16 Ιαν 2014

Και πάλι ο Σάββας Αναστασιάδης στο πλευρό των ορυζοκαλλιεργειτών

Οι ορυζοκαλλιεργειτές της χώρας μας "αιμορραγούν" και τα ασιατικά ρύζια περνούν αδασμολόγητα! Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν επικυρώνει αποφάσεις της ΕΕ!


Επανέρχεται στα προβλήματα των ορυζοκαλλιεργειτών ο Σάββας Αναστασιάδης με νέα του ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. 

Το ρύζι καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα μας κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Αποτελεί δε, μια από τις δυναμικότερες καλλιέργειες κυρίως στην Μακεδονία και δευτερευόντως στη Στερεά Ελλάδα και την Θράκη. Με τη συστηματική του καλλιέργεια η χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια, ελαχιστοποίησε τις εισαγωγές ρυζιού ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε και εξαγωγική δραστηριότητα με θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική οικονομία.
Η καλλιέργειά του, ως γνωστόν, αξιοποιεί χιλιάδες στρέμματα παθογενών – αλατούχων εδαφών που λόγω της φύσης τους, δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια κανενός άλλου φυτού. Οι ορυζώνες δε, συγκαταλέγονται μεταξύ των οικοσυστημάτων που χαρακτηρίζονται ως υγροβιότοποι.
Στον αγροτικό κλάδο που δραστηριοποιείται με την καλλιέργεια του ρυζιού πέραν των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το σύνολο της Ελληνικής γεωργίας, όπως μικρές ιδιοκτησίες, υψηλό ποσοστό ενοικιαζόμενων αγροτικών εκτάσεων, πολυκερματισμένος κλήρος, απουσία οικονομιών κλίμακας, παρατηρούνται εξαιτίας του μοντέλου καλλιέργειας, ιδιαίτερα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σιτηρά. 
Επειδή η ορυζοκαλλιέργεια αξιοποιεί παθογενή – αλατούχα εδάφη στα οποία δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο φυτό.
Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης ποσότητας εξάγεται.
Επειδή οι ορυζώνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι πολύτιμων οικοσυστημάτων όπως είναι οι υγροβιότοποι.
Επειδή αποτελεί απαραίτητη καλλιέργεια για την Ελλάδα, αν και καταλαμβάνει μικρή έκταση σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρά. 
Επειδή ενδεχόμενη αδυναμία καλλιέργειας ρυζιού θα οδηγήσει σε αναγκαστική εγκατάλειψη χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικής γης. 

Επειδή η βιωσιμότητά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπάρχουσα ενίσχυση των 100 ευρώ / στρέμμα. 
Επειδή το μέτρο του “πρασινίσματος” είναι μη εφαρμόσιμο μιας και οι ορυζώνες καλύπτονται με νερό τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου σε συνδυασμό με την αλατότητα των εδαφών.
Επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση των εισαγωγών, από τρίτες χώρες, με μηδενικούς δασμούς, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα του παραγόμενου Ελληνικού ρυζιού. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεστε να επικυρώσετε την απόφαση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις με ποσοστό ορυζοκαλλιέργειας μεγαλύτερο του 70% εξαιρούνται από την υποχρέωση να εφαρμόζουν αμειψισπορά με ψυχανθή “πρασίνισμα ή greening”;
2) Προτίθεστε να εντάξετε το ρύζι στην κατηγορία των καλλιεργειών που θα λάβουν την ειδική ενίσχυση (συνδεδεμένη επιδότηση) από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που θα λάβει η χώρα μας;
3) Προτίθεστε να λάβετε επιπλέον μέτρα για την προστασία της ορυζοκαλλιέργειας, και αν ναι, ποια;