26 Ιαν 2014

Τα πήρε όλα ο Ιβάν Σαββίδης! Αγόρασε κι αυτό !

Μετά τη βίλα Ζαρντινίδη και το Κόκκινο σπίτι, ο Ιβάν ξαναχτύπησε....
Μόνο στο taxalia
Επειδή σήμερα γίνεται πολύς λόγος για το "Κόκκινο Σπίτι" που αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης, σας πληροφορούμε ότι το αφεντικό του ΠΑΟΚ αγόρασε προ μηνός και το γνωστό...
νεοκλασικό της Βασιλίσσης Όλγας, που είναι γνωστό ως "Κτίριο του ΝΑΤΟ" ή "Ερυθρός Σταυρός".


Το κτίριο ανήκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Επί κατοχής ήταν νοσοκομείο, μετά στέγασε την αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, μετά τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997" , το ΣΑΣΘ και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού.
Η πώληση έγινε απ'ευθείας από τη Διοίκηση Μαρτίνη του ΕΕΣ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις από τη διοίκηση του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

ΧΕΝ

Η έπαυλη Μεχμέτ Καπαντζή κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην περιοχή των "Πύργων". Μεγαλοπρεπές κτίσμα με εκλεκτικιστικό ύφος και επιδράσεις art nouveau, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. 

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η σύμμετρη οργάνωση των όψεων, οι πυργοειδείς απολήξεις της ΝΑ και ΒΔ πτέρυγας, η μορφολογία της στέγης. Πλούσιος είναι και ο εσωτερικός διάκοσμος (οροφογραφίες, κλιμακοστάσιο κ.λπ.). 

Κτίστηκε από τον Μεχμέτ Καπαντζή και αργότερα κατά διαστήματα χρησιμοποιήθηκε από τη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων, τη Γκεστάπο, τον Ε.Ε.Σ. Βόρειας Ελλάδας, από τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και από τη Διοίκηση του Οργανισμού για την "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη