύθυνος για τους ελέγχους αλλά δεν τους άσκησε ούτε τους ζήτησε ποτέ, με αποτέλεσμα να αφήνεται το περιθώριο για την υπεξαίρεση.
Η κ. Τσεμπερά επέμεινε στην άποψή της ακόμη και όταν ο κ. Λεμούσιας παρουσίασε το ΠΔ με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του ΓΓ, στο οποίο πουθενά δεν υπάρχει παρόμοια διάταξη.
Ο κ. Καπετανόπουλος επίσης, με διαδοχικές ερωτήσεις θέλησε να αποδείξει ότι ο Σαξώνης υπεξαιρούσε ποσά πριν τη τη Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.
Είπε χαρακτηριστικά ότι στην έκθεση Γιδαράκου (που ερεύνησε πρώτη την υπεξαίρεση), καταγράφεται έλλειμμα από το 1993. 
- (Καπετανόπουλος): Γιατί δεν το συμπεριλάβατε στο πόρισμα σας;
- (Τσεμπερά): Επειδή δεν είχε πλαστά. Από τη στιγμή που δεν είχε πλαστά δεν τα έψαξα.
- Λεμούσιας: Επί 11 μήνες διαβάζω, έχω τυφλωθεί από το διάβασμα, έχω γίνει ειδικός αν και δεν ήξερα από οικονομικά. Ό,τι λέει η έκθεση Γιδαράκου για το 1993 λέει τα ίδια και για το 1999. Αλλά η κ. Τσεμπερά δεν τα συμπεριέλαβε.
- (Πρόεδρος) Το ίδιο δεν έγινε και το 1997; 
- (Τσεμπερά): Ούτε τότε υπήρχαν πλαστά.
- (Καπετανόπουλος): Τα βρήκαν οι συνάδελφοί σας εφοριακοί αργότερα... Έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα, έχετε διαπιστώσει ότι η ΔΟΥ διαπίστωσε έλλειμμα 7,5 εκ. ευρώ, έχετε διαπιστώσει ότι υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας έπαιξε 12 εκ ευρώ στα ΧΑΑ, ότι τα Ταμεία ενεργοποιήθηκαν μολις άλλαξε ένας διευθυντής, εκτός του ισυχρισμού Σαξώνη έχετε να εισφέρετε κάτι στη Δίκη που να βοηθά έστω την αποδεικτική διαδικασία που να αποδιεκνύει οποιαδήποτε συμμετοχή του κ. Λεμούσια στην υπεξαίρεση; Από ποια στοιχεία συμπεράνατε ότι ο Λεμούσιας έδινε εντολές στον Σαξώνη;
- (Τσεμπερά): Από τη σύσκεψη που έγινε και ζήτησε ο Λεμούσιας να πληρωθούν τα ποσά και από το γεγονός ότι ακόμη και όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε δεν έγινε έλεγχος.
- (Καπετανόπουλος): Μα, δόθηκε αμέσως εντολή να ελεγχθούν τα πάντα. Εσείς είπατε σε κάποιο σημείο ότι καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα επειδή δεν ούρλιαξε μόλις το έμαθε, ότι αυτό σας βεβαιώνει πως ο Σαξώνης λέει αλήθεις.
- Αντίδραση ενός ενθρώπου δείχνει πολλά.
- Το 1998 βρήκατε τι διακίνησε ο Σαξώνης στους λογαριασμούς του; Δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του;
- Τα έχω δώσει στα πορίσματά μου.

Ένταση προκλήθηκε όταν, σε σημείο της κατάθεσης της, η κ. Τσεμπερά επέδειξε έγγραφο με υπογραφή του κ. Λεμούσια, για να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι ο ΓΓ είχε σημαντικές αρμοδιότητες. Προσκόμισε έγγραφο με το οποίο, όπως είπε, ο κ. Λεμούσιας αποφάσισε την πρόσληψη υπαλλήλων.
Τότε παρενένηο κ. Λεμούσια που ζήτησε το έγγραφο για να το επιδείξει στην Έδρα, καθώς δεν ήταν απόφαση πρόσληψης αλλά διαβιβαστικό έγγραφο Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου!
Η σύγχυση αυτή είναι χαρακτηριστική για τα λάθη της κ. Τσεμπερά, σχολίαζαν οι συνήγοροι υπερπάσπισης.

Η δίκη διεκόπηστις 11.35 και θα συνεχιστεί στις 12.30 με τις απαντήσεις της κ, Τσεμπερά στις ερωτήσεις του συνηγόρου του Βασ. Παπαγεωργόπουλου, Δημ. Τσοβόλα.


ΧΕΝ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη